Rust in de slaapkamer door een uitgebreid lichtplan

Een lichtplan maken is heel belangrijk als je gaat restylen. Want als je denkt dat het perfecte bed het enige belangrijke in de slaapkamer is, heb je het mis. Licht, staat op een gedeelde nummer één. Met licht bedoelen we niet alleen kunstmatig, maar ook natuurlijk licht. Door lichtinval breng je een gezond klimaat in je kamer. Het strategisch plaatsen van je meubels is hierbij een must.

Koop je een huis, dan moet je het doen met de lichtinval die je gegeven is. Toch is het verstandig om te kijken hoe het licht naar binnen komt, voor je je bed en overige meubels plaatst. Hoewel de kleur van de muren en het materiaal op de vloer als belangrijkste punten wordt gezien. Is het eerst goed bekijken van de ruimte heel verstandig. Op de hoeveelheid licht in de kamer en de manier waarop het licht de kamer in komt, kan je je kleuren en stijl bepalen.

De inrichting van je slaapkamer moet naast optimaal ook rustig zijn. Zo creëer je een goede slaapomgeving. Begin dan ook met een lichtplan voordat je aan de restyling begint. Wij hadden voor de slaapkamer bijvoorbeeld een prachtig ontwerp ontworpen, maar geen rekening gehouden met de lichtinval.

Wist je dat licht – naast helderheid – ook de ontwikkeling en fantasie stimuleert. Het is dus belangrijk dat er voldoende licht binnenkomt. Hoe je weet je genoeg licht in de slaapkamer hebt, kan je uitrekenen met een simpel rekensommetje. Zo moet het glasoppervlak in vierkante meters (m2) zeker 25% van het beloopbaar vloeroppervlak bestrijken. Is dat zo? Dan heb je een gezond leefklimaat gecreëerd.

velux-dakramen love4kidz slaapkamer lichtplan

Wij hebben voldoende licht in de slaapkamer. Elke ochtend vult de kamer zich met zonlicht en ook overdag is het licht genoeg om er te kunnen vertoeven zonder het licht aan te doen. Heb je echter niet voldoende natuurlijk daglicht overweeg dan om te spelen met verlichting en gordijnen. Je hebt hierin allerlei soorten en maten dat er altijd wel iets bij jouw kamer past.

Meer interieur en styling tips
vind je in de blog Tover je kinderkamer om tot tienerkamer

Tijd voor deel twee van het lichtplan

Nu je weet hoe en hoeveel licht de kamer in komt, kan je bepalen welke kleuren je gaat gebruiken. Heb je veel licht in de slaapkamer, dan kan je kiezen voor donkere kleuren. Met weinig licht is het verstandig om voor lichte kleuren te gaan. Dit vergroot de kamer en maakt het helder. Vind je rood een mooie kleur? Ga dan voor rode accessoires. Een rode muur zorgt niet voor rust. De perfecte kleur voor de slaapkamer is blauw. Deze kleur kan je prima combineren met andere koele tinten als grijs en wit. Maar kan ook prima met bruin en crème.

velux-dakramen love4kidz slaapkamer lichtplan

Gordijnen zorgen voor rust

Tijd voor de inrichting. Heb je de mogelijkheid om je bed tegenover je ramen te plaatsen, dan zorg je ervoor dat het daglicht ’s ochtends je kamer in stroomt. Hierdoor heb je niet alleen vanuit je bed een mooi uitzicht (mits dat er is). Je wordt ook op een natuurlijke manier gewekt. Zorg in je lichtplan ook voor de perfecte gordijnen. Kies je voor shutters, Luxaflex, gordijnen of rolgordijnen. Zorg dat je jouw idee inpast in je plan. Zo kan je in een oogopslag zien of het echt past. Kies je voor rolgordijnen houd er dan rekening mee dat ze perfect passen bij het formaat ramen. Online aanbieders geven een ruime keuze aan gordijnen die precies passen bij jouw gekozen ramen. Heb je bijvoorbeeld dakramen, dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor rolgordijnen die in het raam verzonken zijn. Zo ontstaat een rustig effect. Deze kan je overigens ook prima als verduistering gebruiken. Liever toch langere gordijnen? Zorg er dan voor dat je gordijnen niet voor de verwarming hangen zodat je warmte niet verloren gaat. Je kan er ook voor kiezen beide opties te combineren door gordijnstroken te gebruiken in combinatie met een rolgordijn of luxaflex.

Waar moet je rekening mee houden in je Lichtplan?

  1. Hoeveel licht komt de kamer binnen?
  2. Heb je ‘s ochtends licht?
  3. Hoe valt het licht in de kamer
  4. Welke kleuren hebben je voorkeur
  5. Hoe plaats je je bed?
  6. Voor wat voor soort gordijnen kies je?

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Rust in de slaapkamer door een uitgebreid lichtplan"

  1. Tover je kinderkamer om tot een tienerkamer | 6 restyling tips | Love4kidz says:

    […] je geverfd, behangen en de juiste verlichting hebt, kan je aan de slag met raambekleding. Kies je voor gordijnen, luxaflex of rolgordijnen? Het ligt vooral aan hoeveel ruimte je hebt. In […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: