Buitenspelen is gezond! Tips voor buitenspeelgoed

Buitenspelen is gezond! Dat is een uitdrukking die je veel hoort en die waar is. Van buitenspelen worden kinderen, gezonder, socialer en slimmer. Buitenspelen is dus onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Als kinderen minstens een uur per dag intensief bewegen zullen ze gezondere en fittere volwassenen zijn. Daarbij helpt het ook om overgewicht tegen te gaan.

Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden en verleggen ze hun grenzen. Buitenspelen bevordert vaardigheden als klimmen, springen, gooien en vangen, schommelen, rennen en schoppen. Veel buitenspelen verhoogt de concentratie en de leerprestaties op school. Maar als buitenspelen zo’n positief effect heeft op de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen, waar kunnen kinderen dan het beste mee spelen? Hieronder vind je een aantal tips van Lobbes voor geschikt speelgoed bij diverse leeftijdsgroepen.

Speelgoed tips per leeftijdsgroep

Buitenspelen voor kinderen tot 4 jaar

Al van kleins af aan is het heerlijk als je kindje lekker in de tuin kan spelen. Een zandbak met zandspeelgoed is vaak één van de favorieten bij kinderen. Lekkere taartjes en pannenkoeken bakken van zand. Fietsen draagt bij aan de motorische vaardigheden van kleine kinderen. Voor hen kun je een driewieler, loopfiets of fietsje met zijwieltjes aanschaffen. Door te fietsen op een loopfiets leren de kinderen goed hun evenwicht bewaren.

buitenspelen zandbak tips

Er zijn kleine wipjes en glijbaantjes te koop voor in de tuin. Deze zijn in de winter makkelijk in je schuur op te ruimen. Bij heel mooi weer is een watertafel natuurlijk fantastisch voor kinderen. Heerlijk spetten en spatten met water en met de bootjes varen. Leg ook een bal in de tuin, kinderen kunnen dan al vroeg oefenen met het rollen, gooien en schoppen van de bal.

Buitenspeelgoed voor kinderen vanaf 5 jaar

Fietsen is altijd leuk, zo blijven kinderen in beweging en hebben ze het gevoel ‘vrij’ te zijn. Met of zonder zijwieltjes is fietsen een leuke en gezonde bezigheid buiten.
Het spelen met ballen is ook  – zeker in de zomer – de perfecte bezigheid. Of het nu met een voetbal, basketbal, stuiterbal of tennisbal is. Je kan je altijd vermaken met een bal. Leuk om samen te doen, maar ook prima om alleen mee te spelen.

fietsen zonder zijwieltjes buitenspelen

Heb je ruimte in de tuin, denk dan eens aan een trampoline. Een trampoline is geschikt vanaf jonge leeftijd en zal zelfs tieners kunnen uitdagen. Is het eerst vooral om op te springen, grotere kinderen kunnen ook uitgedaagd worden door er trucjes op te doen. Leg eens een bal op de trampoline voor extra uitdaging.

Buitenspeelgoed voor kinderen vanaf 10 jaar

Als een kind wat ouder is, dan zal het meer uitdagender speelgoed willen. De tuin wordt dan vaak te klein om te fietsen, en ook het glijbaantje en het wipje zijn niet leuk meer. Trekbal is een populair spel wat je zou kunnen aanschaffen. Je speelt dit spel met z’n tweeën. Je moet wel een beetje ruimte hebben, want de lengte tussen de touwen is 3,5 meter. Je trekt de touwen uit elkaar en de bal schiet naar je medespeler aan de overkant.

Circusattributen is ook erg leuk om aan te schaffen voor je kinderen. Denk bijvoorbeeld aan een diabolo, jongleren of steltenlopen. Of laat ze eens oefenen op een eenwieler.

Rolschaatsen of skeelers zijn populair, maar ook een oxbord, skateboard of stuntstep zijn nog steeds uitdagend speelgoed om kinderen motorisch uit te dagen. Het bewaren van je evenwicht is hiervoor een belangrijk leermoment. Let wel op bij deze manier van spelen dat je kindje goed beschermd is.

buitenspelen trekbal tips lobbes

Zelf spelen

Wat natuurlijk het mooist is als je in een kinderrijke buurt woont waar kinderen met elkaar kunnen spelen en hun eigen (bal)spel kunnen bedenken en spelen. En waar ze in de buurt ook een fijne en veilige plek hebben om met elkaar te spelen. Dat is goed voor de sociale vaardigheden van de kinderen. Of ga eens op een mooie dag met je kinderen naar een (natuur)speeltuin. Dat is weer eens wat anders en ze zullen daar zeker genieten! En jij ook …

Nog meer buitenspeeltips? Lees dan de blog ‘Buitenspeelgoed tips’

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Lobbes *

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: