Drieluik | Gastouderland – De gastouder aan het woord | Deel 2

Vorige week vrijdag lieten we je kennismaken met gastouderopvang van Gastouderland. Vandaag in deel 2 geven we je een kijkje in de keuken van een gastouder. Anuschka Schuurman (37) is woonachtig in Berkel en Rodenrijs en runt vanuit haar huis al 4 jaar lang een gezellige Gastouderopvang. Kijk je mee?

Mag ik me even voorstellen? Ik ben Anuschka Schuurman, moeder van Melle (10) en Madelief (7) en getrouwd met Arwin. Samen met mijn gezinnetje woon ik in Berkel en Rodenrijs.

Gastouderland-4

Ruim 4 jaar geleden ben ik met mijn kinderen verhuisd vanuit Deventer naar Berkel en Rodenrijs. Toen ik in Berkel kwam wonen, kende ik alleen mijn schoonouders en verder niemand. Omdat ik hou van een sociaal leven, wilde ik graag nieuwe mensen leren kennen.

In Deventer werkte ik 12.5 jaar met veel liefde en plezier in de gehandicapten zorg. Hetzelfde werk wilde ik echter even niet meer en ik zocht een baan met wat meer regelmaat. Een baan waarin ik ook mijn liefde en creativiteit kwijt zou kunnen en het aller belangrijkste: niet op kantoor.

Na een zoektocht van een aantal weken kwam ik elke keer weer uit op Gastouder. Ik vroeg mij alleen het volgende af ‘kan ik dat wel?’ ‘Ben ik geschikt als gastouder?’ ‘Kunnen mijn kinderen hun moeder delen?’ ‘Wil ik thuis werken?’ Nadat ik op alle vragen volmondig “JA” kon zeggen, besloot ik om gastouder te worden.

Nu de stap genomen: Ik heb me ingeschreven en samen met het bureau alle benodigde papieren voor elkaar gemaakt. Met mijn SPW4 en verpleegkundigen diploma had ik de belangrijkste papieren al in huis. Meer informatie over de eisen voor gastouderopvang vind je hier.

In oktober 2010 ben ik officieel ‘in bedrijf’ gegaan en kwamen mijn eerste (gast)kinderen. Oh, ik vond het spannend, ouders geven hun dierbaarste bezit in jouw handen. Nu 4 jaar later ben ik nog steeds alle ouders erg dankbaar dat zij het vertrouwen hadden om de zorg voor hun kinderen in mijn handen te leggen.

Gastouderland-3

In de 4 jaar dat ik nu gastouder mag zijn, probeer ik een stabiele, betrouwbare, liefdevolle en gezellige oppas moeder te zijn. Ik werk nagenoeg altijd en ik heb net als alle andere moeders ook wel eens een dag dat ik me niet zo lekker voel. Maar ja, dat hoort erbij.

Gastouderland-2

Ik doe erg veel met mijn oppas kinderen. We gaan elke dag naar de Albert Heijn en daar mogen de kinderen hun eigen karretje pakken en waarna ze dan allemaal een boodschapje pakken in de winkel. Dit is erg gezellig en we doen er altijd een tijdje over, maar dat geeft niet. We bakken veel; de kinderen maken de mooiste creaties en nemen die altijd mee naar huis. De ouders kunnen zo zien wat ze hebben gemaakt en het ook proeven. In de tuin lopen 4 grote tamme konijnen rond. De kinderen helpen regelmatig mee om de hokken te verschonen en ze eten te geven.

Gastouderland-1

Elke dag lopen we naar school om mijn eigen kinderen te brengen en te halen voor de lunch. Soms nemen we nog een oudere broer of zus mee van 1 van de oppas kinderen. Na de lunch ruimen alle lopende kinderen hun eigen bordje en beker op in de vaatwasser.

Voor de ouders probeer ik flexibel te zijn. Zijn ze wat later, iets eerder of willen ze een keertje wisselen van dag: alles is bespreekbaar en daardoor komen we er altijd uit. Goede communicatie met de ouders is enorm belangrijk.

Sinds 2012 werk ik samen met Gastouderland. Ik ben erg tevreden over de samenwerking. Gastouderland is een professioneel bureau dat haar zaken goed op orde heeft. Ze zijn een landelijk  bureau, maar ze weten toch het contact erg persoonlijk en betrokken te maken. Zij houden alles bij qua regelgeving en cursussen en verleningen. Ook regelen zij de evaluaties met ouders. Dit gebeurt telefonisch. Voor alle partijen wel zo gemakkelijk. Ook als er niets gedaan moet worden komt er af en toe een telefoontje om te informeren hoe het gaat. Al mijn contracten en formulieren staan online in mijn eigen dossier. Ik kan daar al mijn dingen terugvinden en ook daar mijn uren verwerken. Gastouderland zorgt regelmatig voor aanvullingen in mijn dossier en geeft ook heel vaak wat leuke knutsel tips voor de kinderen.

PR4kids_gastouderland

Als er problemen of vragen zijn kan ik die ook altijd stellen. Ik krijg dan altijd binnen 24 uur een telefoontje van mijn contactpersoon. Dat werkt erg prettig. Kortom ik ben erg tevreden over mijn samenwerking met Gastouderland.

Groetjes, Anuschka

Volgende week Deel 3 van ons gastouder Drieluik. Anuschka vertelt dan over haar toekomst als gastouder en de veranderingen in de Gastouderopvang.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.
Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: