Tip Toi | Interactief leersysteem

Een boek lezen en zeker om te leren is niet voor iedereen een ‘leuke’ bezigheid. Liever ontdekken kinderen dingen zelf. Ravensburger combineert dit ‘moeten’ en ‘willen’ met een interactief leersysteem ‘Tip Toi’. Een elektronische stift die spellen, boeken en puzzels tot leven brengt.

De Tip Toi is een stift met ingebouwde intelligente elektronica. Hierdoor vertelt hij verhalen, is hij spelleider of geeft hij leuke opdrachten in combinatie met het boek, spel of puzzel.

Love4Kidz mocht het boek ‘De Boerderij’ testen hier waren Lucas (5) en Lisa (3) wel voor te vinden. Driftig gingen ze aan de slag – nadat de stift via de computer was voorzien van de juiste taal en updates.

Alle pagina’s van het boek bevatten 4 symbolen: ‘Oog’, ‘Gloeilamp’, ‘Praatwolkje’ en ‘Dobbelsteen’. Deze symbolen staan voor verschillende rubrieken die verstopt zitten in de pagina. Door met je stift op een van de symbolen te ‘tippen’ activeer je de desbetreffende symbool en hoor je uit de stift een stem komen die je uitlegt wat je kunt gaan doen. Het is even schrikken als opeens de stift na het kiezen van het ‘Oog’ begint te praten. Maar al snel zitten Lisa en Lucas aandachtig te luisteren om vervolgens de opdrachten uit te voeren. Het ‘Oog staat voor ontdekken. Zo horen we het geluid van schapen, een tractor en het druppelen van water in een regenton.

Na het ontdekken willen de kids gaan ‘weten’. Het is even zoeken hoe de symbolen precies werken, maar dat hebben ze – hoe jong ze ook zijn – razendsnel onder de knie. De ‘Gloeilamp’ is ‘weten’. “Natuurlijk”, roept Lucas, “Bij Donald Duck gaat ook altijd een lamp aan boven z’n hoofd als hij wat weet.” En zo maken ze een handig ezelsbruggetje zonder hulp van een volwassene. Bij het thema ‘Weten’ gaan we de boerderij bezoeken. Maar blijft het niet bij ontdekken alleen. Nu krijgen we ook meer informatie over het leven op de boerderij en hoe het daar gaat van dag tot dag.

Na dit kleine leermoment kiezen de kids voor ‘Spelen’ de ‘Dobbelsteen’ dus. Hier vind je op elke bladzijde een ander spel. Zo gaan we dieren zoeken, doen we ‘Ik-zie-Ik-zie’, zingen we liedjes en vullen we weggelaten woorden in en raden we geluiden. Vooral het ‘Ik-zie-Ik-zie’ spelletje vindt Lisa helemaal fantastisch. Ze praat enthousiast terug tegen de stift die haar aanwijzingen geeft bij de kleur ‘Roze’. Een hoop gegiebel en enthousiast gedruk op de plaatjes.

Na een klein uurtje spelen met het Tip Toi boek, besluiten ze te eindigen met het ‘Vertelballonetje’  wat voor ‘vertellen’ staat. Hier vertellen de personages uit het boek wie ze zijn en wat ze precies doen op de boerderij. Zo kun je door het hele boek heen op willekeurige figuren uit de illustratie drukken waarna je de stem van de personage hoort.

Waren we op de redactie eerst nog kritisch over het gebruik van een elektronische stift bij een boek. Na het spelen van de spelletjes en het zien van de enthousiaste reactive van de kids, weten we dat het zeer zeker een aanvulling op de boekenkast of spelletjeskast zal zijn. Het testteam ging niet verveeld zitten luisteren, maar warden creatief in hun zoektocht naar het hoe en wat op de boerderij. Ondertussen vertelden ze wat ze zelf al wisten “Dat is een tractor met een gierkar, da tweet ik allang” en zorgde het boek voor een moment van ‘willen weten’. Waardoor het leren heel natuurlijk verliep.

De Tip Toi stift reageert op alle producten waarop het TipToi logo staat: 3 boeken, 4 leerspellen, 2 puzzels en een interactieve puzzleball.

Tip Toi is verkrijgbaar als startersset (stift + boek) voor €39,99. Losse boeken kosten €19,99. Spellen zijn verkrijgbaar vanaf €19,99 Kijk voor meer informatie op Tip Toi 

 

written by

Vader van 3 schitterende kinderen, marketing

Related Posts

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: