Angst voor de wereld is niet nodig – Brief aan mijn dochter

Angst is een slechte raadgever. Vandaar een brief aan mijn dochter (13) aan de vooravond van ons moeder-dochter weekend naar Londen. Een brief waarin ik haar vertel waarom ze niet bang hoeft te zijn voor de wereld. Waarom de wereld niet enger is dan toen haar mama klein was. 

Lieve meid,

Een week voor we naar Londen gaan voor ons moeder-dochter weekend, ontploft er een terrorist met bomgordel tijdens een Ariana Grande concert. Tot die tijd was je wereld redelijk care free en ongevaarlijk. Nu komt het terreur dichtbij, want Ariana Grande is een popster die je kent en de kinderen tijdens het concert zijn even oud als jij nu bent. Het moment dat je het hoorde zei je “Mam, we gaan maar niet meer naar Justin Bieber”. En daar wil ik het met je over hebben. Want we gaan overal naar toe. Ook naar Justin Bieber. Want bang zijn, levert niets op.

Toch begrijp ik wel waarom je het tegen me zei. Het moment dat Manchester in het nieuws kwam, heb ik ook even getwijfeld of Londen wel zo’n goed idee is nu. Toch heb ik die gedachte, na jouw opmerking, gelijk over boord gezet. Wegblijven? Wat levert ons dat op? Niks. Behalve dat we angst de overhand gaan geven en uiteindelijk niets meer kunnen doen.

Vroeger was alles beter

Terugdenkend aan mijn eigen jeugd. Vroeger was alles beter toch? Mis! Vroeger was het net zo erg. Met het verschil dat ik niet continu online was en dus niet wist wat er gaande was in de wereld. Daarvoor moesten we de krant lezen en het journaal kijken. Het gaf meer rust, maar was dat omdat er rust was in de wereld of omdat ik niet continu op hoogte was van de problemen die er speelden. Dat laatste. Dat weet ik zeker.

Lieve schat, vroeger – in een tijd die voor jou bijna middeleeuws aandoet, maar slechts 30 jaar terug is – was het niet minder gevaarlijk in de wereld dan nu. Oké de slechterikken hebben andere namen en we hadden geen idee van IS. Wij hadden de IRA, ETA, PLO, RAF en de Hamas. Bomaanslagen waren meer schering dan inslag in zowel Londen als Parijs. Zelfs Berlijn was niet toegankelijk voor een gezellige vakantie door de Berlijnse Muur. Naast de dreiging van bomaanslagen hadden we daarnaast ook nog de dreiging van de kernwapens, de Koude Oorlog en de kapingen van vliegtuigen, scholen en treinen.

Gingen wij dan niet op vakantie naar Spanje omdat daar de ETA zat? Bleven we in 1986 weg uit Parijs omdat er tussen februari en september 11 aanslagen gepleegd werden? Meden we Londen omdat de IRA daar actief was? En de schoolgijzeling, treinkaping en gijzeling van de ambassade door Molukkers in Nederland? Gingen we niet meer naar school en met de trein?

Het antwoord is ‘Nee’. We accepteerden dat het gebeurde in de wereld. De informatie kwam druppelsgewijs binnen en we namen het aan als informatie. Waarom we minder angstig waren? Omdat de wereld veel kleiner was. We waren niet de hele dag online. We kregen mondjesmaat de informatie binnen en konden deze rustig verwerken. Daarnaast was de informatie zakelijk en op basis van feiten. We doken niet boven op de slachtoffers met achtergrond verhalen. De slachtoffers hadden geen gezicht. Dat maakte het verwerken en het accepteren makkelijker.

Is het dan minder erg? Nee, de nabestaanden hadden net zo veel verdriet. De directe omgeving ging net zo snel over tot hulp aanbieden. Alleen de wereld hoorde dat niet. Dus als buitenstaander kon je sneller over tot de orde van de dag.

We gaan wel naar Londen

Lieve schat, daarom gaan we wel naar Londen. Daarom gaan we wel naar Justin Bieber (tenzij hij er net zo veel zin in heeft als de vorige keer. Dan blijven we thuis). Daarom doen we de dingen die we leuk vinden om te doen. Daarom vind ik dat je niet angstig moet worden voor de wereld. De wereld is een prachtige bol die je moet ontdekken.

De enige tip die ik je kan geven is: lees de feiten en de informatie. Stop je hoofd niet in het zand, maar hou het bij de feiten. Duik niet in de emoties als het je angst geeft.

Mijn grootste angst

De angst die alle angsten overstijgt is de angst van mama dat jij op je fiets elke dag naar school fietst. Tussen alle auto’s, vrachtwagens en motoren. Mannen en vrouwen die op tijd op hun werk willen zijn en redelijk gestresst aan hun tocht beginnen. Daar rij jij tussen … … die angst … … daar kan geen bomaanslag tegenop. Elke dag opnieuw.

XXX

Mama

angst voor de wereld is niet nodig brief aan dochter

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Angst voor de wereld is niet nodig – Brief aan mijn dochter"

  1. Merel says:

    Ontzettend sterk verwoord, prachtig! En je laatste zin bezorgde me kippenvel. Ben het volledig met je eens, dus verder weinig aan toe te voegen 🙂
    Merel onlangs geplaatst…Angst voor de kapper bij kinderen: hoe ga je daarmee om?My Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: