Boek | Loetjoeboek

Sinds maart gaat onze jongste naar school. Die maand werd hij 4 jaar. Sinds dat magische nummer, is er naast school nog iets anders veranderd bij onze junior. Sinds die eerste schooldag op z’n vierde verjaardag is hij ‘groot’. Of Loetjoe uit het Loetjoeboek hier aan bijgedragen heeft? Ik denk het wel.

Kinderboeken, ik word er blij van, zeker als het verhaal in het boek anders is dan alle andere verhalen die we al kennen. Niet gek dat het Loetjoeboek een geweldige aanwinst in onze boekenkast is. Niet alleen wordt het verhaal ‘de eerste schooldag’ op een bijzondere wijze vertelt en zijn de illustraties fascinerend. Ook de bladerwijze van het Loetjoeboek is totaal anders dan alle boeken die ik ken. Het Loetjoeboek opent als een kalender – van beneden naar boven. Ideaal als je meerdere kinderen voorleest, want iedereen zit ‘naast’ de tekening

Schermafbeelding 2016-05-19 om 11.41.27

Het verhaal in het Loetjoeboek gaat over de kleine Loetjoe die zijn vierde verjaardag viert en merkt dat hij zich niet lekker voelt. De spanning voor de eerste schooldag zorgt voor een steen in z’n maag. Dat gevoel gaat helaas voor Loetjoe niet weg als hij door z’n moeder naar school wordt gebracht. Hij besluit dan ook op zoek te gaan naar de uitgang. Lekker naar huis, spelen met z’n vriendjes en in z’n vertrouwde omgeving.
Op z’n weg naar de uitgang komt Loetjoe er langzaam achter dat het op school toch niet zo eng en vervelend is als hij in eerste instantie dacht. Langzaamaan verdwijnt de steen in z’n maag en besluit hij naar z’n klasje te gaan. Naar school gaan is immers heel stoer. Je wordt er wijzer van en je bent eigenlijk wel heel groot. Vol trots vertelt Loetjoe die avond wat hij allemaal geleerd heeft.

loetjoeboek-love4kidz-kinderboek

Het verhaal van het Loetjoeboek vind ik niet alleen heerlijk herkenbaar, maar ook vanuit de gedachte van het kind geschreven. Ik herken mijn eigen junior in Loetjoe. Ik kan met zo voorstellen dat je je eenzaam voelt in de nieuwe omgeving en dat je het liefste weg wilt, naar mama toe. Ook bij mijn jongste was de weg naar de deur een uitdaging. Tot hij door had dat je toch wel een grote jongen bent als je naar school gaat. Dat je er bij hoort. Die omschakeling maakt Loetjoe ook en dat maakt het verhaal heerlijk herkenbaar voor zowel mama als zoon.

IMG_5974

Loetjoeboek | €19,50 | 32 pagina’s | auteur: Pierre Carrière – illustraties: Roxanne Monsanto | verkrijgbaar via Bol.com

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Boek | Loetjoeboek"

  1. Annelies says:

    Vooral dat weglopen is heel herkenbaar. 😉

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: