Enzo, Enzo, wat doe je ons aan?

Enzo, Enzo, wat doe je ons aan? Deze vraag stel ik mij sinds dochterlief aan het Minecraften is geslagen heel vaak. Want met de intrede van deze online game deed ook ene Enzo Knol z’n intrede. ‘KnolPower rules’ sindsdien in huize Chaos. Taalgebruik wordt gekopieerd, gekke uitdagingen aangegaan en stiekem wordt er urenlang gekeken naar de vlogs van meneer Knol.

Enzo Knol, voor wie hem niet kent, is een van de meest bekendste (zo niet de bekendste)  vloggers onder kinderen van 8 tot 18 jaar. Elke middag om 16.00 uur komt er een nieuwe vlog online waarin hij zit te gamen, gekke stunts uithaalt en kids een blik geeft in zijn drukke bestaan. Eerlijk? De vlogs staan bol van de onderbroekenlol en puberhumor. Niet zelden hoor ik mijn twee oudsten in een deuk van het lachen van de bank rollen. Als ik vraag wat er nou zo leuk is, moeten ze me vaak het antwoord schuldig blijven. “Ehh, gewoon, hij doet iets grappigs”, krijg ik dan als antwoord. Maar als ik vraag “wat dan?”, dan is het antwoord: “Gewoohoon” … Mij in verbazing achterlatend dat je een YouTube filmpje van 20 minuten wilt kijken waarop je iemand kan zien gamen … hilarisch inderdaad.

enzoknol-love4kidz

Waarom is hij nou zo populair? Naast dat zijn vlogs voornamelijk positief zijn en hij alleen zichzelf en zijn mede-vloggers voor schut zet, lijkt Enzo vooral heel erg benaderbaar. Hij weet namelijk precies wat kids willen, maar eigenlijk nog niet mogen horen. Hier en daar raakt hij het randje van ‘toelaatbare teksten’, dat hoor ik aan tafel regelmatig terug. Ze kopiëren meneer Knol namelijk graag.

Maar dat kan het niet alleen zijn. Een gesprek met zoon en dochter geeft uitkomst. “Mam, weet je”, begint Anna. “Enzo is gewoon zo normaal. Hij doet heel normale dingen. Dingen die wij ook kunnen doen.” “Ja”, valt Lucas haar in de rede “En hij is ontzettend grappig. Hij moet altijd lachen en haalt altijd grappen uit.”  Als ik tegenwerp dat het toch niet grappig is om een een half uur lang alleen te kijken hoe iemand zit te gamen valt Lucas mij in de rede “Minecraft mam, hij zit te Minecraften en dat is juist leuk. Je krijgt allemaal tips en hij laat zien hoe je dingen moet doen.” “En, en en”, valt Anna bij “Als je ook een account hebt, dan kan je met anderen  spelletjes in Minecraft spelen op servers en dan kan je het geluk hebben dat je Enzo tegen komt!!!Dat is toch vet!” Haar ogen glinsteren.

enzoknol-love4kidz

Langzaam begin ik te begrijpen dat mijn kids – en vele honderdduizenden met hen – fan zijn van deze dood normale jongen die Minecraft een leuk spelletje vindt. Dat dit fan zijn een ongrijpbaar iets is, dat het makkelijks te verklaren is als dat Enzo duidelijk de X-factor heeft. Iets dat niet uit te leggen is, maar waar je wel heel erg bekend mee kan worden. Ik hoop wel dat Enzo – en zijn marketingmachine – bezig zijn met het ontwikkelen van een volgende stap. Een kinderprogramma op Zapp lijkt mij best haalbaar met zoveel fans. Want een gamende, grappen uithalende dertiger wordt uiteindelijk sneu.

Schermafbeelding 2015-11-27 om 16.51.04

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Enzo, Enzo, wat doe je ons aan?"

  1. Birgit says:

    Onze zoon speelt wel Minecraft, maar heeft gelukkig nog geen idee van Enzo Knol. Ikzelf vind het namelijk een bloedirritant mannetje, dus zolang Sem niet van zijn bestaan af weet, ga ik hem niet wijzer maken dan nodig.
    Birgit onlangs geplaatst…En toen liep het even wat andersMy Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: