10 tips voor een hangmat met kinderen

Kinderen houden van hangmatten. In veel landen slapen kinderen vanaf hun geboorte in een hangmat. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel. Kinderen kunnen zich in een hangmat helemaal ontspannen. Wij geven je 10 tips waar je met een hangmat voor kinderen op moet letten én een heel leuke diy tip voor binnen.

Echt zomer wil het nog niet worden in Nederland. Met hier en daar een zonnige uitzondering, is het toch overwegend nat. Geen ideaal moment om je tuin zomerklaar te maken en dat terwijl en zo’n mooie hangmat op ons ligt te wachten voor in de tuin om te zorgen voor de nodige relax-momentjes.

hangmat-love4kidz-tips-5

hangmat-love4kidz-tips-3

Die relax-momentjes heb ik nog even in de kast geparkeerd, totdat een vriendin in haar enthousiaste onwetendheid mij de tip van – zeker het seizoen – geeft: hang je hangmat onder de eettafel. Ze vertelt het ongedwongen, zonder te weten dat bij mij in huis een hangmat in de hoek ligt te wachten op een zomerse dag. “Onder de eettafel?”, vraag ik. “Ja, echt voor kinderen. Het zag er super relaxed uit.”, legt  ze uit. Ik vertel haar over mijn hangmat en regen probleem en we besluiten het idee in praktijk te brengen. Et voila: in een mum van tijd hangt er een prachtige hangmat onder mijn eettafel te bungelen. Voor de gezelligheid leggen we er een gezellig kleedje onder (en om pijnlijke billen te voorkomen in het geval de hangmat de test niet doorstaat) en roepen we mijn jongste zoon die al sinds de komst van het magische stuk stof loopt te azen op een eerste ‘testrit’. Z’n ogen lichtten op als hij de trap af komt en de hangmat ziet hangen. Of het een geslaagde test werd? De foto’s spreken boekdelen.

hangmat-love4kidz-tips-9  hangmat-love4kidz-tips-7

hangmat-love4kidz-tips-6

hangmat-love4kidz-tips-2

10 tips voor het gebruik van een hangmat

 1. Laag bij de grond

Hang een hangmat laag bij de grond. Hiermee voorkom je dat kinderen zich bezeren als ze er uit vallen. Daarnaast kunnen ze gemakkelijk zelf in en uit de hangmat klimmen. Een hangmat is beweegbaar, hierdoor is het verstandig om als ouder altijd een oogje in het zeil te houden als ze er in liggen.

 1. U-bocht

Hang een hangmat voor kinderen losjes op. Zorg dat de U-bocht of de U-vorm vrij groot is. Hiermee voorkom je dat kleine kinderen er gemakkelijk uit kunnen vallen. Tevens geeft de U-vorm een gevoel van geborgenheid en zullen kinderen zich onmiddellijk kunnen ontspannen. Zeker bij kinderen die snel overprikkeld raken of zich moeilijk kunnen ontspannen is het losjes ophangen van een hangmat een pre.

 1. Leg kindje overdwars

Kleine kindjes en baby’s leg je bij voorkeur overdwars in de hangmat. Hiermee voorkom je dat ze met bewegen uit de hangmat vallen. Kies in dit geval wel voor een hangmat die groot genoeg is zodat het volledige lijfje van je kindje in de hangmat past. Geen overhangende voetjes!!

 1. Hangmat zonder openingen

Zorg dat je hangmat gemaakt is van stevig materiaal. Een hangmat met details en applicaties is leuk, maar voor de veiligheid van je kindje kies je bij voorkeur voor een hangmat zonder openingen aan de uiteinden, losse toutjes en andere details die los kunnen raken of er voor kunnen zorgen dat je kindje er in verstrikt raakt.

 1. Single of Dubbel

Heb je meerdere kindjes, denk dan eens aan een dubbele hangmat. Hierin kun je heerlijk met z’n allen lounchen en chillen. Een ideaal relax plekje voor iedereen. In een hangmat kruip je toch graag dicht bij elkaar. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om uit een dubbele hangmat te vallen.

 1. Dichtbij elkaar

Liever je eigen plekje en ook ruimte voor meerdere hangmatten? Plaats dan de hangmatten dicht bij elkaar, want in een hangmat chillen, nodigt uit tot het heerlijk kletsen en bij elkaar zijn. Hoewel een dubbele hangmat hiervoor ideaal is, is het plaatsen van meerdere hangmatten bij elkaar ook zeker een mogelijkheid om dit ‘bij elkaar’ zijn te creëren. Er zijn standaards te koop waaraan je meerdere hangmatten kan bevestigen.

 1. Let op de stof

Het is belangrijk als je een hangmat koopt, om een goede hangmat te kiezen. Niet alleen het bevestigings materiaal is belangrijk, maar ook de stof van de hangmat is belangrijk. Wil je een hangmat om makkelijk mee te nemen die daarnaast tegen een stootje kan, kies dan voor een nylon hangmat. Liever een traditionele hangmat, kies dan eentje van katoen zoals de Braziliaanse of Ibiza-style hangmat. Deze komen in heel veel verschillende kleuren en patronen en zijn zacht om in te liggen.

 1. Veiligheid

Ga je de hangmat bevestigen? Kies dan voor een erkend ophangsysteem. Ga niet zelf lopen hannesen met touwen en knopen. Er zijn voldoende ophangsystemen verkrijgbaar. Kies er eentje die bij je past. Zorg bij een ophangstang wel voor dat deze stevig staat op een vlakke ondergrond. Het bevestigen van een hangmat tussen twee bomen of aan palen, kan je ook gemakkelijk doen met een erkend ophangsysteem. Hiermee weet je zeker dat de hangmat niet zomaar ‘valt’ of voor andere gevaren zorgt.

9. Warmte
Als je de hangmat gaat gebruiken voor een campingtrip en er in wilt gaat slapen, let dan op dat je warm blijft ’s nachts. Omdat je boven de grond hangt, kan kou zowel van boven als van onderen komen. Het gebruik van losse dekens en matjes is niet verstandig omdat deze gemakkelijk wegglijden tijdens het slapen. Zeker bij kinderen. Kies dan voor een slaapzak die je om de hangmat heen kan ritsen zodat je als het ware in een coconnetje slaapt. Zo voorkom je dat je het koud krijgt ’s nachts. Ideaal.

 1. Voor binnen en buiten

Een hangmat is bij voorkeur een lekker weer accessoire in je tuin. Met het uitblijven van de zomer en de vele regen van de afgelopen tijd, is het niet ideaal om je hangmat buiten te hangen. Mochten je kinderen toch van dit geweldige relaxplekje willen blijven genieten, haal dan je hangmat naar binnen.
Hoe? Hang de hangmat onder je eettafel. Bevestig hem op de juiste hoogte (voor kinderen laag bij de grond, dus ideaal voor tafelhoogte) bovenop het tafelblad. In een mum van tijd creeer je zo een ideaal ‘relax plekje’ voor je kleintje.

hangmat-love4kidz-tips-1

Tip1: Heb je net als ik een hoogglans witte tafel geef je kindje dan eens een whiteboardstift en hij/zij kan vanuit z’n relax plekje heerlijk op de onderkant van de tafel kleuren.

Tip 2: Zonder hoogglans tafel gaat het kleuren ook: plak een A3 papier onder de tafel en laat je kindje hier met kleurpotloden de mooiste tekeningen maken, terwijl het heerlijk ligt te chillen.

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met hangmatgigant.nl

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

3 Responses to "10 tips voor een hangmat met kinderen"

 1. Doe onze check: Hoe kindvriendelijk is jouw huis? | Love4kidz says:

  […] bij voorkeur om de huid te beschermen). En wat je dacht van zo’n leuke hangmat? Die kun je met onze 10 tips ook nog eens gewoon in huis […]

 2. Annelies Frijters says:

  Prima idee…

 3. Vlijtig Liesje says:

  Goede tips zeg! En wat ziet zo’n hangmat er heerlijk uit op die foto’s!
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Robots om het huishouden makkelijker te maken?My Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: