Hoe voorkom je oververhitting bij een baby?

Het zal de komende week nog behoorlijk warm zijn in Nederland. Hoe heerlijk ik deze warmte ook vind, hij heeft ook een nadeel: het slapen in een te warme slaapkamer. Nu is dat voor ons volwassenen nog wel te doen, wij reguleren onze eigen lichaamstemperatuur, maar hoe zorg je dat je baby koel blijft? Hoe voorkom je oververhitting en zorg je voor een koele kamer? Hieronder vind je een aantal tips.

In een babyslaapkamer hoort het tussen de 17 en 18 graden te zijn. Dat lijkt gemakkelijk, maar de temperatuur ligt al snel een paar graden hoger. Zeker nu buiten het kwik boven de 28 graden komt. Slaapkamers liggen vaak op de bovenste verdieping en warmte heeft het grote nadeel dat het opstijgt. Een slaapkamer is dan ook al snel het warmste plekje in huis.

Simonslaapt

Hoe hou je een slaapkamertje koel?

1. Houd ramen en gordijnen gesloten. 
Het lijkt logisch om de ramen open te zetten en de gordijnen te sluiten, maar dit werkt – zeker als het zo warm is – niet ter afkoeling. De lucht die binnenkomt is warme lucht en zal dus niet voor verkoeling zorgen. Zeker niet als het ook – zoals nu – ’s nachts nog zo warm blijft. Zorg voor dikke donkere gordijnen die de warmte van de zon tegenhouden.

2. Haal dekentjes uit het bedje
Als het zo warm is, volstaat een slaapzakje bij het slapen. Zeker bij het gebruik van een slaapzak gemaakt van muslin. Deze laat lucht door en is absorberend. Hierdoor kan de warmte van het lichaam van de baby weg. Baby’s kunnen hun eigen warmte niet reguleren, dus zorg tijdens warme nachten voor zo weinig mogelijk dekens/stof

3. Geen mutsje
Hoewel baby’s vaak – zeker net na de geboorte – een mutsje dragen tegen onderkoeling, is dit in een warme slaapkamer niet nodig. Een baby kan via zijn hoofdje wel warmte kwijt. Door het mutsje kan dit belemmerd worden.

4. Weinig kleding in bed
Trek je normaal je kindje een pyjama aan in z’n slaapzak. Tijdens deze warme dagen kun je dit beter achterwege laten. Kies voor een romper zonder mouwtjes of zelfs alleen een luier met luierbroekje.

5. Airco / Ventilator
Een ventilator neerzetten heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat je wind voelt en het verkoelend werkt. Echter blaast de ventilator warme lucht rond en zal het – als je hem uitzet – niet kouder zijn op de kamer. Daar bij komt dat je de ventilator op een plek moet plaatsen dat je kindje er geen last van heeft (ivm verkoudheid), maar het hierdoor ook minder werkzaam is.
De airco kan zeker een oplossing bieden, maar is prijzig in aanschaf. Dit is wel een oplossing bij een kamer op het zuiden, zolderkamer of wanneer het structureel te warm is op de slaapkamer.

IMG_6889

Tekenen van oververhitting bij een baby/kind
– warmte uitslag
– snelle ademhaling
– rusteloosheid
– zweten

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

2 Responses to "Hoe voorkom je oververhitting bij een baby?"

  1. Tips | Hoe overleef ik de eerste schooldag? | Love4kidz says:

    […] en er altijd argumenten zijn waarom ze toch op willen blijven (vriendjes zijn nog wakker, het is te warm, het is te licht, bang in het donker) hou ik de laatste week voet bij stuk: op tijd naar […]

  2. Thermal Overall Grade | Wat is TOG? | Love4kidz says:

    […] precies is. Hoewel ik er nog nooit van had gehoord en het dus altijd op gevoel heb gedaan (zoals je hier kan lezen), is het wel handig om de richtlijnen te kennen. Zo sta je op een koude of warme dag […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: