Hoe belangrijk is daglicht in de kinderkamer?

[interieur] Dat daglicht zo belangrijk is bij het inrichten van een kinderkamer, daar kwamen wij onlangs achter. Wonend in een klein huis van meer dan honderd jaar oud, blijf je altijd bezig met verbeteren en aanpassen. Na een grondige verbouwing van de woonkamer en keuken, zijn nu de kinderkamers weer aan een verbouwing toe. Kinderen worden groter en daarmee komt ook hun behoefte aan privacy.

Het afgelopen jaar heeft bij ons in het teken gestaan van verbouwen van de benedenverdieping. Dit heb je uitgebreid kunnen volgen via de blog. Maar met een oud huis ben je nooit helemaal klaar, dus vertrekken we op naar boven voor een nieuwe verbouwing.

Een klein huis heeft voor mij veel voordelen. Zo hoef ik niet eindeloos te poetsen, weet ik waar iedereen is en word ik gedwongen om creatief te zijn met de beperkte ruimte.

De benedenverdieping is nog redelijk van formaat, maar de kinderkamers zijn een uitdaging aan het worden. Zeker nu ze steeds groter worden en andere behoeftes krijgen. Zo speelden ze vroeger graag in de huiskamer, tegenwoordig trekken de oudsten zich steeds vaker terug in hun kamer voor wat privétijd met of zonder vrienden.

Een interieurplan met daglicht

De inrichting van deze kleine slaapkamers moet dan ook zo optimaal mogelijk. Dat je hier niet alleen te maken hebt met het plaatsen van de juiste meubels bleek toen de eenheid – zelfs met het maken van een interieurplan – in de kamers ontbrak. Hoe we ook schoven met het meubilair en de kleuren de kamers hielden iets onrustigs. Navraag bij een interieurstylist leert dat het lichtplan in onze inrichting niet goed was. We hadden wel een prachtig plaatje verzonnen qua kleur en meubels, maar geen rekening gehouden met het licht.

studioditte-oldtimers-love4kidz- velux daglicht

Al snel bleek dat de inval van natuurlijk licht niet optimaal was. Hierdoor waren de kamertjes te donker. In een kinderkamer is voldoende daglicht nodig om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling en fantasie. Geadviseerd werd dan ook dat het glasoppervlak in m2 zeker 25% van het beloopbaar vloeroppervlak bestrijkt. Dan heeft de kinderkamer voldoende daglicht om een gezond leefklimaat te creëren.

StudioDitte-Kinderkamer-Love4Kidz-velux daglicht

Nu vind ik leefklimaat nog belangrijker dan een modieus verantwoorde kinderkamer, dus we zijn aan de slag gegaan met het inpassen van dakramen die aan deze vereiste voldoen. Bij VELUX blijkt één enkel dakraam al voor voldoende daglicht te zorgen. Ideaal, want veel ruimte hebben we niet en de kamers vergroten is uitgesloten. Daarnaast zijn deze dakramen moeiteloos te openen en sluiten voor voldoende ventilatie. Ideaal in een vochtig oud huis.

Nu kunnen we eindelijk de kinderkamers gaan inrichten een de eenheid creëeren waar we in de kleine kamers naar op zoek zijn. Extra leuk is dat VELUX naast de ideale dakramen, ook verduisterende rolgordijnen hebben in 40 verschillende kleuren en dessins.

 

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

2 Responses to "Hoe belangrijk is daglicht in de kinderkamer?"

  1. Tover je kinderkamer om tot een tienerkamer | 5 restyling tips | Love4kidz says:

    […] Lees ook de blogs over de kinderkamer restyling en daglicht in een kinderkamer […]

  2. Sandra says:

    Ik denk ook zeker dat daglicht erg belangrijk is in kinderslaapkamers. Trouwens niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen. Een donkere kamer voelt heel snel somber. Opvrolijken met leuke meubels is natuurlijk een mogelijkheid. Maar licht maakt het nog vrolijker.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: