De GPS tracker: altijd inzicht in de locatie van je kind

Wij schreven al eerder over de horloges met GPS tracker. Maar wat is nu precies het voordeel van altijd inzicht hebben in de locatie van je kind? Hoe deden we dat vroeger eigenlijk? Hieronder vind je alle voor- en nadelen op een rijtje. Zo maak je uiteindelijk de keuze die bij je past.

Toen ik jong was bestond de GPS tracker nog niet. Ik kan mij herinneren dat ik een keer met een vriendinnetje in een boomhut in de bosjes achter mijn huis zat te spelen en continu mijn vader voorbij zag fietsen. We vonden het wel grappig om hem zo te zien, het leek wel of hij ergens naar op zoek was. Wij bleven lekker verder spelen.

Later bleek dat mijn vriendinnetje nog niet zo goed kon klokkijken op haar nieuwe horloge en we al een uur langer buiten waren dan afgesproken was. Bij thuiskomst was mijn vader kwaad en mijn moeder emotioneel.

Als kind begreep ik niet waar mijn ouders zich zo druk om maakten, er was toch immers niets gebeurd? Nu ik zelf moeder ben van twee avontuurlijke en altijd vrolijke jongens en een meisje in de puberleeftijd, voel ik met terugwerkende kracht mee met mijn ouders die een uur lang werkelijk doodsangsten uit hebben gestaan. Gelukkig hebben zij alle 3 een GPS tracker, dus blijft een dergelijke situatie mijzelf hopelijk bespaard. Overweeg je zelf ook een GPS tracker aan te schaffen? Hieronder vind je alle voors en tegens op een rijtje over het apparaatje waarmee ik altijd en overal de locatie van mijn kind kan zien.

Wat is een GPS tracker?

GPS staat voor Global Positioning System. Een GPS tracking systeem maakt door middel van signalen naar een satelliet kenbaar waar het apparaatje zich op dat moment bevindt. In een GPS tracker zit een simkaart waar je contact mee kunt maken. Je kunt kiezen voor een GPS tracker met of zonder abonnement. Je kunt de coördinaten vervolgens op je telefoon ontvangen. Je kunt de locatie vaak ook inzien via een app, een online portal of door de coördinaten die je ontvangen hebt online in te voeren. Bij sommige types GPS tracker kun je één of meerdere gebieden instellen (geofencing zone) en wordt er een alarmbericht naar jou verzonden wanneer je kind zich buiten dit gebied bevindt. De GPS tracker van mij heeft ook een belfunctie waarmee ik contact kan maken met mijn kinderen. Ook zit er een nood- of SOS-knop op de GPS tracker waarmee ze zelf alarm kunnen slaan. Deze knop is handig wanneer hij zich bezeerd heeft of zich in een onveilige situatie bevindt.

De voordelen van een GPS tracker

Het grote voordeel van een GPS tracker is dat je altijd real time inzicht hebt in de locatie van je kind. Je hoeft je dus nooit af te vragen of je kind wel is waar hij zegt te zijn. Bovendien is de geofencing zone erg handig, je weet zeker dat je kind nooit te ver van huis gaat. En als dit toch gebeurt, dan wordt je daar door de GPS tracker direct van op de hoogte gebracht. Het is ook een geruststelling dat jij direct contact kunt zoeken met je kind en – wat mij betreft nog veel belangrijker – jouw kind via de GPS tracker direct contact kan maken met jou wanneer je kind hulp nodig heeft. Zo weet je dat hij altijd om hulp kan vragen wanneer hij betrokken raakt bij een ongeluk(je) of zich in een andere onveilige situatie bevindt zonder dat hij telefoonnummers uit zijn hoofd hoeft te kennen. Al met al is het grote voordeel dus de gemoedsrust die je als ouder ervaart bij het gebruik van een GPS tracker.

gps tracker veiligheid opvoeden love4kidz

De nadelen

Ik weet niet hoe het met jouw kind zit, maar mijn kind is nogal slordig. Pennen, schriften, boeken, alles raakt hij kwijt. Dat zal hij wel van zijn moeder hebben… Ik was dus heel erg bang dat hij de GPS tracker kwijt raakt. Hij zou het tracking systeem natuurlijk niet netjes in zijn tas laten zitten, maar aan al zijn vriendjes laten zien. Vervolgens zou hij het apparaatje natuurlijk gewoon ergens laten liggen – ik zag het al helemaal voor me. Er bestaan GPS trackers die je als een horloge aan de pols van je kind kunt bevestigen en er zijn ook modellen GPS tracker in de vorm van een sleutelhanger die je gewoon ergens aan kunt bevestigen. Voor de oudste heb ik gekozen voor de sleutelhanger en heb deze aan haar sleutelbos bevestigd. Naast het feit dat je een los apparaatje makkelijk kwijt kunt raken, is de beperkte levensduur van de batterij voor sommige mensen een nadeel. De batterij in de GPS tracker gaat gemiddeld 3-15 dagen mee, dus je moet niet vergeten hem regelmatig aan de lader te leggen. Mijn telefoon moet ik ook dagelijks opladen, dus dat is wat mij betreft geen reden om de GPS tracker niet aan te schaffen.

gps tracker veiligheid opvoeden love4kidz

Nog even de voor- en nadelen op een rijtje

Voor mij als ouder van opgroeiende kinderen wegen de voordelen van een tracking systeem veel zwaarder dan de nadelen. Ik heb de voor- en nadelen nog even voor je op een rijtje gezet zodat je zelf een afweging kunt maken of een GPS tracker iets voor je is:

Voordelen

  • altijd en overal real time inzicht in de locatie van je kind;
  • mogelijkheid tot geofencing;
  • je kunt direct contact leggen met je kind;
  • je kind kan direct om hulp vragen met een SOS-knop.

Nadelen

  • gemakkelijk kwijt te raken;
  • beperkte levensduur van de batterij.

De conclusie

Ik ben tot nu toe erg tevreden over de GPS tracker. In het begin controleerde ik heel vaak de locatie van vooral de jongste twee, maar nu het nieuwe er een beetje vanaf is doe ik dat een stuk minder vaak. Toen ik laatst een keer met onze benjamin naar oma ging in een ander dorp terwijl hij de GPS tracker bij zich droeg, ontving ik keurig een melding dat hij zich buiten de geofencing zone bevond. Die functie werkt dus ook goed! Ik vind het gewoon een erg geruststellend idee dat ik altijd kan zien waar hij is én dat hij altijd hulp in kan roepen wanneer dat nodig mocht zijn. Wat mij betreft is een GPS tracker dus een prima product, ik kan het iedere ouder van harte aanbevelen!

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: