De eerste kinderfiets zonder zijwieltjes waar let je op?

Fietsen zonder zijwieltjes is voor ieder kind echt een mijlpaal. Wanneer jouw kinderfiets geen zijwieltjes meer nodig heeft, ben je echt groot. Kleuters vertellen het op school vol trots tegen de juf en de klasgenoten: “ik kan met zonder zijwieltjes”. Wil je het zelf fietsen stimuleren, zorg dan voor een fiets in de juiste maat.

Het is heel verschillend wanneer een peuter, kleuter of schoolkind toe is aan een fiets zonder extra ondersteuning. Er zijn kinderen die al voor hun derde verjaardag zo weg fietsen op een kinderfiets zonder zijwielen. Aan de andere kant gebeurt het ook dat ouders nog hard moeten oefenen met hun 7-jarige zoon of dochter.

fietsen zonder zijwieltjes fietshelm fastrider nutcase

Zorg voor een fiets met een juiste maat

Alle fietsenmakers zullen het beamen: zorg ervoor dat de maat van de fiets past bij de lengte van je kind. Als het gaat om het leren fietsen van je kind is er een uitzondering. Wanneer je merkt dat je zoon of dochter echt heel angstig is en niet goed durft te fietsen zonder zijwielen, neem dan een wat kleinere fiets. De kans is groot dat het zelfstandig fietsen dan ineens wel lukt. Hoe kleiner hoe beter. Is je kind nog heel jong en heeft hij of zij al de kleinste maat fiets? Monteer dan een zogenaamd ‘verlaagd zadel’.

fietsen zonder zijwieltjes fietshelm fastrider nutcase

Tips om je kind zonder zijwieltjes te leren fietsen

Wil je kind zelf graag op een fiets zonder zijwieltjes? Dat is een belangrijke voorwaarde. Met een gemotiveerde kleuter zal het zelf leren fiets stukken sneller en gemakkelijker gaan. Verder zijn er nog wel een aantal tips die je kunnen helpen om het voor jezelf en je zoon of dochter zo leuk mogelijk te maken. Uiteraard helpen de tips ook om het proces van zelf leren fietsen sneller te laten verlopen.

  • Blijf zelf rustig en geduldig
  • Zorg ervoor dat je kind goed bij de trappers kan
  • De voeten van je kind moeten bij de grond kunnen
  • Knoop een das om het middel van je kind en houd zelf de uiteinden vast
  • Laat je kind stiekem los
  • Begin met een loopfiets
  • Vergeet niet een fietshelm

fietsen zonder zijwieltjes fietshelm fastrider nutcase

Lees ook:

Keuze van een kinderfiets. Veiligheid voorop
Leren fietsen zonder zijwieltjes | Persoonlijk
Veilig en hip in het verkeer met de helm
Veiligheid voor alles

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

One Response to "De eerste kinderfiets zonder zijwieltjes waar let je op?"

  1. Peuters ... waar spelen ze het liefste mee? | Love4kidz says:

    […] Ze heeft ook een loopfiets, maar daar heeft ze al een paar maanden niet meer naar omgekeken. Echt fietsen (met zijwieltjes) kan ze prima, maar ze doet het bijna […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: