De ‘rookvrije generatie’ komt er aan

Sinds de pre-pubertijd zijn intrede heeft gedaan in huize ‘Chaos’ nam hij naast een hoop discussies en rondslingerende kledingstukken ook een verandering in vragen met zich mee. Op vraagstukken zoals ‘Roken’ en ‘Sex’ moet ik nu een echt volwassen antwoord hebben, maar ben ik er wel klaar voor?

De tijd gaat snel, dat is een gegeven. Sinds ik moeder ben, realiseer ik me pas hoe snel. Zo had ik een klein roze baby’tje van 45 cm in mijn armen, zo staat deze kleine pre-puber voor me met de vraag of ik haar EOS lipbalm heb gezien. Zo kirde er een klein meisje vanuit haar wiegje lieve geluidjes, zo staat er een vurige dame voor me met een wijzende vinger en de vraag “hoe ik zo stom kan zijn”. Dacht ik toen ik mijn kleine meid voor het eerst vasthield dat ik haar zou beschermen tegen alles wat slecht is en dat ze met al haar vragen naar me toe kan komen. Nu weet ik dat – hoe open we ook zijn – ik soms met rode oren en een slik haar vragen aanhoor en realiseer dat ik wel open wil zijn, maar dat ze nog maar zo klein is. Waar blijft de tijd?

Hoewel ik in mijn mooie meid nog duidelijk het lieverdje zie van welleer, is het duidelijk dat ze groot wordt. En met het opgroeien komen ook de vragen. Een van die vragen gaat over roken. Waarom mensen roken als het slecht voor je is. Waarom opa en oma roken als je er dood aan gaat. Of het dan toch niet gewoon lekker is, net als knakworsten. “Die zijn ook slecht voor je mam hoorde ik op de televisie, maar ze zijn lekker”. Bij ons in het gezin rookt er niemand. Dit lijkt een voordeel om als kind ook niet te gaan roken, maar daar twijfel ik aan. Mijn beide ouders zijn verstokte rokers. Ik kan me avonden herinneren dat bij een feestje de rook drie duimen dik in de kamer stond. Toentertijd – lees jaren tachtig – heel gewoon. Het stonk zo vreselijk dat mijn zus en ik besloten: wij gaan niet roken. Naast dat het stinkt krijg je er ook vieze vingers van, een slechte huid en ga je uit je mond ruiken. No go area dus.

Ik had dus een voorbeeld van hoe het niet moet. Dit voorbeeld geef ik mijn kinderen niet. Hun huis is vrij van rook en ze zien de gevolgen hiervan dan ook niet aan de lijve. Word het dan interessanter?

Dochterlief vind het vooral stom dat iemand überhaupt aan roken begint. Want eenmaal begonnen, is verslaafd in haar boek. Gelukkig maar. Maar wat als haar BFF wel besluit te gaan roken? Zal ze dan sterk genoeg in haar schoenen staan? En is de kans dat ze stiekem gaat roken groter als ze van huis uit geleerd heeft dat het vies, goor en verboden is? Eenvoudig gezegd: hoe voorkom ik dat ze haar nieuwsgierigheid niet kan bedwingen? Ik geloof niet dat er een antwoord is. Volgens mij is het een kwestie van hopen dat ze een goed gezond stel hersenen heeft. Dat ze haar eigen – gezonde – keuzes maakt en zich niet laat leiden door omgeving of contacten.

En als ze wel gaat roken? Want ook dat zal een eigen keuze moeten zijn … … wat doe ik dan? Dan ga ik een heel harde dobber krijgen haar niet te veroordelen. Dit word er dus verstaan onder ‘los laten’ … ik ben er nog niet helemaal aan toe.

Naast dat ik haar zo goed mogelijk uitleg waarom roken schadelijk is, heb ik haar en haar BFF ook beloofd dat ik ze een weekend meeneem naar New York als ze op hun 18e niet roken. Ik ben aan het sparen en duim ondertussen dat ze beiden een gezonde ruggengraat hebben 😉

Een rookvrije generatie
Om de jeugd te beschermen, zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en Longfonds samen met andere partijen een beweging gestart om kinderen vrij van tabaksrook en de verleiding om te gaan roken, te laten opgroeien. De fondsen stimuleren diverse initiatieven (groot en klein) om dit mogelijk te maken: betere voorlichting en ondersteuning voor jonge ouders in spé, rookvrije schoolpleinen en sportverenigingen de kans geven kinderen rookvrij te laten sporten etc.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: