Theater of TV? televisie als drempelverlager voor theater

Dat te veel televisie kijken niet gezond is voor kinderen, dat is bekend. Toch zie ik steeds vaker een overlap van televisieprogramma’s en theatershows. Een ideale samenwerking want zo komen kleine kinderen veel sneller in aanraking met kunst en cultuur. De drempel van het theater verlagen door een televisieshow werkt dat zo?

Hoe kom je als kind in het theater? Door je ouders. Hoe krijg je ouders zo ver dat ze met hun kroost naar het theater gaan? Dat is nog best een lastige vraag. Ouders moeten enthousiast zijn over de shows die worden aangeboden. Maar nog belangrijker: ouders moeten weten dat de theatershows bestaan. Hier komt de televisie heel slim om de hoek kijken.

Nijntje-viert-feest-muscial-premiere-love4kidz-1

Om kinderen over de drempel van het theater te krijgen, kan de televisie een handig middel zijn. Immers theatermakers weten steeds vaker de wereld van de telvisie om te zetten in vrolijke, interactieve theatervoorstellingen. Ideaal voor de allerkleinsten, een geweldig uitje voor het hele gezin en – niet onbelangrijk – een drempelverlager voor later.

Buurman en Buurman Love4kidz

Zelf kom ik al vanaf mijn vroegste jeugd in het theater en heb ik langzaamaan mijn eigen ‘smaak’ ontwikkeld. Nu met drie kinderen in de leeftijd van 10, 7 en 3 begin ik weer onderaan de ladder en ontdek ik de kracht van televisie in het theater. Deze twee zorgen nu samen voor de smaakontwikkeling van mijn kinderen. Klaas Vaak, Nijntje, Woezel & Pip, Brandweerman Sam, Dora, Thomas de Trein, Buurman & Buurman, Kikker & Vriendjes, De Efteling Sprookjesboom, de Disney prinsessen en Pippi Langkous we hebben ze allemaal gezien en niet alleen in het theater. Eerlijk is eerlijk, de eerste kennismaking met deze karakters is via de beeldbuis.

BrandweermanSam-theater-love4kidz-9

Bijna allemaal zijn ze terug te vinden als teken- of animatiefilm op bijvoorbeeld Netflix. Welk kindje is geen fan (geweest) van Dora, Thomas, Bob de Bouwer, Nijntje of Pippi? Iedereen kent een wel de periode dat ze verslaafd lijken aan een speciale serie. Daar speelt nu niet alleen de marketingmachine van merchandise bedrijven handig op in. Ook de theaterproducent heeft deze jonge doelgroep gevonden. Door de tekenfilms in real-life aan te bieden in het theater krijgen kinderen de kans ‘kennis te maken’ met hun helden uit de televisie. Ik zeg: super slim gedaan.

Theater-klaasvaak-love4kidz-1

Hoe ouders nu in aanraking komen met de theatershows? Door tussen de kindershows handig reclame in te lassen voor de voorstellingen. Door alleen maar de hoofdpersoon in beeld te brengen en een spannende titel, prikkel je de fantasie van de kinderen al snel. Ze herkennen de personage, zijn benieuwd naar het verhaal en wellicht vragen ze zelf om de voorstelling te bekijken. Daarnaast zijn de ouders al bekend met de personages en herkennen de aankondigingen via diverse media ook sneller. De drempelverlagende televisie heeft zijn werk gedaan.

theater-lejo-lovekidz-1

Werkt dit drempelverlagen ook vice versa? Ja absoluut. Na de voorstelling zullen kinderen nog meer enthousiast worden bij het horen van de begintune. Zullen ze het gevoel van de voorstelling vast willen houden en zullen ze met nog meer liefde naar hun televisieshow kijken. Hierdoor blijft de herinnering ‘we hebben dit in het theater gezien’ langer bestaan.

Theater-bobdebouwer-love4kidz-1

Natuurlijk draait de merchandise wagen ook voor en na de voorstelling op volle toeren. Daar moet je wel even op voorbereid zijn. Maar eerlijk is eerlijk: het draagt wel bij aan de totaalbelevenis van het merk.

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

3 Responses to "Theater of TV? televisie als drempelverlager voor theater"

  1. Buurman en Buurman in het theater | A JE TO | Love4kidz says:

    […] Twijfel jij of je met je kindje naar het theater kan? Lees dan de blog Theater of TV? […]

  2. Brandweerman Sam Live in het theater | Love4kidz says:

    […] en theater, het lijkt een match made in heaven. Diverse kindershows zijn ook op de planken een regelrecht succes. Buurman & Buurman, Nijntje, […]

  3. Theater | Brandweerman Sam Live | Love4kidz says:

    […] Norbert uit de penarie redt. Uiteindelijk komt – natuurlijk zoals we ook in de televisieserie gewend zijn – alles weer helemaal […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: