Playmobil | de kracht van een poppetje

Al 40 jaar zorgt Playmobil voor speelplezier bij kinderen van 4 tot 10 jaar. Hoe kan het dat een klein poppetje van 7,5 cm zo lang de speelgoedwereld van kinderen en volwassenen beheerst? 

Wie kent Playmobil niet? Volgens mij is er geen huishouden waar niet een grappig plastic mannetje te vinden is. Ze zijn dan ook heel leuk en ze zijn er in zoveel verschillende variaties dat er altijd wel een karaktertje dat bij jouw interesses past.

playmobil-speelontwikkeling-love4kidz-4

Ik weet het nog van vroeger: je was of voor Lego of voor Playmobil. Ook nu lijkt die concurrentieslag nog steeds gaande. Bij ons heerst die strijd ook. De ene bouwt met Lego en de andere zweert bij de kleurrijke ontwerpen van Playmobil. Het verschil in favoriet, is volgens de kinderen makkelijk te verklaren. De ene zoon bouwt heel graag z’n eigen ontwerpen, maar vindt het verzinnen van verhalen en scènes moeilijker. De ander heeft helemaal geen interesse in het bouwen an sich, die wil vooral spelen en verhalen verzinnen. Ik hoef niet meer uit te leggen dat de eerste kiest voor Lego en de tweede een Playmobil fan is.

Zelf vind ik de kleurrijke poppetjes helemaal geweldig. Ze zijn gezellig, vrolijk, positief. Eigenlijk laat Playmobil de ideale kinderwereld zien. Dat is precies waar het speelgoedmerk naar streeft: ‘het is de wereld die je kent, gecombineerd met fantasie’. Door dit statement na te streven in elk ontwerp zorgt Playmobil er voor dat iedereen zich kan herkennen in de poppetjes en dat het voor zowel jongens als meisjes is. Playmobil is een geweldig unisex merk. Zeker ideaal in een gezin met zowel zonen als dochters: iedereen kan z’n eigen wereld bouwen en de fantasie de vrije loop laten en urenlang spelen.

playmobil-speelontwikkeling-love4kidz-7playmobil-speelset-love4kidz-3

Dat dit spelen een belangrijk aspect in de ontwikkeling is van kinderen, vergeten we wel eens. Want naast dat kinderen spelen gewoon ‘leuk’ vinden, ontwikkelen ze zich ook op een positieve manier. Het is zelfs een manier van ontspanning. Immers vraag maar eens aan een kind wat het gedaan heeft die middag, grote kans dat ze ‘niks’ zeggen. Terwijl ze toch hebben gespeeld. Alles bij elkaar zorgt dat een kind op een positieve manier dingen leert. Anders dan het lerend ‘spelen’ via een iPad of Tablet.

Als volwassene moet ik wel wennen aan de losse manier van spelen van (mijn) kinderen. Ik vind het spelen met Playmobil zo leuk omdat je snel een wereld kan opzetten en kan beginnen met je ‘verhaal’. Door de echtheid van de poppetjes, speel ik graag realistische verhaallijnen. Ik moet dan ook regelmatig op mijn tong bijten als kleine man met een paard achter het stuur van de bus aan komt rijden. “Dat kan niet!”, ben ik dan geneigd te roepen (oké, ik beken: “ik roep het geregeld”). Sinds ik van Playmobil zelf heb gehoord dat deze manier van spelen juist gestimuleerd moet worden. Immers ‘de wereld die je kent combineren met fantasie’ is hun credo. In eerste instantie vond ik de prinsessen, de piraten, de ridders en  de elfjes al fantasie genoeg. Deze werelden houd ik graag gescheiden van mijn vakantiepark, manege en winkelcentrum. Het liefst moet alles netjes staan en voldoen aan de ‘regels’ uit de grote mensen wereld.

playmobil-speelontwikkeling-love4kidz-5 playmobil-speelontwikkeling-love4kidz-4

Die regels gaan met het samen spelen met mijn kindjes helemaal overboord. In de fantasiewereld van mijn kinderen kan een paard dus best achter het stuur van een bus plaatsnemen. Bewonen elfjes de manege en komen piraten in een heus piratenschip aanvaren bij het winkelcentrum om rokjes en jurkjes te kopen.

playmobil-speelontwikkeling-love4kidz-2

Nu ik weet dat het de (speel)ontwikkeling van mijn kinderen ten goede komt als ik mijn ‘regels’ los laat, bijt ik niet alleen vaker op mijn tong, ik heb laatst zelfs een wasbeer een kop thee laten drinken op het terras. Zo maar.

Wist je dat

  • Aan elk Playmobil figuurtje werken ongeveer 80 mensen (designers, model makers, delingen engineers)
  • De inspiratie voor nieuwe series, komt van kindverzoeken?
  • Elk Playmobil figuurtje een stukje kunst is? Ze hebben allemaal copyright
  • Elk kind gemiddeld €42,- per jaar uitgeeft aan Playmobil?
  • 2016 het jaar van de P’s is? | paarden, politie, porsche en prinsessen
  • Er 100 miljoen figuurtjes per jaar in Malta gemaakt worden?
  • Er sinds 1974 2.9 biljoen figuurtjes gemaakt zijn?
  • De basisfiguur 7,5 cm groot is
  • Dat deze lengte is gekozen omdat de figuurtjes dan het lekkerste in een kinderhandje liggen
  • Playmobil ook Tailor Made producten heeft zoals: sinterklaas, Willem-Alexander & Maxima en Het Rijksmuseum

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: