De keuze van een kinderfiets | veiligheid voorop

Wanneer laat jij je kinderen alleen naar school fietsen? Ik vind het moeilijk. Naast een veilige kinderfiets, ligt het ook aan waar je woont en welke route ze moeten fietsen. Fietsen ze langs een sloot, drukke straat en veel kruispunten, of wielen ze gemoedelijk via een fietspad in alle rust het schoolplein op? Fietsen en kinderen, waar let jij op?

Op de basisschool van mijn kinderen moeten ze vanaf groep 6 op de fiets naar school tijdens gymlessen. Dit om kinderen al vroeg wegwijs en vertrouwd te maken met het verkeer. Heel logisch vond ik dat, toen ze nog in de kleutergroep zaten. Nu weet ik wel beter. Vanaf groep 6 zijn dinsdagen en vrijdagen gruwelijk. Want die dagen stapt dochterlief met haar 1.30 m op haar fietsje en waggelt ze door het jagende verkeer van grote auto’s die snel op hun werkplek willen zijn, langs een kanaal. Ik zie haar opstappen en wegrijden, trots zwaaiend. Ondertussen denk ik alleen maar: “hou je handen aan het stuur, kijk voor je, wiebel niet zo, zie je die auto wel, pas op, kijk uit.”. Heel relaxed die dinsdag en vrijdagochtend.

fietsenopfietsen-love4kidz-2

Aan de schoolregels kan ik – helaas – niets veranderen en natuurlijk is het ook goed dat ze leren op eigen ‘wielen’ te rijden. De regels moet ze zelf in acht nemen. Wat ik als moeder wel kan doen, is zorgen dat de kinderfiets waarop ze rijdt degelijk is en kwalitatief perfect. Dat deze voldoet aan alle eisen die ze stellen voor een kinderfiets. Dat de fiets niet te klein of te groot is en dat alles werkt.

fietsenopfietsen-love4kidz-9

Natuurlijk moet de fiets ook hip zijn, want – laten we eerlijk zijn – een fiets is niet meer alleen een vervoersmiddel het is ook een trendsetter en statement maker. Zo zagen we de opkomst van de bakfietsen in het straatbeeld en zijn nu de transporterfietsen helemaal hip. fietsenopfietsen-love4kidz-7fietsenopfietsen-love4kidz-3

Dochterlief kiest ook voor een dames transportmodel. Mama blij, want dit is een degelijke fiets met een dik frame waardoor ze stevig in haar zadel zit. De banden zijn robuust en het is duidelijk dat deze fiets tegen een stootje kan. Dochter wil vooral weten of er een kekke bak op de voorzijde geplaatst kan worden en of ze ook verkrijgbaar zijn in witte of rode banden. Ook met deze bak ben ik happy. Dacht ik eerst dat het een extra belasting was aan het stuur, nu zie ik dat ze haar schooltas er gemakkelijk in kwijt kan zodat deze niet meer achterop door snelbinders op z’n plek moet worden gehouden. Ideaal, want de tas kan er nu niet meer afglijden.

fietsenopfietsen-love4kidz-4

Dat ze bij Veilig Verkeer Nederland niet alleen maar kijken naar werkende remmen en goede verlichting blijkt als we een lijstje terugkrijgen met punten waarop dochterlief haar fiets gekeurd wordt. Naast de remmen en de verlichting is ook het spatbord, de kettingkast, de reflector op de banden en in de spaken, de standaard en zelfs de handvatten meegenomen. “Handvatten?” Dacht ik verbaasd. Ja, handvatten. Want als deze kapot zijn en je krijgt een ongeluk dan kan het ijzer van het stuur voor lelijke wonden zorgen. Had ik persoonlijk nooit aan gedacht.

fietsenopfietsen-love4kidz-8

Naast de veiligheid, de kwaliteit en de hipheid van de kinderfiets, kan ik niet ontkennen dat ik met drie kinderen ook aan een budget gebonden ben. Hoe mooi sommige fietsen ook zijn, er zijn modellen en merken die mijn portemonnee overstijgen. Dat een goedkope fiets een prima fiets kan zijn, blijkt als ik mijn keuze voorleg aan een bevriende fietsenmaker. Zonder van de prijs of het merk op de hoogte te zijn, keurt hij dochters nieuwe aanwinst met een dikke plus.

fietsenopfietsen-love4kidz-6

Dochterlief fietst nu op een hippe transporterfiets rond in trendy crème met rood met houten bak. Trots als een pauw trotseert ze nu het verkeer. Ik zwaai haar uit en ben blij dat ze stevig in het zadel zit met haar werkend licht, goede remmen, gloednieuwe handvatten en solide frame. Vraag aan alle automobilisten: let u gewoon ook goed op?

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: