Muscial | Suske en Wiske – De Circusbaron

Lucas en Keanu waren voor Love4Kidz bij de première van Suske en Wiske De Musical – De Circusbaron aanwezig. Lucas is een fervent lezer van de stripboeken dus de lat ligt voor de acteurs heel hoog. Immers met een kennersoog zal er naar de theatervoorstelling gekeken worden.

De stripboeken van Willy Vandersteen staan rijen dik in onze boekenkast. Elk nummer is al een keer of tien gelezen, zowel door papa als zoonlief. Jerommeke is favoriet nummer 1 op de voet gevolgd door ‘die gekke’ Lambik. Zullen de acteurs zijn favorieten wel perfect weergeven? Is Jerom wel groot genoeg en Lambik wel onnozel grappig? Allemaal vragen waar Lucas zich onderweg naar de première druk overmaakt.

suskeenwiske-1

Zijn outfit is met zorg gekozen. In de uitnodiging staat ‘casual chique met een touch of red’. Een touch of red; daar wordt in de vorm van rode sokken en een rode broek gehoor aan gegeven. Verder is het vooral chique met een fluwelen slipjas, lakschoenen en een overhemd. Je gaat naar een première van je helden of je gaat niet. Dat is duidelijk.

suskeenwiske-2

Samen met z’n beste-verre-vriend Keanu neemt zoonlief plaats op de pluchen stoelen van balkon 1. Een perfect uitzicht voor twee jongetjes van 8. Zo kunnen ze het toneel in een oogopslag overzien en zitten er geen grote mensen voor hun blikveld. Ideaal.

De show begint met de cover van het boek ‘Suske en Wiske en de Circusbaron’. Met het aanzwellen van de muziek valt het doek en blijken Suske en Wiske in de cover tot leven gekomen. Ze stappen uit het stripboek en dansen in een opzwepend nummer over het toneel. Het is een heerlijke meezinger die in je hoofd blijft zitten. Suske en Wiske dansen vol enthousiasme. Ze hebben er zin in … zin in avontuur.

Suske-en-Wiske-De-Musical-5

Dat ze een avontuur gaan beleven mag duidelijk zijn. Hoewel Tante Sidonia (een steengoede rol van Eline Schmidt) hier helemaal geen zin in heeft. Ze wil deze vakantie gewoon lekker rustig aan doen. Ontkomen ze niet aan hun portie avontuur als blijkt dat Jerom is ontvoerd. Waar kan hij zijn gebleven? Als Lambik wordt aangenomen als Clown in het Circus waar de ringmeester (een innemende rol van Ben Cramer) met strakke hand de opdrachten van de onzichtbare directeur uitvoert, is het gedaan met de rust. Naast de zoektocht naar Jerom moet ook Lambik gered worden van zijn waanidee de Baron van het Circus te zijn.

Suske-en-Wiske-De-Musical-2Suske-en-Wiske-De-Musical-3

De hele voorstelling staat in het teken van List en Bedrog. De scenes, liedjes en dialogen volgen elkaar in rap tempo op. Hierdoor zit je van begin tot eind geboeid in je stoel, maar gaat het voor kleine kinderen best snel. De grappen zijn – zoals we van Van Hoorne gewend zijn – niet alleen op kinderniveau. Ook voor ouders is er genoeg te lachen. Zoals het moment dat Ben Cramer ‘Hij was maar een clown’ antwoord op de vraag van Lambik waarom de eerdere clown uit het circus is weggegaan. Een golf van herkenbaarheid ging door de zaal.

De vrolijke liedjes, de grappige accenten in de Musical (zoals het geluid dat klinkt als de hoofdfiguren schrikken) en vooral de treffende gelijkenis van de acteurs maken van Suske en Wiske De Musical een feestje en een feest der herkenning.

Suske-en-Wiske-De-Musical-1

Super pluim gaat uit naar Bart Mijnster die verantwoordelijk is voor het decor ontwerp. Wat een onmogelijke klus lijkt – het tot leven brengen van een stripverhaal – heeft hij op een geweldige manier gedaan. Je waant je echt in de strip.

Als aan het eind van de avond Lucas en Keanu naar hun favoriete karakters wordt gevraagd, antwoorden ze beide volmondig met ‘Jerom’. Zijn kleine rol heeft enorme indruk gemaakt. Niet alleen om dat hij ‘echt zo groot is’, maar ook door zijn onmiskenbare Jerom manier van praten en duidelijke oneliners.

Promofoto_senw_-fotograaf-Nick-van-Ormondt_vierkant

Suske en Wiske De Musical is een absolute aanrader om te gaan bezoeken. Je strip komt niet alleen tot leven, de karakters zijn zo goed neergezet dat je je geen moment afvraagt of ze echt ECHT zijn. Dit zijn gewoon Suske en Wiske.

Chapeau!

Vanwege de 70-jarige verjaardag van Suske en Wiske tourt de familiemusical door Nederland en Belgie met maar liefst 100 voorstellingen. Suske en Wiske is een productie van Van Hoorne Entertainment in samenwerking met het Belgische productiehuis Music Hall en WPG Uitgevers en reist t/m april 2016 door Nederland en België. Kijk voor meer informatie en speeldata op Suske & Wiske De Musical

De cast van Suske en Wiske De Musical bestaat uit:
Suske | Stijn Mac Gillavry * Wiske | Liset Vrugteveen * Tante Sidonia | Eline Schmidt * Lambik | Robbert van Unnik * Jerom | Erik Plageman * Ringmeester | Ben Cramer

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: