Hoe was het op school vandaag?

Vandaag ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het al jarenlang fout doe. Het ligt niet aan mijn ochtendritueel van broodje, drinken, haartjes, schoenen, schooltas, kus en fietsen. Ook niet aan de lunch tussen de middag of de thee met koekjes ’s middags als ze thuiskomen. Het ligt al jaren aan de enige vraag die ik standaard stel: “Hoe was het op school vandaag?”

De middag begon als alle andere. Twee fietsen worden in de tuin geparkeerd. Jassen, tassen en schoenen gaan verspreid over de vloer in de gang en enthousiaste stemmen vullen de kamer. Terwijl ik bezig ben met fruit schillen, limonade maken en een onverantwoord, maar oh zo lekker koekje, stel ik de vraag die ik altijd stel als het hele spul weer binnen komt denderen: “Jongens, hoe was het op school vandaag?”. Ik ben me werkelijk van geen kwaad bewust als zoonlief opeens heel boos naast me komt staan. “Hou daar nou eens mee op”, zegt hij boos. Ik kijk verbaasd in z’n donker bruine ogen die serieus terug staren. “Hou daar nou eens mee op”, herhaalt hij nog een keer. Weer kijk ik verbaasd en vraag: “Ophouden waarmee, wil je geen fruit?”. “Neehee”, roept mijn bink geïrriteerd “met die stomme vraag”. Het duurt even voor ik vraag: “Welke stomme vraag. Ik vraag toch alleen hoe het was op school?”. “Ja, en dat is dus de meest stomme vraag die je kan stellen aan een kind”.

hoewashetopschool

We zetten het fruit en het drinken op tafel en ik snij het onderwerp weer aan. “Vent, hoezo is ‘hoe was het op school vandaag’ een stomme vraag?”. Ik snap het eerlijk gezegd echt niet. Zoon neemt een grote slok van zijn limonade, haalt z’n schouders op alsof hij wil zeggen ‘je kan er ook niet zo veel aan doen’ en begint dan aan zijn uitleg, als een leraar aan zijn leerling.

“De vraag ‘Hoe was het op school vandaag’ is voor kinderen (generaliseren is echt z’n ding) een heel moeilijke vraag mam. Dat is een vraag waar je heel veel antwoorden op kan geven. Het is ‘Een teveel vraag’. Snap je?”. Ik kijk hem aan en zie dat hij het serieus meent. “Wat bedoel je met een teveel vraag? vraag ik”. Hapje fruit, slokje limo en dan “Het is een vraag die te groot is. Je kan er van alles op antwoorden, maar van de hele dag. Ik moet daar over nadenken en dat lukt dan niet. Helemaal niet als je hem gelijk stelt als ik uit school kom. Dan ben ik nog helemaal in mijn school-ik en dan moet ik even in mijn thuis-ik komen”, hij zucht. “Daarom antwoord ik op zo’n vraag altijd met ‘goed’. Dat is dan het enige antwoord wat ik kan verzinnen. Het enige antwoord wat ik kan verzinnen wat de hele dag een beetje bedekt”.

hoewashetopschool

Ik kijk hem aan en voel opeens wat hij bedoelt. De vraag ‘Hoe was het op school vandaag’ is een te grote vraag als je zo veel hebt meegemaakt. Daarom besluit ik hem te vragen welke vraag ik dan moet stellen om hem tot rust te laten komen en z’n school-ik te veranderen in z’n thuis-ik. “Vraag maar gewoon “Was het leuk op school?”, zegt hij dan opgelucht dat ik het lijk te begrijpen. “Dan antwoord ik met ‘ja’ of ‘nee’ en dan kan ik daarna nadenken over wat ik allemaal heb gedaan en wat ik wil vertellen”. Ik knik. “Maar mam?” Ik knik weer. “Je mag ook vragen ‘Hoe was je rekentoets’, ‘Is je weektaak af’ of ‘Heb je nog met Levi gespeeld’. Dat zijn vragen waar ik gewoon ja of nee op kan antwoorden. En als ik meer kan en wil vertellen, dan kan dat altijd nog”.

Point taken 

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.
Related Posts

3 Responses to "Hoe was het op school vandaag?"

 1. Ilse says:

  Ha, heerlijk dat hij dat zelf zo duidelijk aangeeft!
  Ilse onlangs geplaatst…Den Haag | Japanse Tuin Weer Open!My Profile

 2. Vlijtig Liesje says:

  Je schijnt inderdaad specifiek te moeten zijn als je iets vraagt. Zoals: ‘Hoe ging taal vandaag?’ Maar ik vergeet dit vaak, en verval dan weer in de algemene vraag.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…10 manieren waarop je zout kunt gebruiken in huisMy Profile

 3. Xazoe says:

  Leuk geschreven. Wat ontzettend grappig jouw blogpost! Zo zie je maar weer dat ieder kind anders is.
  Wij hebben onlangs ook over kindgesprekken geschreven op xazoe.nl:

  http://xazoe.nl/kindgesprekken-hoe-was-het-op-school-vandaag/

  http://xazoe.nl/baboesjka-matroesjka-of-ijsbergtheorie/

  Hier merken we juist de vraag vanuit ouders op school naar tips voor open vragen.

  De balans ertussen vinden is misschien ook mooi ;).

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: