DIY Friday – Foto op hout

Voor deze DIY Friday laat ik zien hoe je heel eenvoudig je favoriete foto’s op hout ‘drukt’. Het enige wat je nodig hebt (naast vernis en een printje van een foto) is geduld. Heel veel geduld. Het resultaat is dan wel verbluffend.

Wat je nodig hebt om een leuke foto van jouw kindjes op hout te zetten is het volgende:

1 – Een zwart-wit laserprint van je favoriete foto
2 – Een schaar
3 – Vernis
4 – Een kwast
5 – Houten plank in het formaat van je printje

diy-friday-foto-op-hout-12

Beginnen
Print je favoriete foto uit in zwart-wit en op een laser printer. Geen inktjet printer, want dan lopen de kleuren met het bewerken van de vernis door elkaar en mislukt je project. Knip na het printen de foto op maat uit. Als je alle benodigdheden hebt, kunnen we beginnen.

Tip: de foto zal in spiegelbeeld op het hout verschijnen. Let dus op dat je teksten in spiegelbeeld uitprint anders zijn ze op je uiteindelijke resultaat niet te lezen.

diy-friday-foto-op-hout-1diy-friday-foto-op-hout-13

Stap 1
Doe de Vernis op je kwast en verf de gehele afbeelding in met dit goedje. Ik heb voor matte vernis gekozen, maar je hebt ook glans vernis. De glans is echter in het uiteindelijke resultaat niet te zien, behalve als je de plank graag wilt voorzien van een glansje, dan kun je beter kiezen voor alleen glans vernis, anders zit je met twee verschillende flesjes.

Zorg ervoor de hele foto goed in de vernis zit. Beter te veel dan te weinig. Vergeet ook de hoekjes niet. Deze vernis zorgt er uiteindelijk voor dat de afbeelding op het hout komt.

Tip: De vernis is voor €1,59 verkrijgbaar bij de Action – merk Van Dijck. Op het flesje staat het alleen in het Engels ‘Varnish’. De blauwe is mat, de rode glans.
diy-friday-foto-op-hout-9diy-friday-foto-op-hout-8diy-friday-foto-op-hout-10

Stap 2
Draai nu de afbeelding om en plaats hem op z’n kop op de goede kant van het hout. Neem een hard stuk plastic zoals een creditcard of pinpas (mag ook een geo-driehoek of spatel zijn) waarmee je de afbeelding hard en glad op het hout drukt. Zorg dat de gehele print stevig op het hout ‘gelijmd’ zit. Vergeet de hoekjes niet. Alle bobbels moeten weggeveegd worden. Hoe mooier de afbeelding op het hout vastzit, hoe duidelijker de afbeelding op het hout komt.

Na het strak strijken kun je het met een doek nog na wrijven.

diy-friday-foto-op-hout-11

Stap 3
Dit is de makkelijkste stap, maar heeft wel het meeste geduld nodig. Leg het hout tenminste 8 uur te drogen. Zo krijgt de print de tijd om op het hout gedrukt te worden.

Stap 4
Nu gaan we bezig met de laatste stap. Ook voor deze stap heb je geduld nodig. We gaan nu de print van het hout ‘rullen’.
Dit doe je het beste met de zachte kant van een schuursponsje en je vinger.
Maar als eerste de print helemaal nat. Je ziet nu de afbeelding door de achterkant van het witte papier schijnen. Als je rustig door wrijft over het papier ontstaan er kleine papieren rolletjes. Zo verwijder je langzaam de bovenlaag van je printje.

Tip: wrijf met veel geduld. Hoe sneller en harder je wrijft, des te meer beschadigingen krijg je in je afbeelding.

diy-friday-foto-op-hout-6diy-friday-foto-op-hout-7

Om de details goed zichtbaar te krijgen en alle witte papieren vezels van de afbeelding af te wrijven kun je met je vinger kleine wrijf bewegingen maken over de afbeelding. Houd tijdens het wrijven de afbeelding nat. Tussentijds kun je de afbeelding laten drogen. Zo verschijnen de witte vezels duidelijk zichtbaar. Hierdoor kun je je afbeelding perfect ‘schoon’ krijgen.

diy-friday-foto-op-hout-4diy-friday-foto-op-hout-3

Stap 5
Omdat mijn stuk hout nog niet op maat was, heb ik deze achteraf pas op maat gezaagd. Hierna de zijkanten mooi glad geschuurd en na drogen de afbeelding nogmaals in de vernis gezet. Hierdoor krijg je een mooie duidelijke detaillering in de afbeelding en wordt de foto intenser van kleur.

Het resultaat
Met het uiteindelijke resultaat ben ik heel erg blij. Een ideaal cadeautje en helemaal zelf gemaakt!diy-friday-foto-op-hout-2

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: