Teken jij een zakgeld contract?

Contracten, vanaf dat je gaat werken, kom je er mee in aanraking. Sommige handig, sommige ronduit lastig – zeker als je er van af wilt.  Als het aan het NIBUD ligt, komt er in het rijtje een nieuw contract bij: die van het zakgeld. Om kinderen het beheren van hun zakgeld bij te brengen, is het verstandig gemaakte afspraken over uitgaves in een soortement contract vast te leggen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) geeft al jaren en dag tips en adviezen hoe we beter met ons budget om moeten gaan. Van het huidshoudpotje, het spaarpotje tot aan belastingadvies en hulp bij schulden; voor alle vragen rondom het budget kun je als consument bij het NIBUD terecht.

Ik ben niet zo van de contractjes. Zeker niet met mijn kinderen. Ik zie ze wel hoor de lijstjes in de keukens, garages en woonkamers met taken, regels en de uiteindelijke beloning of straf, maar ik ben er gewoon heel slecht in om dat bij te houden. ‘Huishouden van Jan Steen’, noemt mijn moeder het. En ik vrees dat er een kern van waarheid in zit. Ik wil wel orde en strakke lijnen uitzetten, maar het bevalt me zelf zo slecht. Zo hanteren we thuis een sterren-lijst. Voor elke dag dat ze zich netjes hebben gedragen (binnen uitgezette kaders) ontvangen ze een ster. Deze ster staat gelijk aan 10 minuten. Deze sterren zijn in te wisselen in het weekend voor extra-opblijf-tijd. Werkte als een speer, ons super systeem. Maar omdat het nergens genoteerd staat, worden sterren niet ingewisseld en ondertussen is de stand ook niet bij te houden. Goed verzonnen, slecht uitgevoerd. En zo gaat het met afruimen van de tafel, het ophangen van hun jas en het opruimen van speelgoed ook.

zakgeld-nibud

Maar terug naar het zakgeld. Krijgen mijn kinderen dan geen zakgeld? Ja, absoluut. Elke zondag krijgen ze van groot naar klein: €2,- | €1,50 en €0,50 | Goed, iedereen het er mee eens? Ja? Mooi. Hand erop. Vanaf dat moment vergeten zowel ik als de kinderen dat zondag uitbetaaldag is. Roepen ze zo nu en dan: “Maar ik krijg toch zakgeld?” en loop ik binnen de kortste keren hier administratief giga achter. Zou een contract dan helpen om deze uitbetaalregeling te organiseren? Ik weet het niet. Ik zou hopen van wel.

Want eerlijk is eerlijk, het is wel een goed initiatief. Een contract waarin staat hoe hoog het zakgeld gaat zijn en wat hiervoor gekocht dient te worden. Kopen je kinderen er alleen snoep en speelgoed van, dan volstaat x-bedrag. Maar moeten er ook cadeautjes, telefoongeld en buskaarten van gekocht worden, dan is het bedrag verhoogd naar x. Helder en overzichtelijk en je kan elkaar er op aanspreken. Desnoods aanpassen wanneer gewenst. Zwart op wit, met eventuele vakjes om het af te vinken.

bron: NIBUD

bron: NIBUD

Zijn mijn kinderen zonder contract losgeslagen financiële rampen zonder werkdrang? Ik durf hardop te zeggen van niet. Oké, eerlijk ze ruimen niet uit zichzelf de tafel af en gaan ook geen vuilniszak weggooien al struikelen ze er over. Daarentegen doen ze zonder morren kleine boodschappen, maken ze hun bed op en passen ze op de kleinste man als mama druk bezig is. En ze kunnen super goed boterhammen smeren, dineetjes bereiden en sokken bij elkaar zoeken. Zonder daar een vergoeding voor te vragen.

Conclusie: hoewel ik niet van de lijstjes ben en dat waarschijnlijk ook nooit zal worden, ben ik wel van mening dat de zakgeld-uitbetaal-dag beter gepland moet worden. Dus nee, ik ga geen contract-moeder worden, maar ik beloof wel ‘met hand op het hart’ dat ik elke zondag om 11.00 uur het vastgestelde zakgeld bedrag uitbetaal aan desbetreffend kind. Waarvan akte.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Teken jij een zakgeld contract?"

  1. De voordelen van een kinderspaarrekening | Love4kidz says:

    […] Ook weten hoe je het zakgeld in goede banen kan leiden? Lees dan de blog Teken jij een zakgeld contract? […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: