Fidget Spinner | Waar komt deze hype vandaan?

Fidget spinner. Opeens was het er. Ze hebben drie verschillende ronde kanten en draaien als een malle. Dat is ook gelijk het enige wat ze kunnen: ronddraaien. Waar komen deze gekke ronddraaiende dingen vandaan en hoe lang gaan we van deze hype genieten?

Eerlijk? Ik snapte niks van de fidget spinner toen dochterlief er mee thuis kwam. “Kijk mam, ik heb er ook een”, riep ze stralend. “Ehhh oke, en waar ga je die op je fiets plaatsen?”, vroeg ik nog onnozel om daarna heel snel uit mijn droom gehaald te worden en up to date werd gebracht van de nieuwste rage. “Dit is fidget spinner” De manier waarom ‘fidget spinner’ werd uitgesproken deed me gelijk vermoeden dat het een heel belangrijk onderdeel is van haar leven. “Wow”, zei ik dromerig. “mama, doe normaal. Dit is een fidget spinner die zijn onwijs hot. Iedereen heeft er een”. “oké helder. Een fidget spinner is hot”.

Wat het de spinner nu eigenlijk is, daar bleef het antwoord onduidelijk over. Het is een draaiding was de beste omschrijving. Een draaiding … en dat draaiding kost €7,99 (tenminste bij ons in het dorp). Een koopje, ahum. Zeker omdat het kan draaien. Dat heb je nog nooit gezien natuurlijk, draaien …

Maar goed, dochter is dolgelukkig, zo gelukkig dat ook zoon 1 en zoon 2 van hun zakgeld een fidget spinner hebben gekocht. Helemaal leuk want naast draaien tussen je vingers, op je vingers, op je neus en zelfs op je voorhoofd, kan je de spinners ook op elkaar stapelen en tezamen laten draaien. Maar waar komt deze fidget spinner nu eigenlijk vandaan?

Fidget spinner uit jaren ’90

De oorspronkelijke fidget spinner is ontworpen in de jaren ’90 door de Canadese Catherine Hettinger. Catherine begon met ontwerpen van haar spinner toen ze door haar spierziekte niet met haar dochtertje kon spelen zoals ze zo graag zou willen. Ze begon met papier en tape speelgoed te ontwerpen die haar dochtertje mocht testen. Samen kwamen ze uiteindelijk tot het prototype van de spinners. Na een paar duizend spinners via beurzen verkocht te hebben, besloot Hettinger om patent aan te vragen voor haar ontwerp. Dit was in 1997. Hasbro toonde interesse en Hettinger ging de onderhandelingen in die in 2005 vastliepen en Hasbro zich terugtrok. Daarna liet ze – om financiële redenen – het patent verlopen. Om in 2017 van een afstandje te mogen toezien hoe de fidget spinners delen van de wereld veroveren en een ware rage creëren onder basisschool leerlingen.

fidget spinner rage hype love4kidz

Adhd en friemelaars

Naast dat de rage een vlucht neemt onder ‘gewone’ basisschoolleerlingen. Werden de eerste spinners verkocht aan kinderen en mensen met autisme, adhd en de neiging tot friemelen. Door de spinner rond te draaien werd hun concentratie vergroot en hadden ze een houvast bij nervositeit. Hoewel dit wordt tegengesproken door diverse deskundigen die stellen dat het friemelen ook voor ‘overlast’ kan zorgen bij de mensen om je heen.

Maar niet alleen met een spinner ben je een friemelaar. Ook als je op je pen klikt, op je tafel tikt of met je ringen speelt, ben je in de kern een friemelaar en doe je dit om rustig te worden of geconcentreerd te blijven. Een friemelaar kan dus wel degelijk baat hebben bij een fidget spinner door deze rond te draaien. Zeker als je niet even uit de omgeving kan gaan, een kopje thee kan halen of gewoon een wandelingetje kan maken, kan een fidget spinner je helpen bij de les te blijven en te blijven zitten.

Helaas zijn de fidget spinners op veel scholen verboden. Dit omdat de spinners kinderen juist afleidt van de les door er met z’n allen mee bezig te zijn. Hierdoor rennen ze hun doel voorbij en worden ze irritante items die een leraar juist storen bij het lesgeven. Dit komt omdat de huidige spinners niet meer ongezien gebruikt kan worden om de gebruiker te kalmeren of te laten concentreren. De spinners maken daarnaast – vooral als ze in bulk zijn geproduceerd – een irritant zoem geluid dat tijdens de les voor afleiding kan zorgen. Het ronddraaien kan niet meer ongehoord worden gedaan.

Fidget spinner rage

De rage heeft vanaf februari zo’n vlucht genomen dat er al hele youtube kanalen rondom spinner-tricks zijn opgezet. Hoe lang de spinner een rage blijft is een mysterie. Wie weet verdwijnt hij straks weer geruisloos zoals zoveel rages van weleer in een laatje. Naast de loom-bandjes, EOS lipbalm, rubik’s cubes, wuppies en l.o.l. surprise ballen.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Fidget Spinner | Waar komt deze hype vandaan?"

  1. Fidget Cube | omdat friemelen zo leuk en goed voor je is | Love4kidz says:

    […] Labs. Ze ontwikkelden een blokje waarmee je eindeloos kan friemelen. Niet alleen zoals bij de spinner eindeloos ronddraaien, maar door alle zijdes van het blokje te gebruiken, hebben ze heel veel […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: