Creatief lezen | Maak van voorlezen een feest

Lezen is heel belangrijk voor kinderen. Het stimuleert naast hun taalgevoel ook hun fantasie. Vooral als je als ouder creatief omgaat met het voorlezen. Immers voorlezen hoeft niet te stoppen met het uitspreken van de regels zoals ze geschreven staan. Je kan er een heel spel omheen bouwen. Neem je kinderen mee op ontdekkingsavontuur in de wondere wereld van het boek.

Voorlezen is voor kinderen – en vaak ook de ouders – een momentje van ontspanning aan het einde van een hectische dag. Heerlijk luisteren naar een verhaaltje voor het slapen gaan. En elk verhaal leent zich tot reizen, door het verhaal in te stappen en je ogen te openen voor het verhaal achter de letters. Circus Patz heeft van dit ‘duiken in een verhaal’ haar levenswerk gemaakt. Elk boek dat uit dit Verhalen Laboratorium tevoorschijn komt, is een uitdaging voor je fantasie en creativiteit. De boeken ‘Hoe jij samen met Kapitein Klots de Wonderbaarlijke en soms zelfs gevaarlijke Avontureneilanden ontdekte’ en ‘Hoe jij samen met Astronaut Maus de Magistrale en soms zelfs gevaarlijke Avonturenplaneten ontdekte’ zijn hiervan twee prachtige voorbeelden. Naast dat het geweldige verhalenboeken zijn om voor te lezen, bieden ze je ook handvatten om het boek tot leven te laten komen.

creatief lezen, circus patz, voorlezen, kinderboeken

Achter in deze twee boeken bevinden zich  een zeekaart met daarbij een tiental windkaartjes. Hierdoor kun je zelf bepalen welk eiland je gaat bezoeken. Je trekt een windkaartje en plaatst je vinger op het starteiland. De wind blaast je nu in de richting van het volgende verhaal. Hierdoor vaar je langs alle eilanden en ontdek je elke avond iets anders.

creatief lezen, circus patz, voorlezen, kinderboeken

Zelf heb ik met mijn kids dit boek tot favoriet gebombardeerd en is het uitgegroeid tot een gezamenlijk ‘einde van de dag momentje’. Niet alleen vergt het fantasie van het kind (de verteller stelt tijdens het lezen namelijk vragen aan diegene die mee vaart als: “wat zou er gebeuren”, “hoe ziet het eruit”.) Ook ouders kunnen aan de slag hun fantasie om het boek tot leven te laten komen.

creatief lezen, circus patz, voorlezen, kinderboeken

Elk verhaal eindigt met de hoofdpersoon die een souvenir van een eiland in zijn | haar avonturenkoffer plaatst. Een oude koffer kan hier gemakkelijk voor dienst doen. Vul het met een aantal glazen potjes en lege doosjes en vul ze na elk eiland met een echt souvenir. Natuurlijk is dat niet altijd even eenvoudig. Je moet soms even out of the box denken, maar wat is er leuker voor een kind dan aan het eind van het verhaal je hand open doen en het souvenir overhandigen?

Heb je nog geen kindjes van 4 jaar of ouder, maar wil je wel aan de slag met creatief lezen? Kijk dan eens bij de boekjes van Uitgeverij David en Goliat. Daar hebben ze ook prachtige boekjes voor kindjes vanaf 1,5 jaar. Bijvoorbeeld ‘De Giraf die niet in het boek past’. Dit girafje heeft een probleem dat alleen de lezer kan oplossen. De giraf past niet in het boek. Niet links, rechts, onder of boven. Hij zit klem. Hoe past de kleine giraf uiteindelijk?

creatief lezen, circus patz, voorlezen, kinderboeken

Bij de aankoop van dit boekje ontvang je ook een bijpassende kleurplaat en kleurpotloden om zelf het girafje in te kleuren en de mogelijkheid om memorykaartjes uit te printen. Met deze kaartjes kun je kindjes spelenderwijs links, rechts, onder en boven leren. Zo maak je een leuk spelletje van het boekje en komt de kleine giraf voor elk kindje tot leven.

‘Hoe jij samen met Kapitein Klots de Wonderbaarlijke Avontureneilanden ontdekt’ kost €19,95 en is vekrijgbaar bij Circus Patz | De giraf die niet in het boek past kost €9,95 en is verkrijgbaar bij Uitgeverij David en Goliat

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

One Response to "Creatief lezen | Maak van voorlezen een feest"

  1. Boek | Hoe jij de Magistrale Avonturenplaneten ontdekte | Love4kidz says:

    […] Tips hoe je creatief kan voorlezen? Lees dan de blog Creatief Lezen […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: