Kids Defence | Zelfverdediging om je mannetje te staan

Zelfverdediging voor kinderen, dat is toch voor kinderen die onzeker zijn of voor kinderen die van vechten houden? Gelukkig heb ik geen onzekere kinderen en lijk het hele concept van schieten en vechten aan ze voorbij te gaan. Toch vind ik het wel belangrijk dat ze – ook zonder te gaan vechten – hun mannetje staan. Daarom gaan we tegenwoordig op woensdag naar Kids Defence. Ik ben benieuwd.

Je mannetje staan, is natuurlijk heel iets anders als gelijk iemand op zijn gezicht slaan. De Kids Defence lessen zijn dan ook niet bedacht om kinderen met elkaar te laten vechten. Het gaat er vooral om hoe je je staande houdt in de maatschappij door het leren van een aantal basis principes waaronder martial arts, verdedigingstechnieken en zelfs yoga.

coolblue bokshandschoenen adidas 6 kids defence

Kids Defence | zelfverzekerdheid gegarandeerd

De lessen zijn een uur. In dat uur krijgen kinderen oefeningen hoe je iemand overmeestert in geval van een aanval. Uiteindelijk leren ze met deze oefeningen vooral om voor jezelf op te komen. Je zelf neer te zetten en te voelen waar je kracht ligt. Door met vreemde kinderen 1 op 1 te sparren ontdekken ze wat ze leuk vinden en wat ze allemaal durven. Je leert letterlijk je mannetje te staan. Door deze zekerheid, sta je ook zelfverzekerder in de wereld.

coolblue bokshandschoenen adidas 6 kids defence

coolblue bokshandschoenen adidas 6 kids defence

Na drie lessen zie ik mijn oudste zoon helemaal opbloeien. Hij die moeite heeft met contact maken en aanraking van vreemden, bloeit in de Kids Defence klas helemaal op. Zodra hij zijn bokshandschoenen aantrekt voelt hij zich zekerder. Hij leert een partner te kiezen uit een groep kinderen die hij niet kent. Hij durft op ze af te stappen en met ze te oefenen. Na drie weken zie ik hem zelfs lachend en in gesprek met een nieuw ‘vriendje’ de trap afkomen.

coolblue bokshandschoenen adidas 6 kids defence

Vol enthousiasme trekt hij ’s avonds na het eten zijn bokshandschoenen aan om te laten zien wat hij heeft geleerd. Bij het terug ‘slaan’ worden we gelijk gecorrigeerd op houding en techniek. Het gaat hem niet om het gevecht, maar om de regels die hij heeft geleerd. Daar ontleent hij de kracht uit. “Het is als dansen mam, dat moet je ook stap voor stap leren. Maar als je het eenmaal kan, kun je met iedereen de sterren van de hemel dansen”. En een blauwe bokhandschoen komt mijn kant op. “Probeer maar eens”.

coolblue bokshandschoenen adidas 6 kids defence

Voordelen van zelfverdediging voor kinderen

 1. Ze leren omgaan in een groep

  Door in een vreemde groep te gaan staan en contact te zoeken zorgt er voor dat je je leert staande houden in een groep. Hierdoor zul je je uiteindelijk sterker voelen.

 2. Ze krijgen technieken en regels waar ze zich aan moeten houden

  De regels van Kids Defence zijn duidelijk en bedoelt om je aan te houden omdat je anders blessures kan oplopen of een ander kan bezeren. Het is belangrijk dat je leert hoe je je aan belangrijke regels houdt en hoe je geleerde technieken toepast.

 3. Ze leren beheerst om te gaan met agressie en geweld

  Door bepaalde verdedigingstechnieken te leren, leren kinderen omgaan met een eventuele aanval. Dit hoeft niet eens lichamelijk te zijn. Houding is hierbij heel belangrijk

 4. Ze worden in hun kracht gezet door het leren kennen van hun lichaam

  Doordat ze beheerst leren omgaan met hun lichaam ontdekken ze wat ze er allemaal mee kunnen. Hoe sterk ze eigenlijk zijn. Waar hun ontspanning ligt en hoe ze deze door ademhaling kunnen benutten. Door zelfvertrouwen te krijgen in de technieken die je beheerst voelen ze zich sterk en krachtig.

  coolblue bokshandschoenen adidas 6 kids defence

 5. Ze krijgen zelfvertrouwen door 1 op 1 te oefenen met techniek

  Tijdens de Kids Defence lessen leren kinderen in een groep te bewegen, maar ook om zich staande te houden 1 op 1. Zeker als de groepjes wisselen is het goed om je uiteindelijk sterk te voelen. Een gevecht aan gaan met een tegenstander, betekent dat je deze in de ogen moet kijken. Dat je de eerste stoot moet geven of je juist moet verdedigen.

 6. Ze krijgen communicatie vaardigheden

  Je moet met je tegenstander praten om te weten hoe het gevecht gaat eindigen. Niet alleen met woorden (hiermee toon je vooral respect), maar ook met je ogen en je houding. Het is belangrijk om te weten wat je tegenstander denkt. Hierdoor kan je je tegenstander overmeesteren en uiteindelijk de baas. Daarnaast is het belangrijk om te praten met je tegenstanders als je na de wedstrijd wilt weten waarom ze bepaalde handelingen deden.

 7. Ze zijn in beweging

  Heel erg belangrijk: beweging. Kinderen zijn in een Kids Defence klas een uur lang in beweging. Niet alleen met hun armen, maar ook met hun benen. Hun houding, uithoudingsvermogen, kracht en stabiliteit worden allemaal verbeterd.

Meer fitte en sportieve blogs lezen? Dan vind je ‘Fit en gezond in je eigen tijd’ en ‘Paaldansen voor kinderen’ misschien ook wel leuk.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: