Sinterklaas, is hij er wel of niet?

Bij ons in huis leeft Sinterklaas, leeft hij in twijfel en leeft hij helemaal niet meer. 3 stadia van geloof onder een dak … Het is schipperen met de waarheid en duimen draaien of we ongeschonden door 5 december komen. Sinterklaas hij blijft de gemoederen bezighouden.

Of de pieten nu zwart, wit, bruin, geel of paars zijn … het zal ze in huize chaos gestolen kunnen worden. Hier maken we ons druk om veel belangrijkere zaken dan het vasthouden aan tradities of het meegaan met de tijd. Nee, hier in huis maken we ons vooral druk of we de gesprekken op 3 niveaus vol kunnen houden tot aan de belangrijke, magische 5e december.

sinterklaas-love4kidz-3

Wij hebben namelijk 3 kinderen in 3 verschillende fases van hun leven. Zo is pre-puber al jaren ingelijfd in het ‘grote mensen geheim’ en speelt ze heel serieus het spelletje mee om haar broertjes in het ongewisse te laten. Natuurlijk trots dat ZIJ wel weet hoe het zit en dat ze in haar eentje groot genoeg is. Zo heeft ze even haar eigen speciale momentje. Dat ze bij elk gesprek over de Sint een knipoog naar ons geeft of even in mn arm knijpt, maakt dat ik soms een boze blik moet geven, die dan weer als reactie tot een paar opgetrokken wenkbrauwen leidt. Alsof ze zegt: “Wat nou, ik zeg toch niks, maar ik weet het wel”.

Naast deze pre-puber die de magische wereld van de Sint, Kerstman, Paashaas en Tandenfee vaarwel heeft gezegd, hebben we ook een 8-jarige zoon die heel hard roept dat de Sint niet bestaat, maar die al weken nerveus door het huis stuitert, elke aflevering van het Sinterklaas Journaal volgt en met stelligheid z’n schoen zet, luidkeels meezingt en ’s ochtends veel te vroeg gaat kijken wat hij heeft gehad. Hij weet het wel, maar wil er eigenlijk nog niet aan. Discussies over wel of niet gaat hij uit de weg, maar hij kan wel in al z’n onschuld opeens roepen “Mam, dat had ik toch op m’n lijstje gezet, weet je dat niet meer?” of “Hoeveel cadeautjes ga je voor ons kopen mam?”. Helemaal niet kwaad bedoelt, maar zinnen die de magie voor onze jongste wel heel vroeg in duigen kan slaan.

sinterklaas-love4kidz-1

Want onze kleinste is 3 en helemaal in to the Sint. Hij ademt Sinterklaas. Hij verkleed zich als piet, kan geen serie met de Sint overslaan. Stelt vragen over de Stoomboot, waar de cadeautjes zijn en hoeveel bedden er zijn in het Pietenhuis. Hij is diep onder de indruk dat z’n broer en zus zowel in het Huis van Sinterklaas als op de Stoomboot zijn geweest. Hij wil ook een handje van de Sint en pepernoten bakken met de Pieten. Ongeacht welke kleur overigens als ze hun muts met veer maar op hebben.

Sinterklaas-love4kidz-2

Zo komt het dat ik dagelijks laveer tussen waarheid, halve waarheid en leugen … En eerlijk? Ik hoop dat die leugen nog een paar jaar mag duren, want wat hebben we er een lol in. Moeten ze alleen wel leren hun mond te houden tot 7 uur … …

Hoe los jij het verschil in Sinteklaas-geloof thuis op?

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: