Hoe vind je de perfecte kinderschoenen? | Waar moet je op letten?

Dat je bij het kopen van kinderschoenen moet letten op de juiste maat, dat ligt voor de hand. Maar waar moet je bij een goede gezonde kinderschoen nog meer op letten? Hoe zorg je dat je kinderen niet op te kleine schoenen lopen, de voet goed kan ontwikkelen en je de juiste sluiting vindt. Hieronder vind je een overzicht van punten die belangrijk zijn als je de perfecte kinderschoen wilt vinden.

Passende kinderschoenen

Het allerbelangrijkste in het kiezen van de juiste kinderschoen is of de schoen past. Laat daarom altijd de voeten van de kindje opmeten bij een schoenenzaak gespecialiseerd in kinderschoenen. Sommige schoenenzaken geven zelfs een ‘schoenpaspoort’ met hierin de gemeten gegevens. Belangrijk om te weten, is dat voeten niet altijd even groot zijn. Hierdoor kan je maat verschillen krijgen.

Bij kindervoeten houden ze er sowieso rekening mee dat het voetje ruimte heeft om te groeien. Druk aan de voorkant van de neus van de schoen om te voelen of de tenen genoeg ruimte hebben om te bewegen. Sommige schoenen bieden de mogelijkheid om de zool uit de schoen te halen om zo de maat te bepalen. Kan dit niet, dan is het opmeten via een meetapparaat het verstandigste. Kun je niet met je vinger de neus van de schoen indrukken? Kijk dan of je een vinger achter de hiel in het schoentje kan stoppen qua ruimte. Let er met deze methode wel op dat het kindje niet zijn tenen kromt.

Een maal de juiste maat, betekent niet dat alle schoenen in die maat even lekker zitten. Passen en voelen is van belang dit kan het gemakkelijkste in een schoenenzaak. Echter hebben online schoenenzaken vaak meer keuze. Soocofootbar is daar een goed voorbeeld van. Je vindt in hun webshop een heel groot assortiment kinderschoenen in verschillende maten (en halve maten), hoogtes en soorten materiaal.
Ga je voor een online aankoop, zorg er dan voor dat je een ‘voeten opmeten’ thuis hebt. Zo kan je tussentijds de voeten checken op groei. Je doet er online verstandig aan om meerdere schoenen te bestellen, te passen en eventueel terug te sturen.

 Flexibele zool

Oké je hebt passende schoenen gevonden. Waar moet je dan nog verder op letten? Zorg er voor dat kinderschoenen een flexibele zool hebben. Stugge zolen belemmeren de ontwikkeling van de voet en het (leren) lopen. Zeker bij de voetjes van allerkleinsten is het belangrijk dat de zool meebeweegt met het voetje. Zo ontwikkelt het een gezond looppatroon.

falcotto, kinderschoenen, naturino, italiaans, babyschoenen, first steps

Stevige of soepele buitenkant?

Het lijkt misschien voor een kindervoetje het gezondst om een stevige leren schoen te kiezen tijdens de groei. Echter is dit niet altijd het geval. Een stevige buitenkant kan ook de beweegbaarheid van de voet belemmeren. Hierdoor kan een ongezonde voet ontstaan. Soepele schoenen zorgen dat de voet kan meebewegen met de beweging die gemaakt wordt. Hierdoor blijft de voet flexibel en kan het zo natuurlijk mogelijk groeien.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Heeft je kindje juist stevigheid nodig door hypermobiliteit, platvoeten of een klompvoet dan is een stevige schoen natuurlijk een vereiste. Andere voordelen van stevige stappers zijn dat ze beter beschermen tegen stoten en vallen.

soocofootbar kinderschoenen klittenband sneakers nike

Kinderschoenen afwisselen

Voor een groeiende kindervoet is het belangrijk dat je wisselt met schoenen. Zeker in de zomer is het belangrijk om verschillende soorten schoeisel te hebben. Sandalen, sneakers, veterschoen, je hebt heel veel verschillende soorten schoenen waar je uit kan kiezen. Kies je voor sandalen of sneakers, zorg er dan voor dat je wisselt met het dragen zodat de voet niet steeds in dezelfde houding staat. Let er bij sandalen en slippers op dat de voet geen goede heelondersteuning heeft en dat dit voor voetklachten kan zorgen. Kies je in de zomer liever voor een open schoen? Het blijkt dat je in een dichte leren schoen minder zweetvoeten krijgt.

Develab, wintercollectie, kinderschoenen

soocofootbar kinderschoen sneakers nike

Hakken en Slippers niet te lang

Ze staan niet voor niets niet tussen de normale schoenen bij de schoenenwinkel: de prinsessenhakken. Deze schoenen zijn prima voor een feestje of verkleedpartijtje, maar niet geschikt voor kinderen om op te lopen. Het is echt voor ‘de leuk’. De houding waarin de voet wordt geforceerd is niet natuurlijk en kan voor klachten zorgen als je dit te lang en te vaak doet.

Ook het dragen van slippers wordt bij een groeiende kindervoet niet aangeraden. De slipper biedt geen stabiliteit. Doordat de zool helemaal plat is, kan dit voor rugklachten zorgen. Door orthopeden wordt aangeraden om slippers niet langer dan 2 uur achter elkaar te dragen. Je loopt als het ware op blote voeten, dit is alleen maar goed voor de ontwikkeling van de voet als je het afwisselt. Kies in de zomer liever voor leren sandalen of slippers dan voor zijn plastic broer.

Doorgeven tot 5 jaar geen punt

Kan je schoenen doorgeven aan een jonger broertje of zusje? Ik heb altijd geleerd van niet, maar volgens verschillende orthopeden kan dit tot een jaar of vijf zonder gevaren. Zeker als de voetjes van de broer of zus ongeveer hetzelfde is en het kindje dat de schoen heeft gedragen geen voetproblemen heeft. Na het vijfde jaar is het verstandig om de schoenen niet meer door te geven omdat de voeten dan hun ‘eigen’ signatuur gaan krijgen en de motoriek snel vooruit gaat waardoor de zolen duidelijk slijtage laat zien en de binnenzool een duidelijke stand van de gebruikte voet.

Klittenband of Veters?

Klittenband heeft mijn absolute voorkeur. Het is eenvoudig vast te maken door kinderen zelf. Zo heb je nooit meer stress dat je ’s ochtends achter elkaar veters zit te strikken die ze – eenmaal losgeraakt – niet meer zelf vast kunnen of willen maken. Toch heeft klittenband ook nadelen. Immers eenmaal gewend aan het vastmaken van dit systeem, willen kinderen vaak geen veterschoenen meer aan. Daarnaast worden ze niet gedwongen om het strikken van de veters te leren door het vaak te doen.

Ook blijven veterschoenen beter aan de voet zitten doordat ze strakker aangetrokken kunnen worden dan schoenen met klittenband. Met klittenband ben je toch afhankelijk van de geplaatste bandjes.

Wanneer nieuwe kinderschoenen?

 1. Als de onderkant van de zool slijtage laat zien
 2. Als zolen loslaten
 3. Als neuzen kapot zijn
 4. Als de hielcontour is ingezakt en niet recht staat

Checklist voor kinderschoenen kiezen

Let op:

 1. Koop niet te snel schoenen | koop de eerste schoenen van je kindje pas als het al kan stappen. Begin niet te vroeg met kinderschoenen, dit kan de ontwikkeling van de voetjes beperken.
 2. Kies breedte- en lengtemaat |  in de lengte 12 millimeter extra bovenop de voetlengte.
 3. Stevige hielcontour | een schoen mag je op de hiel niet of nauwelijks kunnen indrukken.
 4. Is de schoen flexibel | flexibel bij de tenen is goed. Flexibel bij de middenvoet is slecht.
 5. Pas altijd beide schoenen | Als je kinderschoenen gaat passen, laat je kindje dan op alle twee de schoenen lopen. Kindervoeten kunnen onderling van elkaar verschillen. Hierdoor kan het zijn dat de ene schoen wel lekker loopt en de andere niet.
 6. Een goede sluiting | Check op voorhand gemakkelijkheid van sluitingen als: ritsen, klittenband en veters. Ritsen moeten gemakkelijk open en dicht gaan. Veters moeten stevig zijn en niet te glad. Klittenband moet gemakkelijk losser en strakker ‘gezet’ kunnen worden.
 7. Het gewicht van de schoen | te zware schoenen zorgen voor overbelasting van de knieën. Kindervoeten moeten de schoen gemakkelijk kunnen ‘tillen’.
 8. De tijd dat je schoenen koopt | Om te voorkomen dat je te kleine schoenen koopt, is het verstandig om schoenen in de namiddag te passen. Voeten zijn dan – door het lopen – groter.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

3 Responses to "Hoe vind je de perfecte kinderschoenen? | Waar moet je op letten?"

 1. De leukste winterschoenen voor meisjes | Love4kidz says:

  […] Meer weten over waar je op moet letten bij het kopen van de juist maat schoen? Lees dan de blog ‘Hoe vind je de perfecte kinderschoen’ […]

 2. Zomerschoenen met een Ibiza tintje | Braqeez | Love4kidz says:

  […] Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen? Lees onze blog ‘Het kopen van de perfecte kinderschoen‘ […]

 3. Hummel sneakers | kleurrijke gympen voor outdoor boys | Love4kidz says:

  […] Wil je weten waar je op moet letten bij de aanschaf van kinderschoenen? Lees dan onze eerdere blog ‘Hoe vind je de perfecte kinderschoenen?‘ […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: