De Teekenschool van het Rijksmuseum

Waren vroeger alleen de echte kunstenaars welkom om hun tekenopleiding aan de Teekenschool van het Rijksmuseum te volgen. Tegenwoordig is iedereen die wil schilderen, tekenen of fotograferen welkom om cursussen te volgen. Afgelopen zaterdag hield de Teekenschool Open Huis om gratis kennis te maken met kunst maken en hun nieuwe cursus aanbod.

Tijdens het Open Huis van de Teekenschool is iedereen welkom om de geur van het kunst maken te komen snuiven. Zelf een houtskool tekening maken, schilderen met Oost Indische inkt, fotograferen met en zonder camera, alles is mogelijk. De dag staat in het teken van het ontdekken.

Hoe beter kan ik leren ontdekken dan me te laten vergezellen door een 3-jarige kleuter. Eentje die precies weet hoe alles moet en kan. Razend enthousiast is hij dan ook als ik vertel dat we samen gaan knutselen (alles wat met ‘creëren’ te maken heeft, noemt zoonlief ‘knutselen’).

De lange tijd in de auto vertelt hij honderduit over wat hij allemaal gaat maken. Ik ben benieuwd of hij niet teleurgesteld raakt als het niet zo ‘hot en happening’ is als hij nu denkt. Gelukkig worden bij aankomst mijn twijfels met de grond gelijk gemaakt. Op het gras in de zon staan tientallen ezels met papieren vellen. Kinderen lopen druk heen en weer met gekleurde krijtjes of staan driftig het kunstwerk van Miro na te maken. Kleine man rent naar het grasveld om heen en weer springend te roepen: “dat wil ik ook, dat wil ik ook”.

teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-12

Omdat het vrij druk is op het gras besluiten we eerst naar binnen te gaan om ons aan te melden. Daar zien we in diverse ruimtes de diverse workshops die bezig zijn. Zo kun je niet alleen schilderen en tekenen, maar ook ontwerpen, fotograferen met en zonder camera en is er een theaterstuk ‘Jij & de Gouden Eeuw’ te bezoeken.

teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-8

Ik laat kleine man beslissen wat we gaan doen en dat wordt spelen met licht en fotografie. 15 seconden lang mag hij met een licht element heen en weer zwaaien terwijl er een foto van hem wordt gemaakt. Even later ziet hij het effect terug op een beamer. Hij is verbaasd omdat hij zelf niet te zien is op de foto. Dan maar portret tekenen.

teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-9 teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-10f

In de eerste zaal kruipt hij op een krukje achter een ezel en neemt een houtskooltje ter hand. Vol overgave begint hij het model na te tekenen dat op een krukje voor hem zit. Haar, mond, ogen en natuurlijk de jurk met bloemen. Alles wordt netjes vastgelegd op het papier. Zo nu en dan kijkt hij met een kritische blik naar de meneer naast hem en zucht: “die meneer doet het wel beter hoor mam”. Het model is echter geroerd door kleine mans treffende gelijkenis en we besluiten dit meesterwerk in te lijsten voor Vaderdag. Kijken wat papa er in ziet.

Teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-2 Teekenschool-Rijksmuseum-Love4kidz-1

Na dit inspannende na-tekenen is het tijd voor vrij werk. Simon wil gaan tekenen met inkt. Met een klein kwastje doet de docent voor hoe hij inkt op z’n kwastje moet doen om lijntjes te trekken. Hij kijkt geconcentreerd en begint dat aan zijn eigen kunstwerk. Er verschijnen allemaal strepen op het vel. “Zo”, zegt hij dan. “Nu nog pootjes”. Ik kijk verwonderd naar het lijnenspel en ben benieuwd wat hij aan het maken is. Als ik er naar vraag, kijkt hij verbaasd op “Tsss, dat zijn allemaal rupsen mam”. Ook dit kunstwerk gaat – na een droogperiode – mee naar huis.

Teekenschool-Rijksmuseum-Love4kidz-5Teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-7 Teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-6

In het theaterstuk ‘Jij & de Gouden Eeuw’ nemen we een kijkje in de tijd van Hugo de Groot, Rembrandt en ervaren we de kou van Nova Zembla. Hiervoor is kleine man duidelijk nog te klein, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt om hier met mijn twee oudsten naar toe te gaan.

teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-11

Buiten in het zonnetje genieten we van een portie poffertjes in de Rijksmuseum Tuin. De zon staat hoog aan de hemel en het is heerlijk toeven tussen de bomen en schildersezels. Kleine man is ondertussen moe geworden en besluit in zijn buggy een uiltje te knappen. Tijd om de thuisreis te aanvaarden.

teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-14 teekenschool-rijksmuseum-love4kidz-13

Teekenschool | nieuwe kindercursussen vanaf september 2015 | Ontwerpen 8-12 jaar | Teken – Het menselijk lichaam – 8-12 jaar | Fotografie 6-10 jaar | Materialen van de meester 6-10 jaar | reeks van 10 lessen van 2 uur €150,- per kind | kijk voor meer informatie Rijksmuseum

 

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.
Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: