Zonnebril verplicht in de auto? | Basisuitrusting voor onderweg

Een zonnebril is niet verplicht in de auto. Ik verbaas me hier ontzettend over want zelfs als de zon niet hoog aan de hemel staat, grijp ik vaak naar een zonnebril om het scherpe licht te filteren, schitteringen tegen te gaan of gewoon goed zicht te hebben bij een laagstaande zon. Ik pleit voor een verplichting van de zonnebril in de auto. 

Hoewel een zonnebril niet verplicht is en hij op geen enkel ‘handige-wat-heb-je-nodig-in-de-auto-lijstjes’ staat, ben ik er van overtuigd dat het een verplicht item in de auto moet zijn. Zeker als je tijdens de autorit de verantwoordelijkheid hebt over mede-reizigers is het belangrijk dat je zicht altijd optimaal is. Zeker bij een laagstaande zon of zonnige zomerdag kan je zomaar verblind worden door zonnestralen. Of dit nu direct gaat of via de terugkaatsing vanaf de auto van je voorganger. Het kan voor heel veel gevaren zorgen op de weg.

smartbuyglasses zonnebril basisuitrusting auto goede bril love4kidz

Geen standaarduitrusting volgens de ANWB

Zelfs op de website van de ANWB kom ik nergens tegen dat een zonnebril als standaard uitrusting in de auto te leggen, verstandig is. Dit terwijl het verblinden van de ogen door laagstaande zon of weerkaatsen van de zon in een achterruit van je voorganger voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Een zonnebril voor de bestuurder is niet alleen handig, maar vergroot ook de veiligheid tijdens het rijden en is geen ‘lap-middel’ voor als het probleem zich al heeft voorgedaan. Daar hebben we de andere niet verplichtte maar wel handige items als ‘gevarendriehoek’, ‘veiligheidsvest’ en ‘ehbo-doos’ voor.

smartbuyglasses zonnebril basisuitrusting auto goede bril love4kidz

Kies een goede zonnebril

Een zonnebril in de auto is dus een musthave, maar zorg er wel voor dat je een goede bril kiest die bij je gezicht past, glazen heeft met goede uv-bescherming en voorzien is van een polarisatie-filter of een anti-reflectielaag om die vervelende schittering te voorkomen. Gepolariseerde glazen filteren het horizontale licht weg. Hierdoor worden schitteringen (zoals in autolak) vermindert.

smartbuyglasses zonnebril basisuitrusting auto goede bril love4kidz

Hoewel het verleidelijk is om een goedkope zonnebril van de markt te kopen (heb ik er ook tientallen van), is het hebben van één echte goede zonnebril zeker een juiste investering. Want laten we eerlijk zijn: voorkomen is beter dan genezen.

smartbuyglasses zonnebril basisuitrusting auto goede bril love4kidz

Nieuwsgierig waarom ik als mama nog meer niet zonder zonnebril kan? Lees dan de blog 7 dingen waar ik als moeder niet zonder kan

Wat is er wel verplicht of in je auto?

In Nederland is alleen een geldig rijbewijs verplicht in je auto. Als je zonder rijbewijs of met een verlopen exemplaar rijdt, riskeer je een boete. Verder zijn er geen verplichtingen, maar wel een aantal punten die verstandig en handig zijn om mee te nemen onderweg.

1. Gevarendriehoek

Hoewel het niet verplicht is in Nederland is een gevarendriehoek in bijna alle omringende landen wel verplicht en dus verstandig om in de auto te hebben liggen. Zeker als je andere automobilisten moet waarschuwen dat u pech heeft. In Nederland zijn werkende waarschuwingslichten voldoende, maar deze vallen niet altijd even goed op. Plaats de waarschuwingsdriehoek op ongeveer 30 meter van je auto om het voorbijrijdend verkeer te wijzen op de auto met pech.

2. Veiligheidsvest

Ook een veiligheidsvest is niet verplicht, maar wel handig. Met dit vest ben je – zeker ’s avonds – goed zichtbaar. Kies een veiligheidsvest dat aan alle Europese normen voldoet. Deze zijn verkrijgbaar bij de ANWB zowel voor volwassenen als voor kinderen.

3. EHBO-doos / Verbandtrommel

Ga altijd veilig op pad. Een verbandtrommel is – wederom – niet verplicht, maar wel verstandig. Zo ben je altijd voorbereid. In België en Duitsland bijvoorbeeld is een verbanddoos verplicht in de basisuitrusting van de auto.

4. Reservelampen

Om boetes te voorkomen bij het niet werken van de autolampen is het verstandig om reservelampen in de auto te hebben liggen. Kun je namelijk een reparatie ter plekke uitvoeren, dan  vervalt de boete. Dat scheelt weer €100,- of meer.

5. Gereedschapssetje

Als we dan toch bezig zijn met repareren, dan is een gereedschapssetje voor kleine reparaties ook verstandig. Niet verplicht, wel handig.

6. Lifehammer

Ik heb zelf 1 lifehammer in de auto liggen op een vaste plek waar je er zowel als bestuurder en als passagier makkelijk bij kan. Een lifehammer is vooral handig als je een autoraam moet kapotslaan of de gordel moet doorsnijden.

7. Brandblusser

Een kleine brandblusser in de auto om een brandje in de  motor te blussen is wederom verstandig. In België is een brandblusser zelfs verplicht.

8. Eten & drinken

Zorg dat je altijd voldoende drinken – water – bij je hebt. Niet alleen voor momenten van pech, maar ook als je een lange rit moet maken of een het warm is onderweg. Zorg niet alleen voor voldoende stops, maar ook voor een extra drankje en iets te eten.

9. Een zaklamp

Altijd handig bij pech in het donker, toch nog het een en ander te kunnen zien.

10. Noodoplader telefoon

Onderweg zijn zonder mobiele telefoon is bijna ondenkbaar. Alleen zorg er voor dat je ook een noodoplader voor je telefoon in je auto hebt liggen. Zo voorkom je dat de je telefoon onverhoopt leeg is als je de noodhulp of het thuisfront moet bellen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met SmartBuyGlasses *

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Zonnebril verplicht in de auto? | Basisuitrusting voor onderweg"

  1. Autovakantie | 10 tips om de autorit veilig en gezellig te houden | Love4kidz says:

    […] zou dat een standaard uitrusting moeten zijn in een auto. Hierover schreef ik al een eerdere blog Zonnebril verplicht in auto? Een zonnebril kan bij fel zonlicht, maar ook bij laagstaande zon voor een goed zicht zorgen. Zorg […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: