Autovakantie | 10 tips om de autorit veilig en gezellig te houden

De zomervakantie staat voor de deur en dan is de tijd van het vakantie vieren weer aangebroken. Het maakt niet uit waar je naar toe gaat, maar ga je op autovakantie? Dan heb je zeker wat aan de onderstaande tips om de autorit gezellig te houden.

De gemakkelijkste manier van reizen is verreweg met de auto op vakantie. Je hebt al je spullen onder handbereik. Je kan weg wanneer je weg wilt. En heel belangrijk, stoppen wanneer je daar behoefte aan hebt. Een autovakantie begint al bij je eigen voordeur.
Toch moet je wel met een paar punten rekening houden voordat je op weg gaat. Veilig en goed voorbereid op weg begint met een goede voorbereiding die je veelal van te voren in de hand hebt. Hieronder vind je tien punten voor een veilige, goed voorbereide en gezellige autorit.

X Fijne vakantie!

10 x veilig, voorbereid en gezellig op autovakantie

1. Check je auto op veiligheid

Voor je op vakantie gaat met je auto is het verstandig om je auto te laten na kijken in een garage. Zo weet je zeker dat alle punten goed zijn en je veilig met je auto de reis kan ondernemen. Check voor vertrek de bandenspanning en of de koelvloeistof en ruitenwisser-vloeistof voldoende aanwezig is.

2. Een schone auto geeft een schoon gevoel

Het klinkt heel onbelangrijk, maar als je voor je vertrek je auto schoonmaakt, begin je je vakantie in een opgeruimd en schone ruimte. Zeker als je de komende dagen veel tijd in deze ruimte door moet brengen, is dit wel zo fijn. Daarnaast kun je in een opgeruimde en schone auto ook sneller je spullen vinden. Waarschijnlijk stuit je tijdens het uitmesten ook nog op spullen die je ‘kwijt’ was of die wel weg kunnen.

3. Een zonnescherm

Een autorit kan heel gezellig zijn, maar de zon kan voor een heel vervelende indringer spelen. Zo wordt het snel warm in de auto. Heb je airco dan heb je hier geen last van. Toch kan een zonnescherm uitkomst bieden voor die vervelende klier die op de schermen of in de ogen van de kinderen schijnt. Hoewel een zonnebril hiervoor uitkomst kan bieden, voorkom je met een zonnescherm veel vervelende momenten bij kleine kinderen. Heb je een huurauto bij aankomst, zorg dan dat je losse zonneschermen in je handbagage hebt. Zo kan je ook een huurauto beschermen tegen zon op de achterbank.

4. Een zonnebril

Zorg dat je altijd een zonnebril in je auto hebt liggen. Eigenlijk zou dat een standaard uitrusting moeten zijn in een auto. Hierover schreef ik al een eerdere blog Zonnebril verplicht in auto? Een zonnebril kan bij fel zonlicht, maar ook bij laagstaande zon voor een goed zicht zorgen. Zorg dus dat je zeker voor de chauffeur, maar ook voor de bijrijder(s) zonnebril(len) bij je hebt.

autovakantie, autoverhuur, sunny cars, zonnebril, kidsproof, autorit

5. Opgeladen tablet

Hij zit standaard in je bagage: de tablet of de mobiele telefoon. Je kan niet meer zonder. Ga met kinderen op autovakantie? Zorg dan dat je tablet is voorzien van de leukste spelletjes (let op de leeftijd van elk kind), teken- en puzzelapps.  Met een tablethouder kunnen ze ongestoord (en voor iedereen goed te zien) hun filmpjes kijken. Hou echter wel rekening met de accu van je tablet. Deze gaat ongezien snel op. Zorg dus dat je een oplader in de auto hebt liggen. Je kan kiezen voor een oplaadsnoertje via je usbpoort in je auto, maar een pokerbank is zeker een item dat je in je bagage voor het grijpen wilt hebben. Zo blijft het op de achterbank lang rustig.

6. Zorg dat je een doek bij je hebt

Of je nu op autovakantie gaat met je eigen auto of voor een huurauto bij aankomst op je bestemming kiest. Het meenemen van een grote doek is altijd handig. Deze kan je gebruiken om tijdens een rustpauze een picknickkleed van te maken. Ook als lakentje voor kindjes die in slaap zijn gevallen doet een doek dienst. En schaduw maken is ook gemakkelijk als je een grote doek bij je hebt.
Ben je met een huurauto dan kan je de doek gebruiken om een kinderstoelhoes van te maken, zodat je kindje op een schone stoel zit. Je voorkomt daarnaast vlekken op de gehuurde stoel.

7. Voldoende versnaperingen voor onderweg

Zorg dat je voldoende eten en drinken voor onderweg bij je hebt. Niets is zo vervelend dan jengelende kinderen die steeds vragen of er nog iets lekkers is. Maak voor de achterbank een eigen tasje klaar waar ze gemakkelijk zelf bij kunnen. Kies voor bidons in plaats van pakjes om knoeien te voorkomen en doe fruit in aparte bakjes om ze fris en koel te houden. je kan eventueel koelelementen tussen de bakjes plaatsen. Mijn moeder stopte in onze ‘achterbanktas’ altijd een nat washandje in een zakje. Heerlijk om na een lange warme rit even je gezicht mee op te frissen. Natuurlijk kan je tegenwoordig ook kiezen voor pakjes Snoetenpoetsers.

8. Reserveer je kinderstoel vooraf

Ga je met een huurauto? Wacht dan niet totdat je op je vakantiebestemming aankomt om een kinderstoel te huren. Kinderzitjes zijn gewild en beperkt aanwezig. Zeker in het hoogseizoen voorkom je dat ze op zijn als je ze vooraf reserveert. Geef bij reservering door hoe oud je kindje is zodat je de juiste stoel mee krijgt.

autovakantie zonnebril veilig autorit vakantie kidsproof

9. Kies voor snelheid bij het ophalen van je huurauto

Kies bij het boeken van je huurauto voor ‘desk at airport’. Zo verlies je geen tijd aan het wachten op een shuttle bus die je naar de verhuurder brengt en voorkom je jengelende kinderen. Om ook het lang in de rij staan bij de verhuurder te voorkomen, is het Premium Pakket zeker een aanrader. Echt, we spreken uit ervaring!

10. Old school spelletjes voor onderweg

Tablets zijn niet meer weg te denken uit ons sociale leven en dus ook de auto. Toch blijven old school spelletjes het allerleukste. “ik zie ik zie wat jij niet ziet”, “ik ga op reis en neem mee”, “Hoeveel rode auto’s tel jij?” en de “Autobingo” blijven gewoon een heerlijk tijdverdrijf. Ook uit het raam kijken kan voor heel veel leuke spelletjes of verhalen zorgen. Zo hebben wij geen dvd’s in de auto. Op de vraag van een vriendje van zoonlief waarom niet antwoord ik “Wij hebben ramen in de auto”. Het duurde even voordat hij langzaam knikkend “Jaaaaa, ik begrijp het” mompelde. Geen idee of hij het niet vooral sneu vond voor z’n vriend, maar ik vond zijn bedenkelijke gezicht hilarisch.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

2 Responses to "Autovakantie | 10 tips om de autorit veilig en gezellig te houden"

  1. Welke autoverzekering past bij mij? – Veilig de weg op | Love4kidz says:

    […] Tips voor veiligheid onderweg vind je in de blog 10 tips om de autorit veilig te houden […]

  2. Lisanne de graaf says:

    Praktische tips voor een vakantie met de auto en kids. Wij spelen ook altijd autobingo. de kinderen genieten daar enorm van en ik doe stiekem ook mee 😉

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: