Je woonkamer restylen | Stap voor Stap | Deel 1

Wat is het allerleukste van een verbouwing? Het opbouwen, inrichten en restylen van je interieur. Alleen waar begin je precies? Wat is jouw smaak en hoe vertaal je die? Hoe creëer je eenheid in een kamer? Allemaal dingen waar ik na een grondige verbouwing tegen aan liep. Stap voor stap leer ik mijn stijl kennen.

Stap voor stap is de beste tip die ik kan geven nadat we aan een grondige restyling begonnen. De hele woonkamer was leeg en ik mocht het van scratch opbouwen. Kleuren, materialen, dessins, designs alles lag open. Ik werd er heel erg blij van. Tot ik door de bomen het bos niet meer zag. Hoe geweldig het ook is dat je helemaal met een schone lei mag beginnen, het is ook een heel grote opgave, want wat vind je nu eigenlijk leuk; welke stijl wil je vasthouden en hoe combineer je de smaak van jou en je partner? Doe het stap voor stap. Ga niet overhaast dingen aanschaffen, maar bekijk de ruimte en zoek naar de stijl die bij jullie past.

Een moodboard maken

Omdat mijn smaak van links naar rechts slingerde, ik alle kleuren wel mooi vond, geen duidelijke materiaal keuze had en al helemaal geen totaalplaatje, besloot ik een workshop ‘Moodboards’ maken te volgen. Tijdens het maken van een moodboard leer je stap voor stap keuzes te maken op basis van gevoel. Allereerst scheur je alles wat je mooi vindt uit diverse tijdschriften. Daarna ga je keuzes maken door je plaatjes op een groot vel te leggen. Door te schuiven met kleuren en items ontstaat er langzaamaan een eenheid in kleur, materiaal en zie je heel duidelijk jouw stijl en smaak ontstaan.

Mijn workshop leverde een verrassend moodboard op: mijn basis is de kleuren van een pauw: blauw en groen dus. Helemaal geen zwart-wit of pastel. Ik was geschokt, maar voelde me helemaal thuis bij m’n moodboard.

moodboard moodz styling academy love4kidz restylen

moodz styling academy love4kidz styling huis restylen

Na je moodboard | Hoe nu verder?

Het moodboard vormt nu het uitgangspunt bij elk detail dat we toevoegen of aanbrengen in de woonkamer. Niet alleen bij de grote meubels, maar ook bij de kleine details als kussens, beeldjes en andere accessoires. Omdat het uitgangspunt een pauwenveer bleek te zijn en dat goede gevoel ook na een weekje overdenken niet verdween, besloot ik een echte pauwenveer aan te schaffen om zo dicht mogelijk bij het kleurenpalet te blijven. De muur kreeg zodoende een oud groene kleur van krijtverf en kozen we oud blauwe kussens voor onze eetkamer. Langzaam aan ontstond zo een eenheid in kleur.

webprint-love4kidz-1 restylen

Amazona-kindvriendelijkeverf-love4kidz-48 restylen

Door de aanschaf van twee schapenvellen (in eerste instantie voor buiten) ontstond langzaamaan ook de juiste balans in materiaalkeuze. Want wat past er beter bij schapenvellen als drijf- en steigerhout. Deze natuurlijke materialen mixten perfect met het hoogglans wit van de keuken wat weer doorgevoerd kon worden in bureau en eettafel. Langzaam aan viel alles door een pauw op z’n plek.

moodz styling academy love4kidz huis restylenmoodz styling academy love4kidz restylen

Hoe behoud je eenheid met het restylen?

  • Verzamelmap

Vanaf het begin dat we met het inrichten van de woonkamer zijn begonnen, houden we in een map bij welke materialen, kleuren en dessins we kiezen. Zo zitten er een stukje vloer, diverse kleurenstalen van de muurverf, diverse stukjes stof en een stukje van de lamellen in de map. Bij de aanschaf van een nieuw meubelstuk of accessoires neem ik altijd het mapje mee om zo miskopen te vermijden.Stylingcursus

  • Stylingcursus

Daarnaast vond ik het leerzaam om een online stylingcursus te volgen. Moodz Styling Academy biedt een gratis online cursus aan ‘3 stappen naar woongeluk’. In drie heldere videos en 3 werkboeken krijg je tips & tricks om je huis opgeruimd, gezellig, maar vooral overzichtelijk te houden zodat je huis niet meer een irritatie-factor is, maar je echt woongeluk oplevert.

  • Wegdoen

Grootste tip die ik uit de online stylingcursus heb gekregen is: opruimen, wegdoen, afstand doen van. Met andere woorden: “Leer aftand te doen van dingen die je niet meer nodig hebt. Accessoires die niet meer passen en dingen die je nooit gebruikt.” Verwar opruimen niet met netjes maken. Daar zit een groot verschil tussen. Met opruimen, doe je afstand van spullen die je niet meer passen in je huidige interieur. Zo ontstaat verandering en eenheid.

Note: de cursus 3 stappen naar woongeluk start weer op maandag 7 november. Je kan je inschrijven door je mailadres hier achter te laten.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

2 Responses to "Je woonkamer restylen | Stap voor Stap | Deel 1"

  1. Styling tips om je keuken op te leuken! | Love4kidz says:

    […] Meer tips over het opruimen van je kamers lees je in de blog Je woonkamer restylen […]

  2. Tips | Hoe kies je het juiste vloerkleed? | Love4kidz says:

    […] eigen design paleisje te maken. We zijn al aardig op weg. Daarover verstelde ik al in een eerdere blog. De kleuren zitten op de muur. Het aantal meubels vult zich langzaamaan en het lichtplan werkt. Nu […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: