Dubbelganger, heb jij die ook? | Wat als je hem of haar tegenkomt?

In oude volkswijsheden komt het woord al voor: dubbelganger. Sommige mensen denken zelfs dat ieder mens 5 à 6 dubbelgangers heeft. De kans dat je je dubbelganger tegenkomt, is echter heel erg klein. Maar wat als je opeens wel oog in oog staat met die ene die sprekend op je lijkt, maar geen familie is? Dochterlief maakte het mee.

Lang heb ik nooit stilgestaan bij het fenomeen ‘dubbelganger’. Het is toch een ongrijpbaar iets. Dat er ergens op de wereld iemand rondloopt die er net zo uitziet als jij zelf. Dat is kost voor sprookjesverhalen en spannende films. Toch denken veel mensen dat iedereen een dubbelganger heeft rondlopen. De kans dat je die tegenkomt is echter extreem klein. Niet zo gek met 7 miljard mensen op de wereld.

Fotoserie I’m not a Look-Alike!

Francois Brunelle werd gegrepen door dit onderwerp en maakte er een prachtige fotoserie van met de naam ‘I’m not a Look-Alike!’. Hierin bracht hij mensen bij elkaar die duidelijk heel erg op elkaar lijken. Zijn omschrijving van een dubbelganger (look-alike) is twee mensen die zo op elkaar lijken dat mensen in verwarring raken van wie wie is.

Tess van The Voice Kids

Sinds vrijdagavond weten we hoe dat voelt: in verwarring raken over wie wie is. Nietsvermoedend checkte ik mijn Facebook en kwam oog in oog te staan met een foto van mijn dochter. “Wanneer is deze foto dan genomen?”, vroeg ik me in eerste instantie af. Om daarna het berichtje er boven te lezen ‘Look-Alike van jouw dochter bij het programma The Voice Kids!! of niet?’. Ik zit naar een fotootje te kijken van een meisje dat sprekend op mijn dochter lijkt, maar haar niet is. Hoe raar. Gelijk besluit ik om het fragment van The Voice Kids op te zoeken om te kijken of ze ook in bewegend beeld nog zo op haar lijkt. Dochterlief zit naast me en reageert bij het zien van het filmpje met: “Mam, hier kan ik niet naar kijken. Het is net of ik naar mezelf kijk. Dit is gewoon eng”.

dubbelganger-love4kidz-thevoicekids-2

Berichtjes stromen binnen

Ondertussen stromen de berichtjes onder het Facebook-bericht binnen. Gelijk blijkt dat The Voice Kids echt leeft onder mijn vrienden, want iedereen lijkt het fragment gezien te hebben. Zelfs vage bekenden van het schoolplein en ouders van vrienden van zoonlief reageren met “ik dacht even dat je dochter mee deed”. Ik neem met opa en oma die in Spanje vakantie vieren de proef op de som en app ze de foto van Tess (de deelneemster van The Voice Kids waar het om gaat) met als onderschrift “We mochten het niet eerder vertellen, maar dochter doet mee aan The Voice”. Oma reageert met ‘Echt? Wanneer komt dat op tv?’. We besluiten ze gelijk uit de droom te helpen en vertellen de waarheid. Ook testen we jongste zoon van 5 met de foto. “Huh, wanneer heeft m’n zus gezongen met een microfoon? Waarom was ik daar niet bij?” Ook zijn verontwaardiging buigen we snel om door te vertellen dat het een meisje is dat heel veel op z’n zus lijkt.

Ik besluit om een foto van dochterlief naast Tess van The Voice Kids te plaatsen om te kijken of de overeenkomst dan nog steeds zo groot is. Want volgens Brunelle vond hij vooral look-alikes die los van elkaar sprekend op elkaar leken, maar eenmaal samen duidelijk ‘anders’ zijn. Ook tussen dochter en Tess zijn – na het plaatsen van de foto’s – duidelijk verschillen te zien. Tess lijkt ouder en haar ze lachen verschillend. Toch vind ik de gelijkenis nog steeds sprekend. Ook deze collage besluit ik op Facebook te zetten om te kijken wat mijn vrienden er van vinden. Wederom stromen de berichtjes met “jeetje die lijken wel op elkaar” binnen.

dubbelganger-love4kidz-thevoicekids-2

dubbelganger-love4kidz-thevoicekids-2

You go Tess

We kunnen niet anders dan concluderen dat dochterlief haar dubbelganger heeft gevonden. Iets wat volgens hoogleraar Remco van der Hofstad heeft proberen te berekenen. Volgens hem duurt het ongeveer 30 jaar voordat je je dubbelganger tegenkomt. Als je al een dubbelganger hebt. Luister het radiofragment hier. Leuke is dat we haar elke vrijdagavond kunnen bewonderen als deelnemer aan The Voice Kids in Team Borsato. Jullie kunnen wel raden voor wie wij zijn komende vrijdag!

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

One Response to "Dubbelganger, heb jij die ook? | Wat als je hem of haar tegenkomt?"

  1. Anita te Gussinklo says:

    Wauw, dat is apart.Maar wel leuk.
    Toen ik een jaar of 16 was stond mijn dubbelganger in de Hitkrant met een foto samen met The Cure.
    Er is mij toen wel gevraagd of ik dat was.
    Kan je dochter ook zo mooi zingen?

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: