Nest thermostaat | comfort en veiligheid in 1

Je kent ze vast wel: de gadget lovers. Zelf ben ik niet met dat gen behept, maar rondom mij zie ik ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook in huis loopt er eentje rond: manlief is gek op nieuwe snufjes. Niet zo gek dat hij getriggerd werd door de ‘slimme thermostaat’. Dit nieuwste stukje techniek fascineerde hem en zorgde zo voor heel veel studie uren, want welke thermostaat is nu echt het slimste?

Nest-slimme-thermostaat-10

Zo komt het dat sinds kort ons huis is uitgerust met de NEST. Een slimme thermostaat die zorgt dat ons verbruik niet alleen goedkoper en gemakkelijker gaat worden, maar tevens zorgt het voor een stukje zeker- en veiligheid. Zo slim was onze oude thermostaat niet. Hoewel ik eerst best kritisch was tegen deze verandering “wat kan zo’n thermostaat nou weten?” en “ja ja, hoe meer techniek hoe meer er stuk kan gaan”. Manlief hield voet bij stuk. Zijn wekenlange onderzoek naar de beste had er voor gezorgd dat ons huis vanaf de installatie een stuk comfortabelere en veiliger zou zijn. Oké, comfort tot daar aan toe, maar met drie kindjes is veiligheid een toverwoord voor mij.

Nest-slimme-thermostaat-13

Natuurlijk kan hubby niet ontkennen dat hij naast besparing en veiligheid ook gegrepen is door de mogelijkheid om de NEST via een app op je iPhone of tablet  – zelfs op afstand – te bedienen en het online bijhouden van je energiekosten in aantrekkelijke grafiekjes doen z’n mannenhart ook harder kloppen. Maar alle voors en tegens naast elkaar gelegd, kwam er twee weken geleden een mannetje om de slimmerd te installeren. Dat kan hij nog niet zelf.

Nest-slimme-thermostaat-6

Toegeven: de NEST is een aantrekkelijk kastje. Zijn design lijkt afgestemd op de Apple producten. Het design is strak en klein. Naast de slimme thermostaat, kiezen we ook voor de Nest Protect een slimme rook- en koolmonoxidemelder. Ook dit kastje is strak en doet met haar design denken aan een AppleTv. De grappige oplichtende ring blijkt nog een functie te hebben: een nachtlampje. Zo kun je in het donker je weg vinden, want door de bewegingssensor licht de cirkel op als je in de buurt bent. Een hit bij de kids, want ’s nachts naar het toilet gaan, is geen favoriete bezigheid bij de grootste twee.

Nest-slimme-thermostaat-7Nest-slimme-thermostaat-9

Maar, hoe mooi de NEST ook is, hoe werkt hij en vooral, werkt hij echt? De Nest thermostaat is uitgerust met een aantal slimme opties. Opties die juist met een gezinsleven het verschil kunnen maken tussen bijbetalen of terugkrijgen met de jaarafrekening van energie: een Auto-Schema, een Auto-Afwezig en een True Radiant. Dat leggen we even uit:

Auto-Schema
Zodra de Nest Thermostaat is geïnstalleerd bedien je hem eenvoudig door aan de buitenste ring te draaien. Warmer of kouder zijn de simpele opties. De eerste week draai je de temperatuur omhoog wanneer je wilt dat het warmer is in huis en draai je de temperatuur omlaag wanneer verwarmen niet meer nodig is. Na een week zal de Nest precies je schema weten en dit dan hanteren. Maar er is meer, want de Nest blijft zijn hele leven lang doorleren. Zijn de kinderen normaal op vrijdag om 13:00 uur thuis en komen ze in het nieuwe jaar pas om 15:30 uit school, dan zal de Nest automatisch de verwarming later in schakelen.

Nest-slimme-thermostaat-5

Auto-Afwezig
We kennen het allemaal, de verwarming net op 20 graden gezet en dan komt er een telefoontje. Gezellig, een bakkie doen! Je verlaat het huis en komt twee uur later pas weer terug. Toch zonde dat de verwarming dan terwijl je er niet bent toch je huis aan het verwarmen is? Dankzij de Auto-Afwezig functie komt dit niet meer voor, de Nest schakelt zodra hij merkt dat je er niet bent de verwarming automatisch uit. En zodra je weer thuis komt? Pakt hij het schema weer op en wordt het gewoon weer 20 graden!

Nest-slimme-thermostaat-12

True Radiant
We staan altijd om 7 uur op, maar het begint pas behaaglijk te worden in huis als we een half uur verder zijn. Vervelend! Maar hoe laat moet je dan de thermostaat timen als je het echt om 7 uur warm wilt hebben? De Nest regelt dit perfect voor je. Doordat hij bijhoud hoe lang het duurt om de gewenste temperatuur te bereiken is het op de tijd die jij wilt ook echt warm. En natuurlijk blijft de Nest dit het hele jaar door meten, want met sneeuw en ijs duurt het gewoon wat langer voordat je huis warm is. Alleen nu merk je er niks meer van!

Nest-slimme-thermostaat-3

Waarom kozen wij voor de NEST?
Inmiddels zie je veel slimme thermostaten voorbij komen en het lijkt zelfs wel alsof alle energieleveranciers ermee bezig zijn. Lijkt leuk toch? Maar wanneer we ons iets meer hierin verdiepen blijkt er niet alleen sprake te zijn van een besparing en inzicht in verbruik en kosten. Nee, er is meer aan de hand. Sinds de energiemarkt vrij is gegeven kun je als huishouden gemakkelijk overstappen naar een goedkopere leverancier. Dit heeft als voordeel gehad dat de energietarieven de afgelopen jaren behoorlijk zijn gedaald. Maar wat gebeurt er nou precies met zo’n slimme thermostaat. Wanneer je in het bezit bent van een thermostaat die aangeboden wordt door je energieleverancier zit er meestal een addertje onder het gras. Niet alleen betaal je maandelijks extra kosten voor de service van deze thermostaten, ze zijn vaak ook nog eens gebonden aan de betreffende energiemaatschappij met hun functies. Kortom, je hebt extra kosten aan het apparaat en je kunt niet meer overstappen omdat dan de thermostaat voor het grootste deel niet meer functioneert. Je energiemaatschappij kan vervolgens weer net even wat meer vragen voor stroom en gas en dan gaat het gehele voordeel alweer weg!

Nest-slimme-thermostaat-4  Nest-slimme-thermostaat-2 Nest-slimme-thermostaat-1

En daar gaat de Nest de rest voorbij. Dit is een onafhankelijke slimme thermostaat die ook nog eens uit te breiden is met slimme brandmelders. Met deze thermostaat kun je dus genieten van het voordeel, heb je inzicht in je verbruik, bespaar je op de kosten en is de thermostaat uitgerust met slimme opties. Daarnaast je kunt gewoon blijven overstappen naar de goedkoopste leverancier!

Nest | slimme thermostaat €219,- | Nest Protect €109,- zowel stroom als batterij | App downloaden in AppStore | Nest kopen

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: