Leren fietsen zonder zijwieltjes

Leren fietsen, het is een heerlijkheid voor kinderen. Ze voelen weer een stukje vrijheid aankomen. Niet zo gek, dat kinderen dan ook heel erg hun best doen om deze vrijheid te verkrijgen. Alleen, dat stapje naar die vrijheid toe, is voor ouders vaak een griezelig grijs gebied. Veiligheid gaat dan ook voor alles. Een fietshelm is dan ook een noodzakelijk item.

Nee, ik ben geen rubberen-tegel-moeder. Ik sta 100 procent achter de loedermoeder-movement en vind in die hoedanigheid dan ook dat kinderen moeten voelen dat een val van een schommel zeer doet en dat het niet verstandig is om achterstevoren van een glijbaan af te glijden. Een beetje ‘wie niet horen wil, moet maar voelen’ beleid. Toch ben ik wel voor een fietshelm bij kleine kinderen.

fastrider-veiligfietsen-love4kidz-3

Zuinig op je hoofd

Beetje dubbel, dat realiseer ik mij ook en dochter en oudste zoon hebben dan ook nooit een helmpje gehad. Totdat ik op een dag opgehaald werd door een dochter die totaal overstuur was omdat zoon met ‘zn hoofd op de stoeprand was geland. Ik realiseerde me toen: “fijn dat ik wil dat je moet leren door het te doen. Van je hoofd heb je er maar een en daar moet je toch wel een beetje boel zuinig op zijn.”. Dus er kwam een helm (zoals je in een voorgaande blog kon lezen).

fastrider-veiligfietsen-love4kidz-1

fastrider-veiligfietsen-love4kidz-4

Zonder zijwieltjes

En nu dus zoon 2 die leerde fietsen zonder zijwieltjes. Hij had het snel onder de knie, wat super fijn was. Toch vind ik wel dat hij een beetje snel gaat. Slingerend en met z’n hoofd achterstevoren. Ik hou m’n hart vast. Z’n grijze helm zit stevig op zijn bol. Ik kan me namelijk niet aan de indruk onttrekken dat dit mannetje de stoepranden nog vaak gaat uitdagen.

fastrider-veiligfietsen-love4kidz-2

Tips voor leren fietsen zonder zijwieltjes

 1. De goede fiets

  Het allerbelangrijkste voor het leren fietsen zonder zijwieltjes is dat je kindjes leert fietsen op de juiste fiets. De fiets moet het juiste formaat hebben en aan alle veiligheidseisen voldoen. Hiermee voorkom je vervelende valpartijen door een te laag stuur of te grote wielen.
  Checklist

  • Kijk of het stuur op de goede hoogte staat. Knieën mogen niet tegen het stuur komen of er boven uitkomen. Het stuur moet zo hoog staan dat de rug van je kindje recht staat.
  • Zit je kindje op het zadel? Check dan of het been bij de onderste trapper niet helemaal gestrekt is. Hierdoor kan het de grond aanraken bij stoppen.
  • Als je kind op de fiets zit, moet het met de voeten bij de grond kunnen.
 2. Welke aanmoediging

  Welke aanmoediging kies je voor je kind? Denk hier van te voren goed over na. Zelf ben ik nogal van de schreeuwende aanpak, maar alle drie mijn kinderen vonden dit niet prettig en fietsten uiteindelijk pas toen papa zich er met zijn positieve aanmoediging mee ging bemoeien. Kijk dus goed naar wat jouw kindje prettig vindt en zorg dat je deze aanmoediging ook inzet. Geloof me, ze fietsen er sneller van.

 3. Helm

  Daar is tie weer! De helm. Ik zweer er bij. Kies een fietshelm die officieel goedgekeurd is en let op dat hij past op het hoofd van je kindje. Stel de riempjes onder kin goed af (moet een vinger tussen kunnen) en haal speldjes en elastiekjes uit het haar. Dit zit niet alleen vervelend, maar kan ook voor extra pijn zorgen bij een val.

 4. Voor je kijken

  Ik ben er nog steeds mee bezig, want kleine man kijkt liever naar alle andere kanten, maar het is super belangrijk dat je kindje leert dat het ‘voor zich moet kijken’. Herhaal dit dan ook zo vaak mogelijk. Als het eenmaal leert dat voor je kijken heel belangrijk is, zal hij meer stabiliteit op de fiets krijgen en dus minder slingeren.

 5. Waar hou je vast

  Als je leert fietsen is het fijn als papa of mama je vasthoudt. Ik zie menig vader hijgend achter z’n kind aanhollen om het bij te houden. Hoewel het een koddig gezicht is, is het ook verstandig om het zo voor een val te behoeden. Zo kan je je kindje in eerste instantie aan de jas vasthouden of aan een sjaal om de middel. Bij het op en afstappen is het vasthouden van het stuur of de bagagedrager ideaal.
  Tegenwoordig zijn er ook handige fietshesjes te koop zoals van BikeyBikey. Deze hesjes hebben een handvat die je gemakkelijk tijdens het rennen vast kan houden.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Leren fietsen zonder zijwieltjes"

 1. De eerste kinderfiets zonder zijwieltjes waar let je op? | Love4kidz says:

  […] goed durft te fietsen zonder zijwielen, neem dan een wat kleinere fiets. De kans is groot dat het zelfstandig fietsen dan ineens wel lukt. Hoe kleiner hoe beter. Is je kind nog heel jong en heeft hij of zij al de […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: