Kinderboekenweek 2016 | Voor altijd jong

Het Kinderboekenweek thema voor dit jaar is ‘Voor altijd jong’. In heel Nederland worden in de week van 5 tot en met 16 oktober opa’s en oma’s betrokken bij het lezen en voorlezen van hun kleinkinderen en vriendjes. 

“M’n Opa, m’n opa, m’n opa. In heel de wereld is er niemand zo als hij”. Het liedje kan ik dromen. Hoewel ik mijn opa’s niet echt heb gekend, waren ze al helemaal geen opa die voor altijd jong wilde zijn. Mijn kinderen zijn gelukkig gezegend met een forever young opa en de Kinderboekenweek thema van dit jaar lijkt hem dan ook op het lijf geschreven. Hij had dolgraag deelgenomen aan alle leuke opa & oma activiteiten op school, ware het niet dat hij bezig is. Hij helpt een pioenkwekerij opzetten in Frankrijk. “Forever young, I want to be forever young”. Het leest als een spannend jongensboek, dat wel.

Oké, opa mag dan niet aanwezig zijn tijdens de Kinderboekenweek. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er niet aan deelnemen. Hieronder vind je een overzicht van alle boeken die een opa of oma (of allebei) als thema hebben.

Top 10 Opa & Oma boeken

Opa en Oma Pluis

Een Nijntje boek mag niet ontbreken in de Kinderboekenweek top 10. Helemaal in het thema is het boekje Opa en Oma Pluis. Een schattig boekje op rijm geschreven over de liefste opa en oma uit Nijntjeland.

kinderboekenweek nijntje voor altijd jong

Opa en Oma Oelewapper en het mysterie van de verdwenen onderbroeken

De titel alleen al doet je glimlachen van oor tot oor. Wie wil er nu niet weten waar de onderbroeken zijn gebleven in het bejaardenthuis waar opa en oma Oelewapper wonen? Jetje en Joep gaan op zoek naar de onderbroekendief. Speur je mee?

kinderboekenweek voor altijd jong

Het grote opa en oma boek

Carry Slee, wie heeft er geen boek in de kast staan van deze te leuke schrijfster? Ze mag dan ook zeker tijdens een Kinderboekenweek niet ontbreken. Haar Grote opa en oma boek is een geweldig boek op rijm over allemaal gekke, leuke, grappige en avontuurlijke opa’s en oma’s.

kinderboekenweek voor altijd jong

Mijn opa en ik en het varken oma

Een typische ‘Voor altijd jong’ boek is het kinderboek ‘Mijn opa en ik en het varken oma’. Logeren bij opa is altijd bijzonder. Soms begint hij met pannenkoeken bakken en kan dan niet meer stoppen. Er moet een varken aan te pas komen om alle pannenkoeken weg te werken. En dat varken krijgt natuurlijk ook een naam: Oma!

kinderboekenweek voor altijd jong

Opa’s en oma’s staken

Een staking onder opa’s en oma’s? Ja het kan, zeker als ze slecht behandeld worden. De opa en oma van Martje en Jelle staken ook. Ze staken met opa en oma zijn. Dat pikken Martje en Jelle niet en ze roepen alle kinderen op om zich als bejaarden te gaan gedragen.

Opa en oma

Als Opa herinneringen ophaalt aan een lang en bewogen leven met Oma, relativeert zij zijn enthousiaste verhalen door haar eigen kijk daarop te geven. Hoe rooskleurig verliefdheid, huwelijk en kinderen ook worden beleefd, iedereen ervaart ze toch op zijn eigen manier. En dat leidt nogal eens tot vertederende en hartverwarmende misverstanden. Zo ook bij Opa en Oma.

Kolletje en Dirk | Opa en oma voor altijd jong

Ken je Kolletje al? Het meisje met de toversokken en haar beste vriendje Dirk? Ze maken van alles mee. Kleine en grote avonturen. In deze uitgave maak je kennis met Kolletjes opa’s en oma’s. Ze heeft er namelijk heel veel. Zo veel dat het maar goed is dat ze toversokken heeft.

kinderboekenweek voor altijd jong

Voor Altijd Jong | 50 jaar Kinderboekenweek

Kinderboekenweek, al 50 jaar wordt er elk jaar één week ingepland rondom kinderboeken, voorlezen en lezen. Het is in vijftig jaar uitgegroeid tot een waar festijn. Dat het niet altijd zo’n groot feest is geweest, lees je in het boek Voor Altijd Jong. Dit jubileumboek kijkt terug op deze vijftig jaar en de weg van toen naar nu. Het beeldessay van Anthon Beeke toont niet alleen de wereld van toen, maar ook dat de wereld van het kind erg veranderd is. De Kinderboekenweek is gewoon Voor Altijd Jong.

kinderboekenweek voor altijd jong

De oma van de oma van mijn oma

Hoe leefde jouw oma? En je oma’s oma? En daar de oma van? ‘De oma van de oma van mijn oma’ is een vrolijk kinderboek dat je via tientallen opa’s en oma’s mee de geschiedenis in neemt. Geschiedenisboek voor kinderen Jouw oma doet boodschappen bij de supermarkt. De oma van jouw oma ging naar de kruidenier. De oma van de oma van jouw oma kocht alles op de markt. Aan de hand van honderden oma’s en opa’s duikt Marc ter Horst de geschiedenis in.

kinderboekenweek voor altijd jong

De beste geweldigste meest fantastische opa’s ter wereld

Een geweldig leuk prentenboek voor alle kinderen en hun opa’s. Dirk logeert bij zijn opa’s, maar moet wel naar school. Zijn opa’s hebben een fiets voor hem geknutseld en terwijl Dirk het maar een krakkemikkige fiets vindt, scheppen zijn opa’s op over de tijd toen zijn nog naar school gingen en wat ze allemaal voor vreselijks hebben meegemaakt.

kinderboekenweek voor altijd jong

Nieuwsgierig naar het kinderboekenweek geschenk en alle anders speciale uitgaven tijdens deze leesweek? Check dan hun site voor alle up to date informatie.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: