Maak kennis met Anpanman

Anpanman … tot twee weken geleden had ik nog nooit van dit mannetje gehoord, maar er kan veel veranderen in twee weken. Zo dus ook de kennismaking met Anpanman. Jongste zoon heeft er een nieuwe vriend bij of eigenlijk een taartje … helemaal uit Japan.

Waarschijnlijk heb ook jij nog nooit gehoord van Anpanman; een klein kaal mannetje met rode wangen en een superheldencape. Wij ook niet, tot voor kort. Vraag je hetzelfde aan mensen in Japan, dan is het bijna onmogelijk iemand te vinden die nog nooit van dit ventje hebben gehoord. Anpanman is al sinds 1973 de meest gelezen kinderboek in Japan. Tot 2013 kwamen er nieuwe uitgaven. Daarnaast is Anpanman sinds 1988 op televisie. Honderden afleveringen, animatieseries en zelfs speelfilms zijn er gemaakt om kinderen in Japan te vermaken.

Anpanman-love4kidz

Nu dus ook in huize Chaos. De jongste is met zijn surfgedrag op YouTube bij Japanse aflevering van Anpanman terechtgekomen en sindsdien fan van het kale ventje en zijn vriendjes. Een mannetje dat mij nog het meeste aan Bumba van Studio 100 doet denken (misschien heeft onze Gert ook wel een rondje geyoutubed). Hij is niet te verstaan, want alles is in het Japans, maar dat drukt de pret en de fantasie van een 3-jarige niet. Heel gemakkelijk leeft hij zich in en heeft hij door wie de ‘goede’ en ‘slechte’ is. Soms hoor ik hem de begintune meezingen, soms roept hij een Japans woord. Goed voor z’n talenknobbel is het wel.

anpanman-love4kidz-1 anpanman-love4kidz-2

Naast de afleveringen op YouTube konden we niet deelnemen in de verzamelwoede van de Japanse kinderen. Blijk je daar te struikelen over Anpanman producten (de merchandise machine schijnt overuren te draaien met op elk product denkbaar het Anpanman figuurtje af te beelden), hier is het helaas niet beschikbaar. Je kan je dan ook wel voorstellen hoe blij kleine man was toen een kennis thuiskwam van een lange vlucht naar Japan. Helemaal speciaal voor hem had ze Anpanman gezocht EN gevonden! Het geluk op zijn kleine koppie kon niet groter zijn toen hij een Anpanman-autootje tevoorschijn toverde tezamen met Anpanman snoepjes en Anpanman maispops. Soreike! Anpanman (それいけ!アンパンマン) 

anpanman-love4kidz-3

Maar wie is deze Anpanman nu eigenlijk? Via Wikipedia kom ik er achter dat het figuurtje is bedacht door  Takashi Yanase. Hij creëerde Anpanman tijdens de Tweede Wereldoorlog in een tijd van hongersnood. Om de honger tegen te gaan, tekende Yanase Anpanman en zijn vriendjes. Niet zo gek dat alle figuurtjes staan voor verschillende voedingsmiddelen. Zo is Anpanman gecreëerd rondom het Anpanman gebakje (een lekkernij met bonen en vruchten) en zijn z’n vriendjes ‘Cheese’ en ‘Melonpanna’. Elke aflevering proberen ze de slechteriken te verslaan.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

5 Responses to "Maak kennis met Anpanman"

 1. Edwin says:

  Sinds een paar weken is Anpanman bij ons thuis de grote held. Via Amazon wat duplo-achtig spul besteld, maar met alle toeslagen werd dat stiekem een duur grapje…

 2. Cici says:

  Hier een jongetje van bijna 3 die al een half jaar verslaafd is! Ik zie dat speelgoed nu uit china te bestellen is, dus ga er zo eens naar kijken! Kwam tijdens het surfen naar kados voor zijn verjaardag je blog tegen. Leuk zeg!

 3. Marieska says:

  Haha een Anpanman Club! Ik zeg: doen we 😀

 4. Maya says:

  Hier ook een dochter van bijna 4 die helemaal weg is van anpanman 😂 Ze kunnen mss een club oprichten …. 😂

 5. Anita Moreel says:

  Hahaha ge-wel-dig! Ik dacht dat onze dochter (4) de enige was die he-le-maal gek is van Anpanman. Onze kleine you-tuber was na één filmpje van Anpanman helemaal verkocht.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: