Het spagaat dat thuiswerken heet

Sinds ik niet meer fulltime voor een baas werk, maar als freelancer vanuit huis werk, merk ik hoe gemakkelijk je in een spagaat van afspraken, verantwoordelijkheden, taken, verzorging voor zowel werk als privé terecht komt.

Steeds vaker hoor ik mezelf mopperend roepen ‘dat het vele malen gemakkelijker is om naar je werk te gaan, daar je ‘uurtjes’ te maken en weer file rijdend terug te karren’. Meestal levert dit vooral meewarige blikken op. Manlief is van mening dat thuis werken zoveel makkelijker is: geen stress van op tijd komen, geen files, geen collega’s die je uit je concentratie halen, geen lunchpauze met droge boterhammen en al helemaal geen baas die voetje tikkend op z’n horloge staat te kijken. Ik geef toe, dit is zeker waar, maar … Ja, er komt een maar …

Sinds ik thuis werk zie ik naast mijn belangrijke werkmail, -telefoontjes en artikelen die ik moet schrijven ook dat de vaatwasser nog vol zit, dat de bedden verschoond dienen te worden, de wasmachine een wasje kan gebruiken, de stofzuiger z’n enige taak heeft verzuimd enzovoorts, enzovoorts. Daarnaast staan er elke dag om half vier een paar blije kids voor de deur die aandacht nodig hebben, overhoord moeten worden en een koekje, fruitje en drankje willen.

8a5138536fb429d1b147726547221df1

Standaard klap ik dan mijn laptop dicht en gaan mijn mama-voelsprieten aan. Wat kan ik voor wie doen, betekenen en oplossen? Deze functie beoefen ik dan tot half negen – wanneer het oudste telg in bed ligt, om daarna mijn laptop weer open te klappen en verder te werken: waar waren we ook al weer gebleven? Om hem rond een uur of 12 definitief dicht te klappen – voor die dag.

Ja, ik weet het … het draait om plannen. Een strakke planning als ware ik een manager met een aantal medewerkers onder me. Ik moet mijn dagen helder en duidelijk inplannen, niet afwijken van de gezette doelen en werk is werk en privé is privé hanteren. Ja, ik weet het. MAAR HET IS ZO MOEILIJK. Want naast dat ik razendsnel afgeleid ben – geef ik toe – lijkt elk apparaat in huis ook een irritant biep-geluid te hebben dat mij er op attendeert dat ik toch echt even moet kijken (en handelen) … weg planning.

Daarnaast vind ik mijn kids als werknemers managen ook helemaal niet leuk. Tuurlijk hebben ze elk hun eigen klusjes (lang niet genoeg volgens diverse vriendinnen die dat inderdaad veel handiger gepland hebben), maar als ze eenmaal thuis zijn, hoor ik ook heel graag wat ze hebben beleefd en noem me een weekdier, ik geniet er van om klusjes samen te doen.

kookworkshop, koken met vis, recepten, vishelden

Dan toch maar weer naar kantoor? Nee! Hoewel ik verlang naar de rust en regelmaat van weten hoe je dag begint en eindigt en zeker ook het contact tussen collega’s mis, geniet ik immens van deze vrijheid om mijn eigen dromen na te jagen. Een van die dromen mocht ik onlangs vertellen aan Saskia van Twinkelbella in de vorm van een gastblog

Bij dat najagen van mijn schrijversdroom word ik sinds kort handig geholpen. Zo heb ik namelijk een Bose Quiet Comfort hoofdtelefoon gekregen die alle omgevingsgeluiden laat verdwijnen als sneeuw voor de zon. Geen irritante bliepjes meer die me afleiden, maar totale stilte. Kijken of het werkt?

Schermafbeelding 2016-01-27 om 21.26.58

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: