Catch Match | Het snelle reactie kaartspel [review]

Spelletjes spelen met het hele gezin is leuk en leerzaam. Alleen niet elk spelletje is geschikt voor een gezin waarin de leeftijden behoorlijk variëren. Zal Catch Match de test doorstaan? We testen dit snelle reactie kaartspel met Lucas (10) en Simon (5).

Zeker op vakantie is het spelen van spelletjes een leuk tijdverdrijf. Kaartspelletjes zijn daarvoor bijzonder geschikt. Ze nemen weinig ruimte in, in de koffer en je kan er verschillende spelletjes mee spelen. Catch Match is een kaartspel dat zegt geschikt te zijn voor de vakantie en alle momenten daarvoor en daarna.

catch match kaartspel love4kidz

Catch Match is een kaartspel waarbij reactievermogen heel belangrijk is. Zeker het oefenen van oog-hand-coordinatie wordt met dit kaartspel gestimuleerd en getest. Ben jij de snelste met kijken, reageren en uitvoeren. We testten het spel met Simon en Lucas. Het verschil in leeftijd tussen beide jongens is vijf jaar en hierdoor is het samen spelen van een spelletje best een uitdaging. Lucas is door zijn vijf jaar voorsprong vaak sneller in reactie en met het oprakelen van kennis. Toch vinden ze samen een spelletje spelen super gezellig. Catch Match dus!

De spelregels

Catch Match bestaat uit een stapel kaarten (80 in totaal) en een piepende kameleon. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten te bemachtigen. De kaarten hebben drie categorieën ‘kleur’, ‘aantal’ en ‘vorm’. Dit zijn de symbolen binnen de rode rand.

catch match kaartspel love4kidz

Leg – na geschud te hebben – de kaarten met de rode rand naar boven op tafel. Nu kan het spel beginnen. Iedereen draait om de beurt een kaart op tafel (rode rand naar beneden). Ondertussen moet je goed opletten welke categorie je speelt. Want binnen deze categorie moet je twee dezelfde vinden. Zo snel mogelijk. Speel je voor ‘kleur’ dan moet je opletten of je twee keer dezelfde kleur ziet. Speel je voor ‘vorm’ dan moet je twee dezelfde vormen (hart, ster, driehoek, vierkant etc.) vinden. Bij ‘aantal’ tel je zo snel mogelijk dezelfde aantallen. Heb je twee dezelfde van de juiste categorie gevonden dan pak je snel de kameleon en laat je hem piepen terwijl je roept welke kaarten je hebt gevonden.

catch match kaartspel love4kidz

Het spel stopt zodra de stapel ‘op’ is. Je kan nu je kaarten tellen. Diegene met de meeste kaarten wint het spel.

Kaartspellen die leeftijdsproof zijn onder andere
Het Grote Kunstspel en ‘Klabats een razendsnel spel’

Conclusie na het spelen van Catch Match

Na een middagje Catch Match gespeeld te hebben, komen de kinderen tot de conclusie dat met kleine  aanpassingen het spel prima te spelen is met iemand van 10 en van 5. Zo beginnen we het spel met alleen de kaartjes uit 1 en dezelfde categorie. Dit omdat het reactievermogen van Simon minder snel is als dat van Lucas en zo kan hij zich concentreren op alleen ‘kleur’ of ‘vorm’ of ‘aantal’ dit scheelt voor hem enorm in het zoeken naar gelijken. Zo bouwen we langzaam het spel op en voegen we uiteindelijk de andere categorieën toe.

catch match kaartspel love4kidz

Het knijpen in de kameleon en het roepen van de kaarten die je gevonden hebt, vind ik als moeder na een paar speelrondes behoorlijk irritant. Er zit een harde toeter in het knijpbeest. Hierdoor zitten de kinderen al snel 3, 4, 5  keer te knijpen voor dezelfde kaarten. De hoge toon is oorverdovend. Het alleen roepen van dezelfde kaarten vind ik voldoende, maar eerlijk is eerlijk; de kameleon geeft wel een extra leuk effect tijdens het spel. Je ziet de handjes gespannen richting de kameleon gaan elke keer als er een kaart omgedraaid wordt.

catch match kaartspel love4kidz

Lucas: “Het leukste aan het spel vind ik dat het lekker snel gaat. Zo kan je heel veel potjes spelen en proberen te winnen”. Dat is zeker een voordeel. Een spelletje duurt ongeveer 15 minuten en dus heel geschikt als ‘snel’ tussendoortje om de verveling te verdrijven. Maar ook geschikt om meerdere keren achter elkaar te spelen om zo te proberen meerdere keren te winnen. Simon: “Ik vind de pieper het leukst, maar ook dat ik heel vaak heb gewonnen met de kleuren. Die kan ik heel goed”.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Catch Match | Het snelle reactie kaartspel [review]"

  1. Flo Fladdermuis | Kidsproof familiespel fladdert door | Love4kidz says:

    […] Op zoek naar een spannend kaartspel? Lees dan de blog Catch Match […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: