Een pre-puber in huis

De peuterpuberteit van dochterlief zijn we met vlag en wimpel door gekomen. Ze had wel wat kuren, maar he, ik ben een flexibele moeder dus dat was appeltje eitje. Opgewekt en vol zelfvertrouwen riep ik dan ook altijd: “Kom maar op met die pubertijd, ik kan wel tegen een stootje” … … dat is duidelijk een zin uit een diep donker verleden. Tegenwoordig HAAT ik de pubertijd en hij is nog maar net begonnen.

Oh, wat zou ik dat varkentje wel even wassen. Ik hoor het mezelf nog opgewekt verkondigen tijdens een feestje. Pubertijd?? Nou ze wisten niet waar ze het over hadden. Ik had immers en peuterpuber en dat was echt niet makkelijk, maar het ging prima. Tja, als ik woorden kon terugnemen dan waren het die negen naïeve ronduit domme woorden uit de eerste zin. Niks eventjes en al helemaal niet wassen. Ik zit met een pre-puber in huis en als dat ook maar iets zegt van wat me nog te wachten staat, dan hou ik mijn hart vast.

Waren vroeger (als in 6 maanden geleden) antwoorden als: “Ja mam”, “Leuk mam”, “Hoi mam”, en “Gezellig mam”, nog aan de orde van de dag. Tegenwoordig is alles snel stom, dom en onnozel. Als ik vraag of ze een klusje in huis wil doen dan klapper ik met m’n oren van het antwoord: “Waarom moet IK hier alle varkensklussen opknappen?” (lees, de tafel dekken). Als we een uitje hebben gepland, dan komt er eerst een diepe zucht waarna ze roept: “JAHAAAA ik zeg toch dat ik MEE GA”. En een kamer opruimen kan mijn uiterst nette en verzorgde dochter al helemaal niet meer. Haar kleine hokje lijkt aan een explosie van kleding ten onder te gaan.

Het is een omslag waar we binnen ons gezin allemaal aan moeten wennen. Zo is huiswerk maken (waar ze uiterst serieus mee bezig is) opeens een dagtaak voor iedereen. Overhoren MOETEN we gewoon DOEN en altijd op een tijd dat je denkt: waarom nou niet een uur eerder. Hiervan iets zeggen ontaard stee vast in het naar boven STAMPEN van een paar tienervoeten. Oh, de buren vinden ons geweldig op het moment.

tumblr_m3z6w4N0481qf76m1o1_500

Grapjes zijn ook opeens helemaal niet meer leuk. Ja, alleen als zij ze zelf maakt, dan zijn ze hilarisch en dienen we ook allemaal in een deuk te schieten. Doen we dat niet dan zijn we humorloze eikels (wat bij manlief natuurlijk de tranen over z’n wangen doet rollen van het lachen. Wat op dat moment dus weer niet DE manier is, want lees = boos) Oh, en ze vindt zelf dat ze opeens overal verstand van heeft en dan vooral de opvoeding van haar twee jongere broertjes: doet ze wel even joh. Ontaard gelukkig nooit in ruzie … Nee hoor, een grote Punica Oase hier.

Eerlijk is eerlijk, het zijn gelukkig nog steeds vlagen. Alsof we een nieuwe dochter moeten leren kennen. Wat ook weer een leuke uitdaging is. Want naast haar dwarse opstandige ik-maak-me-los-gedrag is ze ook een heel interessant persoontje die vragen stelt over jongens, het leven en vooral hoe je dit moet leiden. Ze wordt groot. Zoekt haar privacy op. Kletst met vriendinnen. Kijkt programma’s mee en heeft een mening. Dan zie ik onder de ruwe schreeuwende diamant die ze nu is, een prachtig glimmend juweeltje tevoorschijn komen. Nu alleen nog even met een iets minder hard geluidsniveau.

Herkenbaar? Ik hoor het graag en tips zijn welkom!

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

2 Responses to "Een pre-puber in huis"

  1. Tantrum dag | ik hou er niet van | Love4kidz says:

    […] je in deze blog leest. Daarbij, ze zijn groot voor je het door hebt en dan heb je zomaar opeens een pre-puber in huis en kom je weer voor heel andere uitdagingen te […]

  2. Annette says:

    Ha heerlijk artikel, zo herkenbaar hahaha. Ik ben er doorheen (hoop ik) mijn jongste wordt over 14 dagen 17 en mijn oudste is 19 poepoe het waren de jaartjes wel hoor. Mijn zoon heeft vooral de jaren tussen 12 en 14 de boel op stelten gezet (lees elke week bij de directeur van school op het matje) maar toen kreeg hij oog voor de meisjes en ineens was het een stuk leuker :). Mijn dochter was vooral ook hormonaal een ramp. Het ene moment heel lief het volgende moment hing het gezicht op onweer en kon je beter even uit de buurt blijven. Succes, en ja het gaat over ECHT!
    Annette onlangs geplaatst…NovexpertMy Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: