New for Now | het begin van mode magazines

De voorloper van de fotografie is de schilder- en tekenkunst. Niet zo gek dat de voorloper van de modefotograaf de modetekenaar is. Echte kunstenaars die kleine pareltjes maakten op papier. Zij legden met de hand vast hoe de mode veranderde vanaf 1600 tot aan 1930. In de tentoonstelling New for Now in het Rijksmuseum kun je 300 van deze prenten bekijken. Een kidsproof middagje uit voor echte die-hard fashionistas.

De jaren voor 1930 hebben me altijd geïntegreerd. De stijl, de architectuur, de sfeer, de etiquette, de muziek, maar vooral de mode. Samen met mijn elf-jarige fashionista duik ik geregeld onder in de wereld van Coco Chanel, de charleston, Parijs anno 1800 en heel veel immense jurken. De tentoonstelling New for Now is dan ook een tentoonstelling die we gezien moeten hebben. Deze tentoonstelling in het Rijksmuseum van Amsterdam showt 300 prenten waarin de mode verandering vanaf 1600 te zien is. Zo loop je langs illustraties die je meenemen naar de straten van Parijs en Londen daar waar de mode een belangrijk onderdeel van de cultuur was (en is).

NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-12NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-10

Enorme jurken, gigantische haarkunstwerken en prachtige accessoires, alles komt voorbij in de tentoonstelling. We worden gegrepen door de delicate tekeningen, het kleurgebruik, maar vooral de grote verandering die we met z’n allen op modegebied hebben ondergaan. Matchen ze vroeger echt hun outfit met de kleur van hun auto? Het is bijna niet te geloven, maar zien en gezien worden is van alle tijden. Daar waar we nu met sneakers over straat flaneren, hadden ze vroeger een parasolletje bij zich tegen de zon.
NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-5

NewforNow-Rijksmuseum-love4kidz-2

De tentoonstelling is een overzicht van prenten. Verwacht geen spectaculaire interactieve ‘attracties’ om je kinderen te vermaken (hoewel het flip-over-book aan het begin wel intrigerend en bewegend is). Het zijn vooral de verhalen bij de prenten die je meenemen naar een wereld die bol staat van ‘zien’ en ‘gezien’ worden. Weetjes als: tot 1870 mochten dames in Parijs niet zonder man over straat lopen, Mannen vulden de voorzijde van hun jas op zodat ze een ‘ganzenborst’ kregen, en de immense haarkunstwerken zaten vol ongedierte  – leveren toch hele leuke discussies op.

NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-9

NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-6

Daarnaast zijn de illustraties op zichzelf kleine kunstwerkjes die door hun details en fijne lijntjes heel goed laten zien hoe de mode in die tijd er uit zag. Dat de modetijdschriften niet goedkoop waren, blijkt wel uit het feit dat de prenten door gerenommeerde kunstenaars werden gemaakt, in oplage en alleen voor de hogere klasse. Zo wisten de rijken precies wat ze moesten dragen om er bij te horen. Heel veel anders dan vandaag de dag is het dus niet. Behalve dan dat de mode in de prenten de stijl van dat moment lieten zien en dat de modemagazines heden ten dage vooral de mode showen die nog moet komen.
NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-11

NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-3  NewforNow-Rijksmuseum-Love4kidz-4

New for Now | Rijksmuseum Amsterdam | t/m 27 september te bezoeken | Kijk voor meer informatie op Rijksmuseum

 

Nooit meer een blog missen? Volg mij dan via Bloglovin. Een kijkje achter de schermen krijg je via Instagram en snelle finds snuffel je bij Pinterest

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.
Related Posts

One Response to "New for Now | het begin van mode magazines"

  1. Love4kidz | Super Sunday Giveaway | Rijksmuseum New for Now | Love4kidz says:

    […] Voor een diehard fashionista is dit zeker het bezoeken waard.  Een must see zoals we al eerder schreven. Voor alle fashion lovers is onze Super Sunday Giveaway ook absoluut het deelnemen waard. We geven […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: