Peuter identiteitscrisis

Sinds de intrede van Elsa en haar Frozen film zit ik met een peuter die zich afvraagt waarom jongens jongens zijn en meisjes meisjes. Tijd voor een goed gesprek.

Als mama van een tien jarige pre-puber ben ik al heel wat ‘crisisjes’ gewend. Alles wat leuk was, is nu super stom of vice versa. Lastig voor dochter, maar ook voor haar omgeving. Was het maar bij 1 kind per keer gebleven dan had ik mij er nog aardig doorheen geslagen. Echter, gisterochtend verzuchtte peuter-zoon dat hij dipresiep is en in een identiteitscrisis zit. Een wat?? Een identiteitscrisis. Een woord dat hij kent sinds het lezen van het boek ‘Olivia en de Sprookjesprinsessen‘. “Hoezo een identiteitscrisis?”, vroeg ik voorzichtig … Hij keek me aan hoe ik dat niet begreep: hij wilde Elsa zijn. “En alle meisjes van de crèche zeggen dat ik een prins ben. En ik ben geen prins. Ik ben Elsa”. Om zijn woorden kracht bij te zetten ging hij languit op de bank liggen en zuchtte diep “Ik wil een Elsa jurk”.

Hoe hij geïnfecteerd is met het Elsa virus? Sinds kort zijn wij trotse eigenaren van een Netflix account. Heerlijk. Televisie kijken zonder reclame en iedereen zijn eigen ‘voorkeuren’. Ik ben fan. Maar mijn kinderen zijn net zulke grote fans, de kleinste niet uitgezonderd. Sinds de komst van Netflix, deed ook de Disneyfilm Frozen zijn intrede in huize Chaos. Een film die dagelijks in de herhaling gaat en er voor zorgt dat mijn huis langzaam in een ijskasteel veranderd. Frozen cd’s, luisterboeken, leesboeken, stiften, kleurboeken, paraplu, knuffels, puzzels en ga zo maar door. Een verzameling van de kleinste telg van de familie.

Netflix-Frozen-Love4Kidz-1Netflix-Frozen-Love4Kidz-3

Bleef de verzameling tot voor kort bij het verzamelen van boeken, liedjes en knuffels, nu komt daar de wens voor een Elsa jurk bij. Ingezet door de meiden van de crèche. Zoonlief mag geen Elsa zijn, maar is de prins. En dat wil hij nu net NIET zijn. Verdrietig zoekt hij op de iPad zijn Netflix account en bekijkt voor de honderdste keer Frozen. Ik heb met hem te doen. Oprecht. Maar wat kan ik hier aan veranderen. Het is nu eenmaal zo dat meisjes prinsesjes zijn en jongens prinsen en met dat gegevens is ook de kledingkeuze bepaalt. Geen sprookjesjurk voor zoonlief dan?

Netflix-Frozen-Love4Kidz-4

Eerlijk is eerlijk ik weet niet zo goed hoe ik deze crisis moet oplossen. Ga ik dit stimuleren met een jurk, make-up en hoge hakken of probeer ik van peutertje toch een guitige Olaf te maken (is immers geen prins). Samen besluiten zoon en ik naar de stad te gaan om te kijken of we een compromis kunnen vinden om hem een eigen identiteit te geven. Eerste stop: de Primark (immers is deze fase hopelijk ook van voorbijgaande aard en wil ik er niet tientallen euro’s aan kapot slaan). Wie weet hebben ze wel een leuk shirt van Christoff of Olaf en besluit zoon dat deze toch wel stoer zijn. Tja, het kan toch?

Netflix-Frozen-Love4Kidz-6

Op de kinderafdeling rent zoon echter gelijk naar de meisjesafdeling. Daar hangt ze … ELSA … “Oh, mama die wil ik, ik die wil ik”, roept hij blij. Heftig staat hij voor een shirtje met legging van Elsa en Anna te dansen. Ik twijfel. Tot ik op de schouder wordt getikt door een heel grote stoere vader met twee dochtertjes aan elke hand. “Niet twijfelen, gewoon doen. Gewoon als pyjama. Is toch super?” Eerst lach ik wat onwennig ‘neemt hij me in de maling?’. “Joh, zo’n fase hebben we toch allemaal gehad? En als het geen fase is, nou dan hoeft hij zich nog nergens voor te schamen.”, bromde de man. Gevalletje spijker op z’n kop … Zoonlief is goed zoals zoonlief is … met of zonder Elsa jurk, pyjama, shirt of knuffel. En zo kwam het dat peuter zijn identiteit op de kinderafdeling van de Primark terugvond.

Netflix-Frozen-Love4Kidz-2

Thuisgekomen kruipt hij achter de iPad, klikt op zijn Netflix account en voor ik ‘boe’ kan zeggen, schalt ‘Laat het gaan’ uit de speaker. Zie je het antwoord was er altijd al … ‘let it go’.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

17 Responses to "Peuter identiteitscrisis"

 1. Winactie | verliefd op een Elsa pop | Love4kidz says:

  […] onze kleinste zijn ogen op Elsa richtte, is zijn hart verpand aan deze ijzige dame met het lange blonde haar. Vooral die lange haren, maken dat zoonlief helemaal […]

 2. Love4kidz | Winactie | Disney on Ice presents Silver Anniversary Celebration | Love4kidz says:

  […] shirt steelt hij de show op Peuterspeelzaal en Kinderdagverblijf. Gelukkig heeft hij z’n eigen identiteit weer gevonden: die van grappenmaker en womaniser. Ik hoop dat Elsa stevig op haar schaatsen staat […]

 3. Love4kidz | De invasie van de Minions is begonnen | Love4kidz says:

  […] eigen ogen heb ik gezien hoe mijn jongste zoon in een identiteitscrisis belande met Elsa en haar Frozen. Ook heb ik mijn tienerdochter zien veranderen van schattig meisje […]

 4. Love4kidz | Theater | Brandweerman Sam Live - Love4kidz says:

  […] mijn jongste al een tijdje graag Elsa wil zijn, zoals je in een vorige blog kon lezen, is hij al een tijdje helemaal fan van Brandweerman Sam … ehh, ik bedoel van Jenny […]

 5. Juliet says:

  Ik zag dit artikel voorbij komen, en mijn interesse werd gewekt door alle lovende reacties die onder het desbetreffende berichtje. Maar jee, wat kun je trots zijn op jezelf als moeder! Liefs
  Juliet onlangs geplaatst…Festival outfit ♡My Profile

 6. corrina says:

  Herkenbaar! Ik heb heel veel oppas gezinnen en ik ken jongens die Elsa willen zijn, of een andere prinses. Er heeft ook wel eens een peuter tegen mij gezegd dat hij later als hij groot was ook een meisje wilde zijn.
  En mijn over buurjongen wilde een roze prinsessenkamer (de compromis werd een roze prinsessendekbed overtrek).
  Tja, ik vind dat het allemaal gewoon kan. Zo zijn er ook meisjes die jongensachtige dingen willen.
  Het zegt nog niet zo veel over wat ze later willen of vinden en vaak is het ook een fase.
  Je hebt het prima opgelost dus lijkt mij, mooi verhaal 🙂

 7. Astrid says:

  Wat een supergoed advies van die vader zeg! Echt, ik ben het helemaal met hem eens. Ik ben sowieso niet zo van de meisjes- of jongenskleren, dat moet iedereen zelf weten. Als hij nog een peuter is, kan je zoon die beslissing nog niet alleen maken natuurlijk, dus extra goed dat jij hem steunt.
  Astrid onlangs geplaatst…Home sweet home (tag)My Profile

 8. Norine says:

  Super leuk geschreven! En ja, zoonlief is zoals zoonlief is, en beter dan dat, kan hij niet zijn!

 9. Colinda says:

  Geweldige post, en inderdaad let it go. Hier een jongentje van 2,5 die regelmatig mijn hakken aandoet, en vorige week ook nagellak wou net als mama. Gewoon doen, 🙂
  Colinda onlangs geplaatst…Bevallingsverhaal van ons meisjeMy Profile

 10. Nina says:

  Ik vind dat je trots kunt zijn op jezelf!

 11. Nathalie says:

  Super! Goed dat je hem de ruimte geeft 🙂
  Iedereen mag zijn wij hij of zij is!

  Groetjes,
  Nathalie

 12. Jolijn says:

  Wat een ontzettend leuk, sterk geschreven artikel. De afsluitingszin vind ik ook heerlijk.
  Ik geef je groot gelijk!

 13. Anouk Kolkman says:

  Wat super goed van je hoe je er zo mee om bent gegaan! Zoals je zegt: “Zoonlief is goed zoals zoonlief is” en dat is perfect! Er zijn genoeg ouders die niet zo kunnen denken, en daardoor mag je trots op jezelf zijn!
  Anouk Kolkman onlangs geplaatst…Color scheme friday: make it popMy Profile

 14. Melissa says:

  Inspirerend! Je zoon zijn pyjama zit er top uit! 🙂

 15. Sytse says:

  *We = er Klote iPhone 😉
  Sytse onlangs geplaatst…(vega) Chicken tonight zonder verdrietMy Profile

 16. Sytse says:

  Wat een leuk artikel!! Iedereen is wie hij of zij is. Waren we maar meer ouders zoals jij. Je mag trots zijn op jezelf!
  Sytse onlangs geplaatst…(vega) Chicken tonight zonder verdrietMy Profile

 17. Melanie says:

  Leuk geschreven en helemaal eens met de heer uit de Primark!
  Melanie onlangs geplaatst…Grilled Cheese Sandwich: ItaliaansMy Profile

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: