Anna’s grote reis – gebaseerd op een waargebeurd verhaal

[Meisjesboek] Al vanaf mijn tienerjaren ben ik gek op boeken. Sinds ik mama ben van een dochter met de naam Anna, ben ik niet alleen gek op boeken, maar vooral boeken waarin een ‘Anna’ voorkomt. Dochterlief heeft mijn boekenliefde geërfd en het boek Anna’s grote reis mag dan ook niet in onze boekenkast ontbreken.

Anna’s grote reis is een reisverslag van de 12-jarige Anna die in 1847 met haar moeder en zusjes haar vader – kapitein op een koopvaardijschip – vergezelt naar Nederlands-Indië. Het boek is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Anna Abrahamz. Haar reisjournaal is bewaard gebleven in de kluis van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Schrijfster Inez van Loon mocht – met witte handschoenen aan – het 170 jaar oude schrift inkijken en lezen hoe Anna de zeiltocht naar Nederlands-Indië beleefde en hoe ze de dagen doorbracht. Van Loon werd gegrepen door de leefwereld van het 12-jarige meisje uit Amsterdam.

Dochterlief – een ware Harry Potter boeken fan – was in eerste instantie niet enthousiast toen ik haar uit haar Harry Potter deel vijf haalde met de vraag Anna’s Grote Reis te lezen. Twee boeken tegelijkertijd leek haar niet handig. Ik liet het boek en de vraag bij haar achter en besloot de review op ‘on hold’ te zetten tot ze Harry Potter deel 6 en 7 ook uit had. Echter gebeurde er iets wonderlijks. De cover begon te lonken, te trekken en deed dochterlief het boek openslaan.

boek-annas grote reis 1

Twee dagen had ze nodig om het uit te lezen. Opeens stond ze voor me: “Zo het is uit mam. Wat een super gaaf geweldig boek”. Ze legt het boek op de tafel voor me en draait zich om. “Oh ja, de review zit in je mail”. Mij verbluft achterlatend. In mijn mail vind ik haar verhaaltje. Louter positief. Je kan lezen dat ze gegrepen werd door het feit dat de hoofdpersoon even oud is als haar, maar in zo’n compleet andere wereld leeft. Het intrigeert en smaakt naar meer. De echtheid, de waarheidsgetrouwe verhaallijn. Het lijkt alsof ze de zeereis zelf gemaakt heeft “Of in ieder geval een vriendin van me”.

Het verhaal

Amsterdam 1847, Anna is een doorsnee meisje van 12, tot haar leven plotseling verandert. Samen met haar moeder en zusje vergezelt ze haar vader op een koopvaardijschip naar Nederlands Indië. Het is ongebruikelijk dat een kapitein zijn gezin meeneemt, maar na een recent sterfgeval wil de familie bij elkaar blijven. Terwijl iedereen nog worstelt met rouw en verdriet, belandt het gezin in nieuwe omgevingen en nieuwe situaties. En een zeiltocht naar de andere kant van de wereld is nooit zonder gevaar.

Rapportcijfers

  • Vormgeving buitenkant | 8
  • Vormgeving binnenkant | 8 [rustige opmaak – fijn lettertype – leuk detail met plattegrond van Amsterdam
  • Verhaal | 9 [intrigerend]
  • Totaal cijfer | 8,3

Anna’s Grote Reis | auteur – Inez van Loon | €16,95 | vanaf 11 jaar | ISBN: 9789044829174 | uitgeverij Clavis

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: