De jeans van Monique en de buik van Kim

Twee losse stukjes in de krant. Betekenisloze artikeltjes in het kader ‘Het is komkommertijd-dus-plaatsen-maar’. Twee onozele stukjes tekst waar mensen massaal op zijn gaan reageren. Monique Smit en Kim Kardashian, iedereen lijkt er een mening over te hebben. Veelal een negatieve, maar waarom? 

Waarom doet die ene zin van Monique Smit zoveel stof opwaaien? Die ene zin die iedereen ondertussen wel gehoord heeft, maar die ik voor diegene die onder een steen heeft gelegen nog even losjes kopieer: “Monique is blij dat ze een week na de geboorte haar favoriete jeans al weer past, omdat ze bijna op haar oude gewicht is”. Half Nederland viel na publicatie van dit statement over haar heen. Want laten we wel wezen – is het veel gehoorde commentaar – is dat nu zo heel erg belangrijk als je net bevallen bent? Is dan de gezondheid en de liefde voor je pasgeboren wondertje niet vele malen groter en belangrijker dan die ene jeans en de getalletjes op je weegschaal? Wie denkt Monique wel dat ze is?

Schermafbeelding 2015-08-13 om 20.26.37

Aan de andere kant van de wereld maakte Kim Kardashian op bijna hetzelfde ogenblik een foto van zichzelf. Een naakt foto. Een foto waarop goed te zien is dat de realityster van KUWTK (Keeping Up With The Kardashians) en vrouw van Kanye West zwanger is. Haar billen, borsten en vooral haar buik steekt ze pront voor uit. Onder deze foto volgde een heel lange tekst waarin ze uitlegde dat ze echt zwanger is, geen surrogaat gebruikt en dat ze inderdaad enkele kilo’s is aangekomen. Een tekst waarin ze haar ‘haters’ uitlegt dat elke zwangerschap anders is en dus ook haar lichaam anders reageert. Dat het haar niets doet dat iedereen een mening heeft en haar aanvalt op haar gewichtstoename.

Waarom plaatst Kim deze foto? Had ze niet beter kunnen zwijgen? Zelf vind Kim van niet. Alles van haar wordt gedocumenteerd, dus ook de naakte waarheid (of de naakte waarheid zoals ze hem zelf ziet). En een reactie geven op de vele opmerkingen hoort bij haar ‘leven’.

2B46D48E00000578-3193870-_No_Photoshop_Good_lighting_Pregnant_Kim_Kardashian_posed_naked_-a-5_1439312011559

Twee verschillende cases, die elkaar aan het eind van de rit raken: de haat-mail en negatieve comments die het oplevert omdat ze iets zeggen of doen. De ene valt af, de andere komt aan. De ene doet dat afvallen veel te snel, de andere komt de ene keer te snel en de andere keer juist te langzaam aan.  Had Monique er een jaar over gedaan om op haar oude gewicht te komen, dan had ze onder haar foto’s comments ontvangen waarom ze zich zo laat gaan. Het is dus eigenlijk nooit goed.

En dat is nu net waar ik denk dat de schoen wringt. Mensen hebben altijd een mening over een ander. Het spreekwoord “het gras is altijd groener” is niet voor niets ontstaan. Jaloezie en nijd zorgen voor heel nare opmerkingen en elkaar het licht in de ogen gunnen is voor veel mensen heel moeilijk. Met de komst van social media is het echter steeds normaler en geaccepteerder dat we alles maar kunnen zeggen tegen en over de ander. Immers het lucht zo lekker op om je menig te ventileren en dat die mening snel een beetje azijnig smaakt, tja … das het aard van het beestje.

Want laten we eerlijk zijn: waarom mag Monique Smit niet zeggen dat ze haar favoriete jeans weer past. Wat doet deze opmerking in ons leven er toe? Ze steelt mijn jeans toch niet? Ik kom er niet van aan. Waarom kan niemand zeggen:  fijn voor haar. Het zegt daarmee ook niets over haar liefde voor haar zoontje of de ongemakken die ze als nieuwbakken moeder ondergaat. Ze zegt gewoon iets. Iets persoonlijks. Iets waarop iemand anders had kunnen antwoorden. “Zo, das snel, bij mij ging het langzamer” … of iets dergelijks. Maar nee, half Nederland piste z’n azijn uit. Deskundigen moeten zich er over buigen of het wel gezond is wat ze doet en wel verantwoord. We maken ons zo graag druk over de jeans van Monique oh en zijn bijna gekwetst dat ze het gewicht in kilo’s er niet bij zei … even vergelijken.

Kim Kardashian – gepokt en gemazeld door alle negatieve kritiek – heeft haar beroep gemaakt van haar middel vinger opsteken tegen alle zure comments. Of het haar echt niet raakt, dat zullen we nooit weten, maar dat ze haar eigen gang gaat staat buiten kijf. En nee, dat is helemaal niet mijn ding. Maar he, waarom moet alles mijn ding zijn? Ik ben niet naakt op de foto gegaan toen ik zwanger was, maar dat is mijn persoonlijke keuze geweest. Kim doet het wel: top!
Dat ze voelt zich te moeten verantwoorden voor haar zwangerschap is eigenlijk sneu. Hoewel ze het krachtig probeert, heeft het toch iets gekwetst. Alsof ze iets moet bewijzen. Laat haar lekker zwanger zijn. Laat haar lekker aankomen of afvallen of allebei. Als je het wil volgen, prima, maar waarom volg je iemand om diegene daarna te dissen … wat een lol … what a waste of time.

 

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

2 Responses to "De jeans van Monique en de buik van Kim"

  1. Marieska says:

    Nee precies 😀

  2. Nicole says:

    Ik leef dan onder een steen want ik heb het niet meegekregen. Of misschien komt het omdat ik gewoon dit soort dingen niet interessant vind.
    Ik vind het fijn voor Monique, eind september wil ze weer op de bühne staan volgens mij.. En dit zegt niets over haar liefde voor haar kind!
    Nicole onlangs geplaatst…Winactie: Wat zit er in de logeertas?My Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: