The Rebel’s Manifesto | Wees een rebelse ouder

The Rebel’s Manifesto, ik las het als eerste op een shirt van Imps & Elfs. Tof shirt, dacht ik en ging verder. Toch lieten de punten me niet los en besloot ik op onderzoek uit te gaan. Waar komen deze 13 regels vandaan en waarom inspireren ze mij als moeder? The Rebel’s Manifesto, ik plaats de 13 punten langs de ouderschap-ladder.

 

Rebels-manifesto-shirt-impsnelfs-zomercollectie

The Rebel’s Manifesto is een 13-tal ‘regels’ opgesteld volgens Keri Smith. Ze schreef het manifesto om zichzelf er aan te herinneren wat voor haar belangrijk is. The Rebel’s Manifesto geeft je handvatten om creatief en vol zelfvertrouwen je doel na te streven en te worden wie je wilt zijn. Best lastig, want hoe gemakkelijk grijpen we terug naar de regels die we kennen en die veilig zijn voor ons en je aan te passen aan het van ons verwachtte gedrag. Als moeder van 3 kinderen ben ik mij meer dan ooit bewust van wat ik goed en fout vind, wat ik mijn kinderen wil meegeven en vooral hoe ik wil dat ze me zien. Maar hoe voorkom ik dat ik mij door angst, jaloezie of vooroordelen laat leiden of in een hokje laat zetten? Ik leg het Rebel’s Manifesto tegen de lat van het ouderschap om zo handvatten te creëren voor een Rebel’s Manifesto of Motherhood

 1. Doe het tegenovergestelde van wat je geleerd is op school

  Leg de opvoed-boeken opzij en laat je eens leiden door je eigen (boeren) verstand. Hoe goed de boeken ook zijn, ze zijn allemaal geschreven vanuit een standaard idee en laten we eerlijk zijn, geen enkel kind is ‘standaard’. Niet voor niets zeggen ze vaak: de moeder weet het het beste. Je kent je kind, je kent jezelf en dus ken je ook de regels.

 2. Wees onverschillig voor de mening van anderen. Deze zijn gebaseerd op hun eigen angsten en gedachtes.

  Iedereen heeft over opvoeden zijn of haar eigen mening en steekt deze – oh gruwel – niet onder stoelen of banken. Dit begint al bij de zwangerschap. Vragen als: ga je borstvoeding geven of flesvoeding? Gebruik je straks een draagdoek? Kies je voor pijnbestrijding? Mensen hebben altijd een mening en zeker als ze het niet met je eens zijn, kunnen deze best hard zijn. #2 van het Manifesto is dat je deze meningen naast je neerlegt en je eigen pad volgt. Een mening van iemand is gebaseerd op eigen ervaring, angst en overtuiging. Dit hoeft niet te betekenen dat jij niet een andere mening mag hebben.

 3. Bestudeer het werk van andere rebellen. Steel dingen van hen waar je achter staat, maar blijf een vurige onderzoeker

  Heel veel goede ideeen en uitvinden zijn ondertussen al gedaan. Maak hier gebruik van. Neem ze en verbeter ze, zet ze zo mogelijk naar je hand. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk groeit als mens en als ouder.

 4. Vergeet je concurrenten. Zij wandelen op een heel ander pad. Trends zijn voor zieligerds

  Zodra je je druk maakt over iedereen die hetzelfde doet als jij, loop je sowieso een stap achter. Probeer je eigen pad te bewandelen. Kijk niet naar een ander. Hoe kan je je kinderen meegeven uniek en eigen te zijn als je zelf de hele tijd naar andere ouders kijkt en je laat leiden door wat zij doen? Blijf bij je eigen gevoel ook al is dat op het moment niet hip en happening.

 5. Er is niets dat we echt moeten doen dat niet gevaarlijk is – John Cage. Doe regelmatig dingen die je angst inboezemen

  Typisch een statement waar kinderen zich aanhouden. Ze leren hun hele kindertijd dingen die ze eng vinden: fietsen, springen, zwemmen. Ze aanvaarden de angst en merken dat oefening kunst baart. Uiteindelijk overwinnen ze het. Zo leren ze ook veel sneller dat een stuntstep meer kan dan steppen. Iets dat ze als volwassene weer verleren. Probeer deze angst voor angst overboord te gooien. Probeer kinderen op tijd los te laten en ze het leven te laten ervaren. Doe eens iets waarvan je eigenlijk vindt dat jij of je kinderen het niet moet doen – omdat je bang bent.

 6. Maak rommel

  Ook een geweldige tip voor alle ouders. Laat het los! Rommel mag! Het daagt uit tot creativiteit. Het zet aan tot anders denken. Door continu op te ruimen, zorg je er voor dat je wel je omgeving netjes houdt, maar dat er ook geen spontane laatjes open gaan. Note aan mezelf: hoe kan een kind tot waanzinnige lego creaties komen als zijn of haar lego steentjes gesorteerd in bakken staan opgeruimd?

 7. Omhels je donkere kant. Je zogenaamde ‘donkere kwaliteiten’ (of labels) zijn een bron van grote kracht. Vind een manier om ze op te nemen in je opvoeding en besteedt bijzondere aandacht aan wat je boos maakt.

  Iedereen heeft een donkere kant. Het is de kant van jou waar je waarschijnlijk niet zo trots op bent en die je graag verbergt. Stop met deze reserveringen en schenk aandacht aan die dingen die je het meest frustreren. Besteedt aandacht aan die dingen die je veracht in je eigen omgeving. De donkere kant is namelijk een grote bron van energie omdat alle lagen van tact niet aanwezig zijn. Ga op zoek naar die donkere kracht en kijk waar je door geraakt wordt of beter waar je van ontploft.

 8. Laat je stem horen. Laat de wereld horen wat je gedachten, ideeën en opinies zijn. Zelfs al ben je daar doodsbang voor (zie nummer 5)

  Een blog is het beste voorbeeld van: ‘laat je stem horen’ (ook al is het een zacht stemmetje). Iedereen heeft een idee, een opinie of een gedachte zeker moeders. Laat horen hoe je over bepaalde zaken denkt en welke ideeën je hebt. Praat met andere ouders.  Communiceer met mensen om je heen. Zo kom je wellicht tot andere inzichten, gedachtes en nog meer ideeën.

 9. Vergroot je horizon. Ga het huis uit. Reis naar andere landen en bezoek andere culturen.  Ga oneindig dwalen

  De beste manier om je kinderen te laten zien dat de wereld groter is dan je achtertuin, is er op uit trekken. Laat ze ontdekken dat er meer is in het leven dan het dorp/stad of land waarin ze geboren zijn. Laat ze ervaren dat er andere mensen zijn die leven in andere omgevingen. Ervaringen opdoen is het beste voor een kind om zich te ontwikkelen tot vrije persoonlijkheden. Ze zullen van elke ontdekking iets meenemen in hun verdere reis. Ze groeien hierdoor als mens en jij dus ook als ouder.

 10. Beperk nooit je speeltijd. Zelfs als je hersenen je iets anders zeggen. De beste ideeën komen voort uit jezelf toestaan open te staan voor het onbekende 

  Het brein is ontwikkeld om te spelen. In alles zien we onbewust een spel. Kinderen hanteren dit gegeven nog als een ‘zijn’ en gedragen zich er naar. Als volwassene worden we vaak opgeslokt door zogenaamde serieuze zaken. Hierdoor verliezen we vaak de kunst van het spelen. Sta jezelf dan ook toe om vaker te spelen. Door te kiezen voor het spel in plaats van voor het werk. Geloof me, je zal versteld staan van de ontspannen geest die volgt. Niet alleen creëer je zo eenvoudig kindergeluk (want je speelt mee, dus je hebt tijd) je maakt tevens je hoofd vrij waardoor je een meer ontspannen ouder kan zijn.

 11. Trek alles in twijfel

  Zelfs deze stelling moet je in twijfel trekken. Hanteer een ‘ik dacht het niet’ houding voor elke opinie, statement en onderzoek. Door alles in twijfel te trekken, maak je ruimte voor nieuwe ideeën en verander je grenzen. Als ouder wordt je dagelijks om de oren geslagen met feiten, do’s en don’ts. Probeer er altijd van uit te gaan dat er ook nog een andere waarheid is. Neem niet klakkeloos aan dat een opvoedvraag goed beantwoord is, durf te twijfelen. Hierdoor kan je dingen van een andere kant bekijken.

 12. Volg je hart

  Doe alles met liefde, hartstocht en passie. Als ouder ga je fouten maken, maar als je kinderen weten dat je altijd vanuit passie, liefde en hartstocht je best hebt gedaan, zullen ze je uiteindelijk de beste ouder van de wereld vinden. Dit betekent niet dat er geen hobbels en bobbels in de weg naar hun volwassenheid zitten. Maar je kan met je hand op het hart zeggen: Ik heb mijn best gedaan, geen concessies gedaan op mijn eigen overtuiging en altijd mijn hart gevolgd.

rebels_manifesto_

Nummer 12 is uit rebellie weggelaten en geeft jou de mogelijkheid om zelf een punt in het manifesto toe te voegen. Ik ben heel benieuwd welk punt jij verzonnen hebt om deze The Rebel’s Manifesto compleet te maken.

Ook verliefd op dit shirt en benieuwd naar de andere kleuren waarop het Rebel’s Manifesto is geprint? Kijk dan eens in de webshop van Imps & Elfs. Liever het witte shirt? Die vind je onder Rebel’s Manifesto

Rebel’s Manifesto | wit shirt | katoen | zwarte print | maat 92 t/m 164 | €24,95 

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: