DIY Friday | nachtlampje maken

Met een creatieve dochter in huis, heb ik besloten om onze rubriek ‘DIY Friday’ nieuw leven in te blazen. Vanaf vandaag gaat Jupper op Love4Kidz laten zien hoe ze haar ontwerpen maakt. Vandaag begint ze met het maken van je eigen nachtlampje.

Hoi, ik ben Jupper. Bijna twaalf jaar en gek op knutselen en zelf dingen maken. Voor mijn jongste broertje heb ik een Ninjago nachtlampje gemaakt. Eigenlijk heel simpel en gemakkelijk om te maken, maar wel met een heel gaaf effect. Als het donker is, ziet het er heel magisch uit. Vind ik in ieder geval. Oh, en mijn broertje vond hem ook geweldig. Wil je zelf ook een nachtlampje maken? Hieronder vertel ik stap voor stap hoe je hem kan (na)maken. Natuurlijk kan je ook een ander thema dan Ninjago kiezen. Andere DIY ideetjes vind je in de DIY Friday

DIY-nachtlampje-love4kidz-5

Benodigdheden:
– A4 papier
– Potlood
– Elektrisch waxinelichtje
– Plakband of dubbelzijdig tape
– Nietmachine
– Gekleurde tape / Masking tape
– Schaar
– Stiften
DIY-nachtlampje-love4kidz-1

Stap 1 | Kies een afbeelding om te over te trekken of zelf te tekenen
Je begint met je nachtlampje door te verzinnen wat je als nachtlampje wilt. Dit kan bijvoorbeeld Nijntje zijn of een konijntje. Ik kies voor mijn broertje voor een afbeelding van een LEGO Ninjago Ninja. Daar is hij fan van. Ik kies een afbeelding van een tijdschrift.

DIY-nachtlampje-love4kidz-12

Stap 2 |Het overtrekken of tekenen
Nu je de afbeelding hebt gekozen zorg je ervoor dat je twee A4-tjes op elkaar hebt liggen. Je moet de afbeelding namelijk in tweevoud overtrekken. Dit omdat er uiteindelijk een lampje in je ontwerp moet.

Tip: trek de afbeelding over op 1 papiertje en voeg dan de 2 papiertjes samen en knip ze gelijk uit. Hierdoor heb je met 1 tekening wel 2 knipsels.

DIY-nachtlampje-love4kidz-13

Stap 3 | Knip je tekening uit
Het uitknippen van de tekening is best een klusje. Je moet rekening houden met het feit dat onderin straks een lampje moet dus de onderkant moet niet te smal zijn. Ook moeten de beide papiertjes niet verschuiven want dan klopt je knipsel / tekening niet meer.

Nu heb je een een simpele tekening uitgeknipt en kunnen we verder met het inkleuren en accentueren van de tekening.
DIY-nachtlampje-love4kidz-16 DIY-nachtlampje-love4kidz-17

Stap 4 | Het inkleuren van de tekening
Nu gaan we de tekening een beetje kleur geven. Dit kan je het beste doen door lijnen een kleur te geven. Het helemaal inkleuren van de tekening maakt dat het nachtlampje minder licht gaat geven. Ik besluit om de Ninja rode accenten te geven, want de Kai is mijn broertjes favoriete Ninja en die heeft een rood pak aan. De ogen maak ik zwart om deze in de nacht een spannend effectje te geven, ze lijken dan helemaal echt (nee, mijn broertje vindt dat niet eng).

DIY-nachtlampje-love4kidz-7DIY-nachtlampje-love4kidz-8

Stap 5 | De beide helften aan elkaar
Om de twee helften aan elkaar te maken, gebruik ik nietjes. Dit vind ik het mooiste want deze zijn in de nacht niet te zien. Je kan ook plakband of tape gebruiken. Plakband glimt alleen wel. Lijmen kan natuurlij ook, maar dit lampje is redelijk klein dat de helften dan te dicht op elkaar zitten.

DIY-nachtlampje-love4kidz-18

Stap 6 | Het lichtje
Nu komt de stap om het lichtje in de tekening vast te maken. Als eerste rol ik een stukje tape binnenste buiten en dubbelgevouwen rondom het gedeelte van het lichtje dat licht geeft. Dit doe ik zodat het papier straks vast zit aan het kaarsje en de tape ook aan het kaarsje. (dubbelzijdig tape kan natuurlijk ook, maar dat had ik niet)

DIY-nachtlampje-love4kidz-19 DIY-nachtlampje-love4kidz-21

Stap 7 | Bevestigen van de tekening aan het lichtje
Schuif het kaarsje nu in de tekening. Dan druk je hem vast rondom het kaarsje (tape houdt de tekening vast.) Nu zit de tekening rondom het brandende gedeelte van je waxinelichtje. Zorg ervoor dat de tekening overal goed vast zit.

DIY-nachtlampje-love4kidz-22

Stap 8 | Masking tape voor finishing touch
Om het nachtlampje helemaal af te maken, kies ik ervoor om de onderzijde van het elektrische kaarsje te voorzien van een masking tape. Ik kies voor een rode tape. Zo past het mooi bij de rode Ninja.

DIY-nachtlampje-love4kidz-9

Stap 9 | Het nachtlampje in actie
Eindelijk is je nachtlampje af. Het enige wat je nu nog moet doen, is hem uittesten. Ik was heel benieuwd of het lampje wel het juiste effect zou hebben, dus ik heb hem voor ik hem aan m’n broertje gaf, getest in de badkamer met het licht uit. Ik werd helemaal blij van de Ninja in het donker. Toen ik het nachtlampje die avond aan mijn broertje gaf toen hij naar bed ging, werd hij helemaal blij. Sindsdien slaapt hij elke nacht met mijn nachtlampje en daar ben ik best trots op.

DIY-nachtlampje-love4kidz-4 DIY-nachtlampje-love4kidz-3 DIY-nachtlampje-love4kidz-2

Tip: als het batterijtje van het elektrische lampje op is, kun je hem eenvoudig vervangen voor een nieuwe batterij uit een ander lampje 😉

Ik hoop dat je mijn eerste DIY leuk vindt en ik ben benieuwd naar jullie eigen nachtlampjes.
~ XOXO~
Jupper

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "DIY Friday | nachtlampje maken"

  1. Annelies says:

    Prachtig Jupper, als hij niet meer van de Ninja’s is kan je weer een nieuwe maken. 😉

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: