Theater | Billy Elliot de Musical

Is het wel of niet geschikt voor kinderen? Dat is de vraag die ik mezelf vaak gesteld heb bij het zien van de aanplakbiljetten van Billy Elliot de Musical. Mijn twee oudste zijn bijvoorbeeld meegegaan naar Warhorse, maar de jongste vond dit toch wel heel spannend. Uiteindelijk kies ik ervoor om samen met dochter (10) en een vriendinnetje (11) naar het Circustheater in Den Haag te gaan.

Het taalgebruik in Billy Elliot de Musical is volgens de kenners best heftig. In een tijd van armoede en werkloosheid is er geen ruimte tot het spreken van ABN. Dat begrijp ik best en het zet de rauwe situatie waarin de karakters leven – in Engeland tijdens de mijnstakingen – goed neer. Je voelt de sfeer van woede en angst. Dit kun je onmogelijk vertolken met lieve liedjes van Mary Poppins.
Maar is de musical hierdoor minder geschikt voor kinderen? Dit moet ik zelf zien uit te vinden. Samen met Anna (10) besluit ik de trailer en het verhaal van de musical te bekijken en te lezen. Anna – musicalfan sinds het zien van Tarzan is gelijk gegrepen door het verhaal en besluit dat het voor haar een geschikte musical is. “Dat gevloek en getier neem ik wel voor lief hoor. Dat hoort bij het verhaal”. Lucas en Simon besluiten we niet bloot te stellen aan de vele donderpreken. Vooral ook omdat het verhaal voor hen wellicht nog te moeilijk is. Billy Elliot is immers geen sprookje of fantasieverhaal. Dit is de rauwe werkelijkheid en ook nog eentje uit de geschiedenis. Hiervoor vind ik beiden net te klein.

BillyElliot-demusical-love4kidz-1 BillyElliot-demuscial-love4kidz-2

 

Anna is niet getreurd, want mag ze haar vriendin Tesse uitnodigen en laat die nu net zo’n fan van musicals zijn als zijzelf. Een ideale match voor het maken van een review.

billyelliot-demusical-love4kidz-3

Verhaal van Billy Elliot
Het verhaal draait om het jongetje Billy dat samen met zijn vader, broer en oma in een arbeiderswijk in een klein dorp in Engeland woont. Zijn moeder is helaas overleden, maar zij verschijnt zo nu en dan als wijze raad. Als vader en broer gaan staken tegen het sluiten van de mijnen wordt Billy een beetje aan zijn lot overgelaten. Hierdoor ziet hij kans om te stoppen met boksen (niks aan) en te beginnen met ballet. Hij rolt ‘toevallig’ in de balletles door te lang te blijven hangen in het zaaltje. Als hij een paar lessen heeft meegedaan, besluit hij dat ballet hem blij maakt en hij neemt stiekem les. Zijn docente ms. Wilkinson ziet een talent in Billy en laat hem auditie doen bij de Royal Ballet Academy. Vader en broer zijn in alle staten. Dan begint het gevecht om ‘het zijn wie je wilt zijn’.

billy-elliot-roan-alastair-muir billy-elliot-carlos-roy-beusker billy-elliot-alastair-muir-8

 

Door het spreken in een ‘verzonnen’ dialect blijft de musical het origineel uit Engeland trouw. Dit dialect benaderd zoveel mogelijk het oorspronkelijke Geordie accent dat de originele cast spreekt. Wel is inderdaad het taal gebruik rauw en ‘van de straat’. Toch heb ik me hieraan geen enkele keer geergerd. Immers de mijnwerkers uit 1984 stonden onder druk, zagen hun banen verdwijnen en waren hiervoor vreselijk boos. Natuurlijk spreken ze dan niet van ‘ach hemeltje’ en ‘oh jeetje’. Ook de meiden waren niet geschrokken of verbaasd. Na afloop bleken ze niet eens te hebben gehoord hoeveel vloekwoorden er voorbij gekomen waren. Ze waren vooral onder de indruk van het prachtige voetenwerk van Billy en de grapjes van Billy’s beste vriend.

billyelliot-demusical-love4kidz-4

Na afloop waren ze nog uren aan het napraten over wat ze gezien hadden. Dat het dansen en zingen een diepe indruk had achtergelaten dat was duidelijk. Vooral toen ze er achter kwamen dat Billy van hun leeftijd is. “Dat kan toch niet”, zuchtte Tesse “Weet je wel hoeveel je dan moet oefenen om zo goed te worden?”.

Ook het feit dat Billy koos voor ballet in plaats van boksen vonden ze ‘cool’ en ‘vet’. Gelijk werd besproken wie uit de klas dezelfde beslissing zou kunnen nemen. Dat het super stoer is om als jongen te kiezen voor dansen in plaats van voor een jongenssport. Het mag duidelijk zijn: de meiden kijken huizen dik op tegen alle Billy’s in de wereld. Een dikke vette ‘WOW’.

billy-elliot-stijn-annemieke-van-der-togt-2

Cast
De cast van Billy Elliot de Musical bestaat uit Carols, Stijn, Roan, Svenno, Tydo (Billy Elliot), Pia Douwes (Ms Wilkinson), Bas Heerkens (vader), Reinier DeMeijer (broer), Carry Tefsen (oma), Loes Worm (moeder), Dennis Willekens (mr. Brathwaite).

Zelf de muscial Billy Elliot meebeleven en ervaren? Kaarten zijn verkrijgbaar via Billy Elliot

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: