Finse Baby Box | Elke baby in Finland start in een doos

In Finland starten baby’s letterlijk in een kartonnen doos. In Finland vindt de overheid dat al hun geboren Finnen een en dezelfde start verdienen. Daarom krijgen alle zwangere vrouwen vlak voor de geboorte een Baby Box. Een rijkgevulde doos waarmee je het eerste jaar overbrugt en die te gebruiken is als wiegje.

Het is bijna niet te geloven als je het verhaal hierboven leest. Een rondje langs diverse Finse websites leert dat het inderdaad helemaal waar is. In Finland verzorgt de overheid voor elke zwangere vrouw (en haar partner) een Baby Box. Deze krijgen ze kosteloos voor de geboorte van elk kindje. Hierin zitten items die er voor zorgt dat elk kindje eenzelfde start krijgt.

Nieuwsgierig naar wat er dan precies in de doos zit, zoek ik verder. Al snel vind ik een lange lijst met items die in de doos zitten. Ik knipper met m’n ogen en heb voor de zekerheid 4 andere sites gefact checked. De inhoud is werkelijk fantastisch.

baby box finland baby zwanger kartonnen doos

Inhoud van de Finse Baby Box

1 baby bed
1 Matras
1 laken
1 hoeslaken
2 hydrofiele doeken
1 badcape
1 tandenborstel baby
6 condooms
1 badthermometer
2 wasbare beha pads
1 haarborstel
1 nagelschaartje
1 dekbed
1 dekbedovertrek
1 slab om te eten
1 slab om te kwijlen
1 bivakmuts
1 gebreide must
1 paar geribde sokken
1 paar geribde handschoenen

1 paar sokken
1 paar handschoenen
1 paar maillots
1 buiten overall
1 fleece onesie
1 pyjama
1 slaapzak
4 broekjes
2 leggings met voetjes
1 romper met voetjes
3 overslag rompertjes
4 rompertjes
1 speeltje
1 trappelzak
1 Fles
1 Thermometer
1 set herbruikbare luiers
Bijtspeeltje
Tepelcreme
10 x maandverband

baby box finland baby zwanger kartonnen doos

Baby Box al 75 jaar

De Baby Box wordt al 75 jaar lang door de Finse overheid verzorgt. 75 jaar lang krijgen ouders dus een doos met spullen om hun kindje te kleden, verzorgen en te laten slapen. De inhoud is de afgelopen jaren verandert en aangepast aan de wensen van deze tijd. Maar in grote lijnen is de doos hetzelfde gebleven. Met als uniek hoogtepunt van design en creativiteit het omtoveren van de doos in een babybedje.

Ja echt, je kan de doos gebruiken als wiegje. Zo hoef je dus niet voor de eerste maanden een bedje te kopen. Het matrasje en de lakentjes zitten er bij en deze zijn natuurlijk ook prima te hergebruiken in een ander bedje.

baby box finland baby zwanger kartonnen doos

Baby Box in andere landen

Ondertussen heeft Schotland het belang van de doos ingezien en zijn ze een pilot met de Baby Box gestart. Een doos speciaal voor de inwoners van Schotland. In de zomer van 2017 moet de doos verkrijgbaar zijn voor alle zwangeren.

In Nederland is er helaas nog geen Baby Box om ook hier alle kindjes een gelijke start te geven. Jammer, want als we nu allemaal starten vanuit een kartonnen doos, dan zijn we eigenlijk allemaal in het begin gelijk. Niet voor niets zijn de Finse moeders de gelukkigste mama’s van de wereld.
Wil je toch een Baby Box in huis halen of als kraamcadeau geven? Dan kan je via de website finnishbabybox.com Hier kan je twee versies van de Baby Box bestellen: de original en de Moomin versie. Goedkoop zijn ze niet, want je betaalt voor een eigen Baby Box €399,- Maar dan heb je ook alles wat je nodig hebt voor een goede start.

baby box finland baby zwanger kartonnen doos

 

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Finse Baby Box | Elke baby in Finland start in een doos"

  1. simpel, met een snufje liefde says:

    Dat is grappig! Ik vind het wel wat hebben. Ik dacht eerst dat het een 1 april grap zou zijn maar aangezien het toch echt 4 april was toen je dit plaatste zal het dat waarschijnlijk niet zijn. Ze moeten dat hier ook eens invoeren.
    simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…Het is bijna pasen…tijd voor een tak!My Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: