Je suis Maman | Ik ben mama

Overal hoor je het ‘Je suis Charlie‘. ‘Je suis Charlie‘ – ‘Ik ben Charlie’ staat voor de vrijheid van meningsuiting en is geboren nadat 12 mensen van de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo het leven lieten in een terreuraanval. Vreselijk. Gruwelijk. Afgrijselijk. Toch draag ik het bordje ‘Je suis Charlie‘ niet. Op mijn bordje staat: Je suis Maman – Ik ben mama. Een moeder die er voor moet zorgen dat drie kinderen zonder angst en vrees het leven kunnen omarmen.

“Mam, wat is een terrorist”, de eerste vraag komt een paar uur na de terreurdaad in Parijs. Anna van 10 en Lucas van 7 hebben op school gehoord van de aanslag en willen antwoord op hun vragen. Woorden als ‘aanslag’, ‘terrorist’, ‘kalasjnikov’, ‘Al-Qaida’ en ‘IS’ vliegen over de tafel tussen de thee en koekjes. De vraag komt voor mij onverwachts. Natuurlijk volg ik zelf het nieuws en staat de hele dag (onder schooltijd) de radio aan om niets van de gebeurtenis en de afwikkeling ervan te missen. Maar de vraag uit de mond van een 7- en 10-jarige is voor mij een verrassing. Lang hebben we die middag rond de tafel zitten praten. Over goed en kwaad. Over wat je wel en niet mag doen. Over het waarom en vooral over het niet weten waarom. Maar ook over het geloof.

“Waarom doen Moslims dit?”, vraagt Anna. “Dat doen Moslims niet, het waren terroristen”, is mijn weerwoord. “Ze zijn toch Moslim?”, vraagt ze weer. “Wel een rot-geloof als je mensen dood mag maken omdat ze anders denken”. De discussie glipt door m’n vingers en ik zie een klein meisje dat ik al sinds haar geboorte probeer op te voeden zonder kleur te zien. “Dat geloven Moslims ook helemaal niet, dit waren extremisten ongeacht hun geloof.”, begin ik weer. Waarna ik haar probeer uit te leggen dat je in alles waar een mens in kan geloven, mensen hebt die dat extreem doen. Dat die mensen zich vaak samenvoegen tot een beweging om zo samen extreem en radicaal te denken, want samen sta je sterk. Dat je in Amerika de Ku-Klux-Klan hebt die donkere mensen extreem haten. Dat je in Duitsland Hitler had die de Joden extreem haatte en dat je ook het Islamitische Al-Qaida en IS hebt die geloven dat de Westerse mens een verdorven soort is die ze extreem haten. Maar dat dit op de hele mensheid maar kleine groepjes zijn. Hoe eng ook.

“Ik begrijp niet waarom ze iemand om een tekening vermoorden.”, zucht Lucas dan. “Dat mag je ook nooit begrijpen”, is mijn enige antwoord. “Als niemand het meer begrijpt, dan pas zal het stoppen.” Een moeilijke zin als je nog op de basisschool zit. “Maar Parijs is toch de stad van de Liefde?”, springt Anna dan van de hak op de tak. “Ja, en de liefde overwint altijd lieverd. Een mens kan niet zonder liefde.”, probeer ik poëtisch. Even is het stil aan tafel. “Ik ben bang dat het hier gebeurt, waarom doen grote mensen dit?”, vraagt ze dan met grote ogen. Ik ben even stil, want wat zeg je nu als moeder? Niks. Want ik kan niet zeggen: je hoeft niet bang te zijn. Sinds donderdag kan ik ook niet meer zeggen: joh doe niet zo gek, het is zo ver weg. Nee, het is eng en dichtbij. Parijs ligt 5 uur rijden hier vandaan. Ze zijn er vaak geweest en gaan er nog vaak komen. “Ik weet het niet lieverd”, zeg ik naar waarheid.

De zin “Ik ben bang dat het hier gebeurt waarom doen grote mensen dit?”, blijft na etteren in mijn hoofd. Want hoe neem je deze angst weg bij een kind? Kan ik deze angst überhaupt wel wegnemen? De media word ondertussen overspoeld met ‘Je suis Charlie‘ afbeeldingen. Een prachtig initiatief om je betrokkenheid te tonen bij hetgeen wat is gebeurt. Dat we als mensheid een blok vormen tegen iedereen die tegen het vrije woord en vrijheid van meningsuiting is. Social Media wordt overspoeld. Het ‘Dit nooit weer’-gevoel lijkt als een sneeuwbal de media door te denderen.

Ik zie het aan. Ik luister. Ik lees. En er blijft maar 1 ding knagen: wat vertel ik mijn kinderen over deze wereld? Vertel ik ze morgen dat ik Charlie ben? Gaan we meelopen in een mars tegen terrorisme? Vertel ik ze dat het allemaal maar een enge droom was of dat sprookjes niet bestaan en dat de slechterik soms wel wint?

Het voelt niet goed. Mijn kinderen willen weten waarom. Waarom zijn die mensen dood en waarom doen grote mensen dit? Als grote mensen een voorbeeld zijn voor de kinderen, dan is dit toch wel een verdomd slecht voorbeeld.

Dat heb ik ze ook vertelt. Dat deze drie mannen behoren tot een kleine groep extremisten die terrorist zijn geworden. Dat dit mensen zijn die bang zijn voor Anders, zonder te zien dat Anders leuk is. Dat ze best bang mogen zijn voor zulke mensen. Dat ze nooit zomaar een labeltje op een groep mogen plakken door deze angst. Dat ze altijd moeten blijven praten en luisteren met en naar de ander. Dat God verschillende namen heeft en soms niks is. Maar bovenal dat mama het waarom soms ook niet weet, maar dat ze het altijd moeten blijven vragen. Wie het namelijk wel weet, steekt vanzelf zijn vinger op.

Ik ben dus niet Charlie. Je suis Maman: een mama die haar kinderen wil leren de labeltjes los te peuteren van het leven. De schrik die de aanslag heeft aangericht mogen ze voelen, maar de angst ervan niet laten regeren. Met alle liefde die ik in me heb, wil ik mijn kinderen laten zien dat er naast de boef en de slechterik ook altijd een heel lieve prinses en prins samen een mooie toekomst tegemoet gaan. Dat liefde altijd overwint.

je-suis-maman

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

8 Responses to "Je suis Maman | Ik ben mama"

 1. Marieska says:

  Lief van je! x Marieska

 2. Marieska says:

  Dank je wel voor het compliment 🙂

 3. Sonja says:

  Super goed geschreven en lijkt me heel wat om dat straks -als mijn kids ouder zijn- te moeten uitleggen, kindvriendelijk en toch realistisch; lastig!

 4. Annelies says:

  Wat een ontzettend mooi stuk! Herkenbaar

 5. Marieska says:

  Dank je wel Pauline … xxx

 6. Marieska says:

  Je naam mag er zeker onder! Ik ben vereerd 🙂

 7. Geeske says:

  Mooi! Mag ik mijn naam hier ook onderzetten? Mooi verwoord!!

 8. Pauline says:

  Mooi Marieska!

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: