#artSmellery | Beleef de geur van kunst in het Stedelijk Museum Amsterdam

Hoe kan je kunst nu ruiken? Nou, tijdens de #artSmellery in het Stedelijk Museum Amsterdam tot en met 7 mei. Geurkunstenaar Jorg Hempenius brengt zien en ruiken samen door visuele schilderijen om te toveren tot kunstwerken van geur. Wij brachten een bezoek aan deze unieke belevenis. 

Ga je normaal naar een museum om kunstwerken te ‘zien’. Tijdens de #artSmellery heb je aan dit zintuig niks. Nu heb je juist je neus nodig om de kunstwerken te ‘ruiken’. Benieuwd naar deze belevenis gaan kleine man (5) en ik naar het Stedelijk Museum Amsterdam om daar in het Auditorium deze geur-belevenis te ‘ondergaan’.

#artSmellery een belevenis voor je neus

In het Auditorium vinden we 6 witte doeken (waaronder 1 drieluik) die net als bij een standaard expositie zijn opgehangen inclusief naambordje van kunstenaar en titel van het doek. We zien echter niks. Dat is precies wat het Stedelijk in samenwerking met Siemens Huishoudapparaten in gedachten hadden met deze expositie: ‘Beleef het kunstwerk op een andere manier’. De bedoeling is dat je het schilderij gaat ruiken.

#artsmellery siemens stedelijk museum amsterdam

Geur geeft je een kunstwerk

Voor het eerst mogen we heel dicht bij het doek komen. Je neus raakt bijna het doek aan om de geur intens op te nemen. Met een potje koffiebonen in de aanslag om de neus na elk kunstwerk te neutraliseren gaan we bij het eerste doek staan. Een frisse muntlucht komt ons tegemoet. “Piet Mondriaan, Compositie no. IV, met rood, blauw en geel, 1929” staat er op het bordje. We sluiten de ogen en ruiken het wit. Dat is een gekke ervaring om het wit van het kunstwerk te ruiken.

Bij het drieluik van Roy Lichtenstein ‘As I Opened Fire’ uit 1964 ruiken we vooral peper met een snufje metaal. Het vlammen van de motoren en het hete metaal komt ons voor ogen. “Ik ruik een batman auto” roept kleine man. Niet gek gevonden als je het helemaal uit de geur moet halen.

#artsmellery siemens stedelijk museum amsterdam

#artSmellery een bijzondere ervaring

Na een rondgang langs de zes doeken – naast Roy Lichtenstein en Mondriaan vinden we ook werken van Vincent van Gogh, Marc Chagall, Leo Gestel en Kazimir Malevich – gaan we onder begeleiding van een gids het museum in om de doeken in real life te bekijken. Bij elk doek krijgen we een geur-stick (zoals je krijgt in een parfumerie) en opeens merken we dat ogen en neus samen gaan. De kunstwerken lijken te gaan leven. Zo ruiken we de tijd van weleer in de ‘Vaas met Anjers’ van Van Gogh. De vergankelijkheid van de bloemen die op hun einde zijn. Ook ruiken we opeens het hout van de viool en de huisjes in het schilderij van Chagall ‘Le Violiniste’. Een bijzondere ervaring, want de violist lijkt dansend tot leven te komen.

Na een rondgang langs de zes schilderijen stelt kleine man “Weet je wat ik nu nog mis mam? De muziek die je bij de schilderijen moet horen. Dan zou het helemaal compleet zijn. Bij de violist wil ik dan graag jazz horen”. Ik kijk hem aan en kan maar één ding vaststellen: #artSmellery is absoluut kidsproof en een ware geur belevenis van kunst.

#artsmellery siemens stedelijk museum amsterdam

#artSmellery is een samenwerking tussen het Stedelijk Museum Amsterdam en Siemens Huishoudapparaten en tot en met 7 mei te zien in het Auditorium van het museum

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: