4 en 5 mei | We geven de fakkel door

Iedereen weet waar ze voor staan: de dagen 4 en 5 mei. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (en alle andere oorlogsslachtoffers waar ook ter wereld) en 5 mei vieren we de Vrijheid. Generatie op generatie geven we de fakkel van herdenking en vrijheid door. Nu aan een nieuwe generatie.

Ze wordt elf jaar dit jaar. Mijn dochter. Sinds kort heeft ze met de geschiedenisles de Tweede Wereldoorlog behandeld en is ze onder de indruk van de ellende en gruwelijkheden die in Nazi Duitsland zijn gebeurd. Sinds deze lessen wil ze antwoorden op vragen over het hoe en waarom. Vragen waar we eigenlijk het antwoord niet op kunnen geven omdat het gruwelijker is dan we ons kunnen voorstellen.

Om de fakkel van kennis door te kunnen geven, praten we over wat er in mijn eigen familie is gebeurd tijdens WOII, kijken we de documentaire over Westerbork en haal ik uit de boekenkast ‘het Dagboek van Anne Frank’. Ik denk dat ze er oud genoeg voor is.

Dagboek van Anne Frank

Het moment dat ze het dagboek begint te lezen is ze gegrepen door het pure verhaal dat Anne heeft opgeschreven. Ze begint haar ideeën te vertellen tijdens het avondeten. Dat ze zich niet kan voorstellen hoe stil je moet zijn. Dat ze zich kan voorstellen dat je ruzie krijgt als je in zo’n kleine ruimte zit met zoveel mensen. Dat ze de mama van Anne best streng vindt en de zus een echte puber. Oh en dat ze Harry Styles van One Direction op de muur had geplakt. Maar ze begint ook vragen te stellen. “Mam, ik denk dat ik maar een koffertje maak voor als het gebeurd dat ik dan spullen heb”. “Mam, die papa en mama moeten toch ook wel heel bang zijn geweest hoor.” Het hoofdje loopt over van wat ze heeft gelezen. Het raakt haar. Zoals het iedereen raakt die het dagboek mag lezen.

Vandaag herdenken we dus de slachtoffers. Elk jaar zijn we om 8 uur ’s avonds 2 minuten stil. Ook de kinderen. Uit respect en om na te denken over hoe gelukkig je je mag prijzen dat je in vrijheid leeft. Het is wel het eerste jaar waarin dochter bewust ervaart dat achter dat stil zijn een hele geschiedenis schuilgaat. Eentje die door Anne Frank voelbaar is gemaakt.

Laten we de fakkel doorgeven

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: