Theater | War Horse

4 Oktober Dierendag … een betere datum om naar de theatervoorstelling War Horse te gaan, lijkt er niet te zijn. Het verhaal over een paard dat ingezet wordt tijdens de Eerste Wereld Oorlog en zijn verzorger. Een en al spektakel wordt ons via de website beloofd. Of het wat is voor Jupper (10) en Lucas (7) dat is nog even de vraag. Maar we nemen graag de proef op de som.

war-horse-theater-4

We zijn op tijd in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Natuurlijk op ons Paasbest. Jupper draagt haar favoriete Livly Jagger Dress en Lucas in een stoere zwarte broek met ruitjeshemd en knitted vest. We gaan er een bovenste best middagje van maken. Dat het best wel spannend is en bijna niet uit te leggen, merk ik in cafe Leipzig waar we genieten van een lekkere late lunch. “Wat is War Horse dan? Komen er echte paarden op het podium?”, Lucas kan zich niet voorstellen dat zoiets goed gaat. We leggen hem uit dat het over ‘nep’ paarden gaat met mensen er in. Maar dat de kostuums zoveel mooier en bijzonderder zijn dan ze zich kunnen voorstellen “Geen carnavalspakken toch?”, vraagt Jupper terwijl ze haar neus op trekt. “Nee, zeker geen carnavalspakken. Meer een kunstzinnig geraamte”, probeer ik, maar hoe visualiseer je zoiets als je tien en zeven bent?

war-horse-theater

Gespannen huppelen ze de zaal binnen en nemen plaats op hun zit-verhoger. “Soms kan het geluid wel hard zijn jongens, het is wel een verhaal over de oorlog.”, leg ik nog snel uit. “Gaan ze echt schieten?” Lucas zijn ogen worden groot. Nee, niet echt schieten met kogels, maar wel met geluid”. Dan gaan de lichten uit en gaat de voorstelling beginnen.

war-horse-theater-3

Het toneel is een prachtig decor waarin paarden en de oorlog tot leven lijken te komen. Na een aantal scènes waarin we het paard Joey van veulen zien uitgroeien tot een sterk paard en zijn band met de jongen Albert wordt gevormd, fluistert Jupper dat ze nu al niet meer ziet dat er in Joey eigenlijk 3 mensen zitten. “Knap he mam?”. Het verhaal wordt duidelijk en in een helder tempo vertelt. Hierdoor zitten de kids op het puntje van hun stoel … … tot de oorlog begint. De spanning in de zaal neemt toe en zo ook bij mijn twee kleintjes. Bij menig vuurgevecht duikt de een in de armen van opa en de andere in mijn armen. De handen voor de oren, maar de ogen wijd open om maar niets te missen.

Tijdens de pauze vraag ik voorzichtig naar hun bevindingen. Aangezien ik de realistische scènes van stervende Engelsen en Duitsers best heftig vind. Gelukkig zijn beiden nog razend enthousiast. Het enige minpuntje is het harde geluid en het knallen van de geweren. Maar ze begrijpen alle twee dat dat nodig is om het verhaal kracht bij te zetten.

War-horse-theater-1

Na de pauze gaat de oorlog pas echt los. Je wordt gegrepen door het doorzettingsvermogen van zowel paard Joey als Albert. Dit moet toch wel goed komen? … …

Conclusie
War Horse is een theatervoorstelling die je gezien moet hebben, wil je je kunnen voorstellen hoe waanzinnig knap deze productie is gemaakt. Hij zal je zeker om ver blazen. De techniek, de poppen, de acteurs, allemaal ademen ze War Horse. Een absolute aanrader. Zeker ook voor kids. Hoewel de voorstelling vanaf 10+ wordt aangeraden, is het ook vanaf 7 het bezoeken waard. Maar alleen als je je kindje hebt voorbereid op het verhaal, als het al interesse heeft in oorlog of geschiedenis en dit begrijpt. Daarnaast zal je zeker na de voorstelling een aantal vragen krijgen om te beantwoorden … wees voorbereid!

war-horse-theater-5

Verhaal
War Horse vertelt het indrukwekkende verhaal van de jongen Albert, wiens geliefde paard Joey verkocht wordt om te vechten in de Eerste Wereldoorlog. Een opmerkelijk verhaal over vriendschap en moed dat mede verteld wordt door middel van baanbrekend poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, waarin levensgrote ademende en galopperende paarden tot leven worden gebracht op het toneel.

war-horse-theater-2

Het verhaal van War Horse is gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo, bewerkt door Nick Stafford en gemaakt in samenwerking met The Handspring Puppet Company | Voor meer informatie ga naar War Horse

written by

Moeder van 3 schitterende kinderen, schrijver in hart en nieren, altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en wonderlijke momenten.

Related Posts

One Response to "Theater | War Horse"

  1. Love4kidz | Theater | Billy Elliot de Musical - Love4kidz says:

    […] de aanplakbiljetten van Billy Elliot de Musical. Mijn twee oudste zijn bijvoorbeeld meegegaan naar Warhorse, maar de jongste vond dit toch wel heel spannend. Uiteindelijk kies ik ervoor om samen met dochter […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: