Build-a-Bear | Waar beste vriendjes worden gemaakt

We hebben een werkplaats ontdekt waar je een beer kunt maken. Een heuse werkplaats waar je een teddybeer tot leven kan laten komen. Een echte ‘Build-a-Bear Workshop’. In deze Workshop gaven we Max-Joe een hartje en een wens mee. Waar die Beren Werkplaats is? Dat gaan we je vertellen.

Ooit heb ik een artikel gelezen over het concept ‘Build-a-Bear Workshop’. Een Amerikaans initiatief waar kindjes hun eigen teddybeer kunnen maken door z’n vorm, kleur, vulling, hartslag, stemgeluid en kleertjes te kiezen. Waarna hij – eenmaal tot leven gewekt door de enthousiaste medewerkers – een naam en geboortebewijs kreeg en een hartelijk afscheid van het personeel. Wat een leuk idee! Echter waren deze Beren Werkplaatsen alleen maar in Amerika en Engeland (zover ik wist). Wat schetst mijn verbazing dan ook toen ik op de plattegrond van CentrO – het winkelcentrum van Oberhausen, Duitsland – opeens een ‘Build-a-Bear Workshop’ zie staan. Het zal toch niet?

build-a-bear-17

Hoewel het CentrO een waanzinnig groot winkelcentrum is waar je je dagen tegoed kan doen aan de allerlaatste mode, gadgets, eten, drinken en lifestyle producten, is de ‘Build-a-Bear Workshop’ heel snel gevonden. De kids staan te trappelen: “Mogen we een eigen beer maken?”. Ik kijk in de winkel om me heen en het overvalt me een beetje ‘zoveel beren en beren accessoires. Voor ik goed en wel heb nagedacht (en gerekend), hoor ik mezelf enthousiast “Ja”, zeggen. Ik ben ook bevangen door de Berenkoorts.

build-a-bear-21

Hoe werkt het concept van Build-a-Bear? Heel gemakkelijk en dus ook heel verleidelijk.

Stap 1
Je begint met het uitzoeken van een velletje van je beer. Eigenlijk is het een lege beer zonder vulling. Deze velletjes hebben ze in heel veel verschillende vormen en soorten. Naast beren zijn er ook Hello Kitties, My Little Ponies en Rudolph the Red Nose Reindeers aanwezig in diverse kleuren en maten. Zelfs Olaf uit Frozen kun je samenstellen. Een snelle blik op de prijzen doet mij besluiten om voor de goedkoopste ‘normale bruine beer’ te gaan.

build-a-bear-11

Stap 2
Nu kan je kiezen voor een leuk stemmetje dat in jouw beertje komt. Kies je voor een zinnetje, een liedje of een giechel. Het is allemaal mogelijk en in diverse stemhoogtes en talen. Omdat we samen 1 beer maken, mag Anna kiezen voor een stemmetje. Zij kiest – volledig in overeenstemming met Lucas en Simon – voor een giecheltje. Overigens kan je ook kiezen voor ‘geen stemmetje’.

build-a-bear-10

Stap 3
Met het velletje en het stemmetje wandelen we naar de hartjes. Voor slechts €5,50 kun je je beertje een echte hartslag geven. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen deze te laten liggen. Dus hup, op naar stap 4: de vulling.

build-a-bear-9

Stap 4
Dit is zeker te weten de leukste stap in het hele process. Samen met een heel enthousiaste medewerker ga je je beertje aan het vulapparaat tot leven brengen. Het velletje van de beer wordt aan de machine gehangen en terwijl de medewerkster de kinderen allemaal grappige dingen laat doen en zeggen, vult ze beer helemaal met ‘liefde’. In z’n linker voorpootje stopt ze zijn stemmetje en in zijn borstkas wordt z’n hartje geplaatst. Nu wordt tijdens een dansje een wens in een stoffen hartje gestopt waarna deze in zijn rug gaat “omdat hij jouw wens zo altijd met zich mee draagt”. Oeps, Lucas mag een wens doen. Nu maar hopen dat het iets maatschappelijks is en niet ‘Alle lego van de wereld krijgen’. Dan geeft de mevrouw ons de teddybeer en vraagt ze alle drie akkoord gaan met de dikte van de beer. “Knuffelt hij zo goed? Moet hij dikker of dunner?”. Pas als hij helemaal goed is, gaat z’n touwtje vakkundig dicht en ook dit wordt weer begeleid met een liedje en een verhaaltje.
Ondertussen sta ik met open mond naar de beer te kijken: dit nieuwe lid van het gezin hoor er nu al helemaal bij. De betovering van de ‘Build-a-Bear-traditie begint te werken. Helemaal als Anna traditioneel de navelstreng van beer mag doorknippen.

build-a-bear-18 Build-a-bear-15 build-a-bear-14 build-a-bear-12

Stap 5
Nadat de beer helemaal vakkundig tot leven is gewekt door z’n hartje te laten kloppen, mag hij mee naar de verzorgingsruimte. Hier wordt z’n haar geföhnd en gekamd en is hij klaar om de winkel in te gaan voor some serious shopping.

build-a-bear-5 Build-a-Bear-4

Stap 6
Dit is verre weg de moeilijkste stap. Nooit geweten dat een beer zoveel verschillende outfits kan hebben. Het begint al met het geslacht: heb je een meisjesbeer of een jongensbeer. “Jongensbeer” klinkt het unaniem, want “meisjesberen zijn stom”. Oké, een stoere man dus. De jongensbeer krijgt een houthakkers outfit met bijpassende muts en aviator zonnebril. Hij is hot, hip and happening.

build-a-bear-8 build-a-bear-7

Echter om hem niet de hele week in hetzelfde te laten lopen, kopen we nog extra kleertjes en een echte berenborstel. Oh, en een onderbroek … tuurlijk.

build-a-bear-6 Build-a-Bear-3 build-a-bear-13

Stap 7
Nu de beer klaar is, kan hij op de omkleedtafel z’n kleren aantrekken. Waarna we hem aangekleed en wel kunnen aangeven bij de ‘Berenlijkestand’.

Stap 8
Het aangeven gaat gemakkelijk. Even invullen wie de eigenaar van de beer is. Dan nog zijn naam verzinnen en voilà, klaar ben je. Een prachtig geboortebewijs rolt uit de computer: ‘Max-Joe’ is geboren op 22 december 2014, weegt 400 gram en is 43 cm groot.

build-a-bear-23

Stap 9
De minst leuke stap in het hele proces. Want na dat Max-Joe z’n naam heeft gekregen, moet hij ook nog even betaald worden. Hoewel ze dit ook voor kinderen heel leuk maken: Lucas mag de verhuisdoos opblazen en Max-Joe krijgt een heus vaarwel, is het toch een heel bedrag: voor €88,- mogen we ons nieuwe gezinslid meenemen. Niemand die tegen – ondertussen – 4 paar schattige berenogen nee kan zeggen natuurlijk. Beer blij, kids blij.

Build-a-Bear-1 Build-a-Bear-2

Moet het zo veel kosten? Nee, zeker niet. Door de vele keus in de winkel heb ik mij laten verleiden tot het shoppen van meerdere outfits. Hadden we het bij een shawl en muts gelaten dan was het bedrag bijna gehalveerd. Het is dan ook een goede tip om je te houden aan een vast bedrag. Want eenmaal in de winkel ga je los.

build-a-bear-22

Build-a-Bear Workshop | Prijzen | Berenvelletje vanaf €19,50 | Stemmetje €4,50 | Hartje €5,50 | Setjes vanaf €12,90 | losse accessoires vanaf €4,50 | Centroallee 163, 46047 Oberhausen, Duitsland | Build-a-Bear

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

8 Responses to "Build-a-Bear | Waar beste vriendjes worden gemaakt"

 1. Merel says:

  Het is jammer dat jullie er dan niet heen kunnen maar je kunt ze ook online bestellen, het duurt wel even totdat ze binnen zijn maar ze komen wel en je kunt bijvoorbeeld altijd nieuwe kleertjes kopen op een site en misschien kun je ze ook gewoon van marktplaats afhalen, dan is het een stuk goedkoper en een stuk dichterbij👍😊

 2. Mare de clippel says:

  ik wil ook naar Build-A-Bear gaan maar het mag niet

 3. Saskia says:

  Wij hebben op vakantie in Londen een beer geadopteerd. Wat leuk beschreven! Met foto’s er bij.
  Bij ons kostte het 40 pond.

 4. To says:

  Build a Bear heeft een tijdje in Utrecht gezeten, maar het liep niet. In Oberhausen zijn ze nog steeds.

 5. boelie says:

  ze hebben voor paar terug ook in Nederland gezeten ze hadden 2 vestiging
  1 in Utrecht 1 in haarlem des tijds beide winkels zijn helaas gesloten
  ik heb er 2 beren toen laten maken

 6. m says:

  Jammer dat Nederland zo achter loopt met zulke dingen onze dochter van vijf had het gezien op YouTube waardoor ik ging kijken op Google of het ook in Nederland te doen is maar dus echt Duitsland en Amerika sorry maar helaas hoe gaaf t ook is voor een beer is me dat te ver😂

 7. Marieska says:

  Hoi Senna,
  Ja de beren van build-a-bear zitten nog steeds in Duitsland. Via http://shop.build-a-bear.de/products/buildabear_home.asp?mid=40&store=1&sid=1&wid=1 kun je zien waar precies 😀

 8. Senna says:

  Ik zie dit in 2016, Is build-a-bear nog in Duitsland?

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: